Kilka pytan o LJ i Hila
Moderator: Mroczny
Kilka pytan o LJ i Hila
Witam wszystkich,
za niedlugi czas bede musial zmienic samochod, wiem juz napewno, ze na toyote ale jeszcze nie wiem na jaka (Hil albo LJ) i mam kilka zwiazanych z tym pytan:
1) wiem jak wyglada sprawa homologacji ciezarowej w Hilu a jak jest z LJ70 ? czy ktos ma takie auto zarejestrowane na firme i walczyl ze skarbowka?
2) na auto chce przeznaczyc na poczatek ok 25kpln. Lepiej kupic tansza i zostawic sobie wiekszy pakiet starowy czy szukac czegos w najlepszym mozliwym stanie ? zaznaczam, ze mam warsztat wiec remont kosztuje mnie tyle co czesci
3) w jednym z wczesniejszych tematow bylo cos o tym, ze Hil na kolach 35" nie jedzie. Na jednej z imprez widzialem wlasnie Hila na takich kolach i nie tylko jechal w glebokim blocie ale nawet ciagnal w tym blocie jeepa. Czy byla to jakas zmota (moze ktoregos z Was) czy moze byla jakas seryjnie mocniejsza wersja ?
z gory dziekuje za odpowiedzi
pozdrawiam majch
za niedlugi czas bede musial zmienic samochod, wiem juz napewno, ze na toyote ale jeszcze nie wiem na jaka (Hil albo LJ) i mam kilka zwiazanych z tym pytan:
1) wiem jak wyglada sprawa homologacji ciezarowej w Hilu a jak jest z LJ70 ? czy ktos ma takie auto zarejestrowane na firme i walczyl ze skarbowka?
2) na auto chce przeznaczyc na poczatek ok 25kpln. Lepiej kupic tansza i zostawic sobie wiekszy pakiet starowy czy szukac czegos w najlepszym mozliwym stanie ? zaznaczam, ze mam warsztat wiec remont kosztuje mnie tyle co czesci
3) w jednym z wczesniejszych tematow bylo cos o tym, ze Hil na kolach 35" nie jedzie. Na jednej z imprez widzialem wlasnie Hila na takich kolach i nie tylko jechal w glebokim blocie ale nawet ciagnal w tym blocie jeepa. Czy byla to jakas zmota (moze ktoregos z Was) czy moze byla jakas seryjnie mocniejsza wersja ?
z gory dziekuje za odpowiedzi
pozdrawiam majch
A i tak wszystko to ch*j w porównaniu z prędkością światła...
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
w przypadku hila/taro - od ręki masz odliczenie VAT od paliwa, po zarejstrowaniu auta na firmę lecisz na stację disgnostyczną oni ogladają auto z zewnątrz i wypisują ci kwitek za 60 pln. że auto spełnia wymogi do odliczenia VAT od paliwa. i wbijają ci później w twardy dowód takąż adnotację.
w przypadku LJ - bardzo duzy problem żeby to załatwić.
ps. wiem bo tak robiłem z taro
w przypadku LJ - bardzo duzy problem żeby to załatwić.
ps. wiem bo tak robiłem z taro

TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
wg przepisów auto musiało by być max 3 osobowe - plus stała przegroda oddzielająca przedział pasażerski od ładunkowego plus przedział ładunkowy musi być dłuższy od pasażerskiego plus przegroda musi mieć homologacje
no chyba że kupisz LJ z australi z paką z tyłu to ci od ręki dadzą kwit

TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
niekoniecznie od razu antypody. blizej jest holandia, gdzie mozna znalezc LC w wersji ciezarowej, czyli wg. ichniejszych przepisow z 1 rzedem siedzen i przestrzenia ladunkowa zdolna pomiescic szescian o boku 128 cm. ktos mi takiego PZJ73, o ile dobrze pamietam, oferowal. są pono także HZJy w tej wersji. proponooje poszukać na www.trucks.nl - tam chyba też takie widziałem.kpeugeot pisze:wg przepisów auto musiało by być max 3 osobowe - plus stała przegroda oddzielająca przedział pasażerski od ładunkowego plus przedział ładunkowy musi być dłuższy od pasażerskiego plus przegroda musi mieć homologacje
taki samochod raczej spelnia nowe wymagania dla ciezarowek w RP. no chyba, że się mylę

Przerabialem ostatnio tyą sprawe , wiec jestem na bierząco . Nie chce mi sie szukac artykulu ustawy i go tu cytowac , dlatego opisze wlasnymi slowami. W samochodzie ciezarowym przedewszystkim przestrzen ladunkowa musibyc trwale oddzielona od przestrzeni pasazerskiej - tak mamy w przypadku pickupa. LJ bedzie spelnial taki warunke tylko wtedy gdy wstawimy grodź miedzy przednimi siedzeniami a bagaznikiem. Jutro poszperam w papierach ze swojego hila , tam jest numer artykulu ustawy to przytocze slowo w slowo art. Zdaje mi sie , ze w mysl najnowszej ustawy nie wystarczy juz siatka miedzy bagaznikiem a "szoferka" , ale glowy sobie nie dam uciac. Oczywiscie samochody , ktore wczesniej uzyskaly w polsce (wazne - w polsce) homologacje utrzymuja ja przez caly czas , ale jezeli przywieziemy samochod z za granicy to musi on przejsc badanie , a na tym badaniu odpadnie jezeli nie bedzie spelnial warunkow najnowszej ustawy. I nie ma tu nic do gadania to ,ze w innym kraju unii byl uznawany za ciezarowy.powa pisze:niekoniecznie od razu antypody. blizej jest holandia, gdzie mozna znalezc LC w wersji ciezarowej, czyli wg. ichniejszych przepisow z 1 rzedem siedzen i przestrzenia ladunkowa zdolna pomiescic szescian o boku 128 cm. ktos mi takiego PZJ73, o ile dobrze pamietam, oferowal. są pono także HZJy w tej wersji. proponooje poszukać na www.trucks.nl - tam chyba też takie widziałem.kpeugeot pisze:wg przepisów auto musiało by być max 3 osobowe - plus stała przegroda oddzielająca przedział pasażerski od ładunkowego plus przedział ładunkowy musi być dłuższy od pasażerskiego plus przegroda musi mieć homologacje
taki samochod raczej spelnia nowe wymagania dla ciezarowek w RP. no chyba, że się mylę
pozdrawiam
Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

W nowelizacji ustawy nie ma mowy o samochodach ciężarowych tylko o DMC (dopuszczalna masa calkowita)
Samochody powyzej 3,5 DMC posiadaja pelne odliczenie VAT.
Ponizej są wyjatki9 i tak:
....
- samochody z odkryta przestrzenia ladunkowa (albo jakos tak) czyli np: zuk lub hilux
- samochody w ktorych przestrzn ladunkowa jest wieksza od przestrzeni pasazerskiej, miezrone to taki i tak .....
- samochody z jednym rzedem siedzen i przestrzenia bagazowa oddzielona od przestreni pasazerskiej trwala przegroda patrz LJ z jenym rzedem siedzen, lub np. smart z kratka
.
......
Zakonczyli sprawe z homologacjami, z tego co sie orientuje homologacja juz nie jest wazna (hyba ze do okreslenia DMC)
Jak juz masz samochod spelniajacy warunki jedziesz na badanie techniczne, z badaniem do urzedu komunikacji (wpis w dowod) no i oczywiscie zawiadamiasz jeszcze o tym U.Skarbowy (14 dni).
Dla pewnosci poszukaj nowelizacje ustawy VAt tam masz to dosc sensownie opisane.
pozdro
Samochody powyzej 3,5 DMC posiadaja pelne odliczenie VAT.
Ponizej są wyjatki9 i tak:
....
- samochody z odkryta przestrzenia ladunkowa (albo jakos tak) czyli np: zuk lub hilux
- samochody w ktorych przestrzn ladunkowa jest wieksza od przestrzeni pasazerskiej, miezrone to taki i tak .....
- samochody z jednym rzedem siedzen i przestrzenia bagazowa oddzielona od przestreni pasazerskiej trwala przegroda patrz LJ z jenym rzedem siedzen, lub np. smart z kratka

......
Zakonczyli sprawe z homologacjami, z tego co sie orientuje homologacja juz nie jest wazna (hyba ze do okreslenia DMC)
Jak juz masz samochod spelniajacy warunki jedziesz na badanie techniczne, z badaniem do urzedu komunikacji (wpis w dowod) no i oczywiscie zawiadamiasz jeszcze o tym U.Skarbowy (14 dni).
Dla pewnosci poszukaj nowelizacje ustawy VAt tam masz to dosc sensownie opisane.
pozdro
DISCO 300 TDI>>szkoda TDI
i szukamy cos 4x4
i szukamy cos 4x4
Ja bym przy wyborze samochodu nie sugerował się odliczaniem VAT'u od paliwa. Jaką masz gwarancję, że za rok nie zmienią przepisów. 5 lat temu wziąłem kredyt i kupiłem w salonie do firmy samochód z homologacją ciężarową. Minęły 3 lata, jakiś "geniusz" skinął ustawową różdżką i nadal mam samochód ciężarowy, tylko vat'u od paliwa odliczać nie mogę
. Swoją LJ70 kupiłem bo jest śliczna i tyle
.

TOYOTA LJ 70