4x4- rozwiązanie tradycyjne vs. elektryczne silniczki...

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
cornholio78

4x4- rozwiązanie tradycyjne vs. elektryczne silniczki...

Post autor: cornholio78 » śr kwie 19, 2006 1:38 pm

przy tylnych kołach. Jakie są wg Was zalety rozwiązania polegającego na mechanicznym rozłączeniu napędzanych osi i zastosowaniu sterowanych komputerowo silników napędzających tylne koła. Czy taki napęd ma przyszłość, czy może nie uda się mu wyprzeć tradycyjnego rozwiązania?

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » śr kwie 19, 2006 2:27 pm

Taki napęd jest w hybrydowym lexusie - uważam, że w terenie bez sensu - zwykły napęd z blokadami może w przekazać całą siłę na jedno koło, tu z definicji mamy mniej, delej - silniki w kołach to duża masa nieresorowana, więc i tak raczej powinny być przy nadwoziu i połączone półosiami i wreszcie praca w trudnych warunkach - dobre uszczelnienie to słabe chłodzenie :(

Sens to może mieć przy napędzie 100% elektrycznym, ale na sprawną elektryczną terenówkę jeszcze poczekamy.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » śr kwie 19, 2006 5:00 pm

Tak, w rx400h jest podobne rozwiązanie, jednak tam jeden silnik elektryczny obsługuje tylną oś. Faktycznie, żeby takie lub przedstawione przeze mnie rozwiązanie z oddzielnymi silnikami na każde tylne koło sprawdzało sie w cięzkim terenie, silniki te musiałby byc bardzo lekkie, małe i mieć sporą nadwyżkę mocy. W zeszłym roku czytałem test takiego lexusa, redaktorzy zachywacali się niskim zuzyciem paliwa (no ale tu kluczowa sprawą był napęd hybrydowy) i małymi stratami mocy. W podsumowaniu autor artykułu napisał mniej więcej tak: "fascynująca technika, wysoki komfort. Byłby to samochód moich marzeń - gdybym zostawał tylko na drodze. Na tereny marzę już o hybrydowym land cruiserze."

Nikos

Post autor: Nikos » pt kwie 21, 2006 11:59 am

cornholio78 pisze:Tak, w rx400h jest podobne rozwiązanie, jednak tam jeden silnik elektryczny obsługuje tylną oś. Faktycznie, żeby takie lub przedstawione przeze mnie rozwiązanie z oddzielnymi silnikami na każde tylne koło sprawdzało sie w cięzkim terenie, silniki te musiałby byc bardzo lekkie, małe i mieć sporą nadwyżkę mocy. W zeszłym roku czytałem test takiego lexusa, redaktorzy zachywacali się niskim zuzyciem paliwa (no ale tu kluczowa sprawą był napęd hybrydowy) i małymi stratami mocy. W podsumowaniu autor artykułu napisał mniej więcej tak: "fascynująca technika, wysoki komfort. Byłby to samochód moich marzeń - gdybym zostawał tylko na drodze. Na tereny marzę już o hybrydowym land cruiserze."
Zdefiniuj najpierw slowo..... Teren........
Bo mamy w sumie dwa.
1.Miejski (krawezniki, garby, dziury)
2.Lesny (,,ten prawdziwy,,)

W tym prawdziwym to tylko jak najprosciejsze rozwiazania zdaja egzamin.

Awatar użytkownika
cornholio78

Post autor: cornholio78 » pt kwie 21, 2006 9:26 pm

jeśli chodzi o cytat, to słowo "Gelaende" przetłumaczyłem jako teren (prawdziwy), takie słowo oprócz "wertepy" przychodzi mi na myśl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”