HDJ80 - nowy posiadacz - 100 pytań
Moderator: Mroczny
HDJ80 - nowy posiadacz - 100 pytań
Witam,
Właśnie dołączyłem do szcześliwych posiadaczy HDJ80 4,2D turbo Automat - i odrazu 100 pytań
1
Szukam manuala i instrukcji serwisowej do tego auta
2
Moje auto ma dodatkowo zainstalowany intercooler - moje pytanie czy ktoś sie mial styczność z takim wynalazkiem (nie wiem czy po instalacji ktoś ustawiał pompe wtryskową b wypadałoby to zrobić
3
Jakie jest pierwsze ABC ktore polecacie wykonać
Tomek
Właśnie dołączyłem do szcześliwych posiadaczy HDJ80 4,2D turbo Automat - i odrazu 100 pytań
1
2
Moje auto ma dodatkowo zainstalowany intercooler - moje pytanie czy ktoś sie mial styczność z takim wynalazkiem (nie wiem czy po instalacji ktoś ustawiał pompe wtryskową b wypadałoby to zrobić
3
Tomek
Re: HDJ80 - nowy posiadacz - 100 pytań
Ad 2 A mozesz mi wytlumaczyc niby dlaczegoProx pisze:Witam,
1
2
3
Tomek

Świszcząca Suka Stage I
Projekt zakończony , jeszcze tylko kilka poprawek

-
-
interculer
ja mam tez interculer nawet w briefie o tym pisze
ma podobno 190 koni
a twoj czym jest chłodzony
moj płynem
ma podobno 190 koni
moj płynem
- Discotheque
-
Re: interculer
IC chlodzony plynem ? szczerze mowiac nie widzialem jeszcze takiego wynalazku - widzialem z natryskiem wody z zewn. , ale to tylko w furach HC i tuningowych .......saplakataraska pisze:ja mam tez interculer nawet w briefie o tym pisze
ma podobno 190 koni
moj płynem
Świszcząca Suka Stage I

Ha !Chaos pisze:samemu zmotał natrysk z 4 dysz od spryskiwacza i 2 pompdo tego kubeł 20 litrów zimnej wody z kostkami lodu i przed startem tej 80-tki na 1/4 mili leje wodą po interkulerze

Świszcząca Suka Stage I

no bywaja IC w ukladzie woda-powietrzeZun pisze:IC chlodzony plynem ? szczerze mowiac nie widzialem jeszcze takiego wynalazku - widzialem z natryskiem wody z zewn. , ale to tylko w furach HC i tuningowych .......saplakataraska pisze:ja mam tez interculer nawet w briefie o tym pisze
ma podobno 190 koni
moj płynem
jakie auto ma seryjne to nie wiem ale w dlubanych autach widywalem takie uklady
Jeep ZJ-zagazowany(byl)!!! Ford Explorer z gazem hehehehe
guma AT 32" a w gore ponad 2"
guma AT 32" a w gore ponad 2"

Widywalem , tak . Alfa Romeo 155 (czyli 167) w wresji GTA ma natrysk wodny na intercooler. Jest to jeden z bardzo nie wielu wyjatkow. I jest to bardzo szybkie auto , osiagajace bardzo duza moc z jednego litra pojemnosci. Jest jeszcze kilka super sporotowych wozkow , ktore maja takie patenty. Oczywiscie nei nazywa sie to intercoolerem wodnym , bo czegos takiego nie ma , tylko intercoolerem z natryskiem . I nie zdaza sie w samochodach terenowych , osobowych itp. Tylko i wylacznie w jakis super sportowych autach , i to tez zadko. Natomiast czesto robia takie bajery tjuningowcydanielpoz pisze:no bywaja IC w ukladzie woda-powietrzeZun pisze:IC chlodzony plynem ? szczerze mowiac nie widzialem jeszcze takiego wynalazku - widzialem z natryskiem wody z zewn. , ale to tylko w furach HC i tuningowych .......saplakataraska pisze:ja mam tez interculer nawet w briefie o tym pisze
ma podobno 190 koni
moj płynem
jakie auto ma seryjne to nie wiem ale w dlubanych autach widywalem takie uklady

Świszcząca Suka Stage I

Oczywiscie że jest. I najczęściej stosuje to Toyota. Takie rozwiązanie stosowane było np w celice turbo.Zun pisze: Oczywiscie nei nazywa sie to intercoolerem wodnym , bo czegos takiego nie ma ,
Na jakiej zasadzie dziala ? Na zasadzie wymiennika ciepla ? I jest stosowany w land crusierze ? Myslalem ze ten w celice to natrysk.Bullitt pisze:Oczywiscie że jest. I najczęściej stosuje to Toyota. Takie rozwiązanie stosowane było np w celice turbo.Zun pisze: Oczywiscie nei nazywa sie to intercoolerem wodnym , bo czegos takiego nie ma ,
Świszcząca Suka Stage I

-
-
interculer toyota HDJ
zezeli nie wierzycie mi zamoj interculer jest chlodzony ciecza moge wyslac zainteresowanym fotki
i opis w papierach niwmieckich
Re: interculer toyota HDJ
Wysylaj , chetnie zobacze. Ciekawy patent.saplakataraska pisze:zezeli nie wierzycie mi zamoj interculer jest chlodzony ciecza moge wyslac zainteresowanym fotki
Świszcząca Suka Stage I

intercooler
ja tez mam zamiar załozyc intercooler w swojej hdj80 i tez chetnie obejze fotki jak to jest zrobione i jak wyglada "wodny intercooler". 

Prox,
1. Nie kupuj manuala na allegro. Przepłacisz dwukrotnie. Normalnie kosztuje on ok 70zł z wysyłką na Amazon.com. Dociera do Ciebie w ciągu max 14 dni. Zapomnij o allegro, bo tam ci od książek żerują na ludzkiej niewiedzy
.
Poza tym jeśli dobrze znasz angielski to daj mi znać na priva, a mam coś dla Ciebie.
2. Nie widzę co masz, więc odnośnie tego punktu się nie wypowiem.
3. Jeśli chodzi o ABC to:
- rozrząd
- paski
- olej
- sprawdzenie płynów w mostach i reduktorze (jeśli są koloru mlecznego to wymienić, jeśli nie to niekoniecznie)
- jeśli chcesz mieć spokój co do skrzyni to polecam wymianę całego płynu , a nie tylko spuszczenie z miski, bo wtedy wymieniasz tylko 1/4 płynu ATF
1. Nie kupuj manuala na allegro. Przepłacisz dwukrotnie. Normalnie kosztuje on ok 70zł z wysyłką na Amazon.com. Dociera do Ciebie w ciągu max 14 dni. Zapomnij o allegro, bo tam ci od książek żerują na ludzkiej niewiedzy

Poza tym jeśli dobrze znasz angielski to daj mi znać na priva, a mam coś dla Ciebie.
2. Nie widzę co masz, więc odnośnie tego punktu się nie wypowiem.
3. Jeśli chodzi o ABC to:
- rozrząd
- paski
- olej
- sprawdzenie płynów w mostach i reduktorze (jeśli są koloru mlecznego to wymienić, jeśli nie to niekoniecznie)
- jeśli chcesz mieć spokój co do skrzyni to polecam wymianę całego płynu , a nie tylko spuszczenie z miski, bo wtedy wymieniasz tylko 1/4 płynu ATF
Czy spóźniona? Już się na tym forum o tym wypowiadałem, ale muszę chyba ponownie. A więc od 5 lat tłumaczę ludziom, że amazon to taka księgarnia a nie tylko dżungla, i że jak chcą kupić jakąkolwiek książkę po angielsku to nigdy na Allegro, bo jak to u nas, każdy szuka pieniędzy, a kupowanie książki za 50zł a sprzedawanie za 150 to niezły interes.
Poniżej linki do paru książek, tak z brzegu wybrane:
Link 1
Link 2
Link 3
Jak widać, ceny w okolicy $15 za nową książkę, a też obok pojawiają się używane za $9. Przesyłka kiedyś wynosiła $8, a ostatnio jak zaglądałem to mieli promocję i była za darmo.
Póki co nigdy nie miałem problemów z kupowaniem zagranicą (a w Polsce tak). Wyobraźcie sobie, że Empik (który bierze przecież hurtowo i tanio) sprzedaje pewne czasopisma fotograficzne za 35zł/szt, podczas gdy w prenumeracie dociera pod moje drzwi to samo czasopismo za 11zł.
Witamy w kraju.
Poniżej linki do paru książek, tak z brzegu wybrane:
Link 1
Link 2
Link 3
Jak widać, ceny w okolicy $15 za nową książkę, a też obok pojawiają się używane za $9. Przesyłka kiedyś wynosiła $8, a ostatnio jak zaglądałem to mieli promocję i była za darmo.
Póki co nigdy nie miałem problemów z kupowaniem zagranicą (a w Polsce tak). Wyobraźcie sobie, że Empik (który bierze przecież hurtowo i tanio) sprzedaje pewne czasopisma fotograficzne za 35zł/szt, podczas gdy w prenumeracie dociera pod moje drzwi to samo czasopismo za 11zł.
Witamy w kraju.
jeszcze wracając do wątku ic...
panowie, intercooler wodny to coś zupełnie innego niż natrysk wody na ic.
system A2W (air to water) jest wydajniejszy od A2A (air to air)... przy mniejszych gabarytach można uzyskac lepsze efekty, ale trzeba więcej zmotać i jakoś napędzić pompę woty ic...
w ogóle to witam, to mój pierwszy tutaj...
zerkał będę bo chyba sięzainteresuję HDJką...
panowie, intercooler wodny to coś zupełnie innego niż natrysk wody na ic.
system A2W (air to water) jest wydajniejszy od A2A (air to air)... przy mniejszych gabarytach można uzyskac lepsze efekty, ale trzeba więcej zmotać i jakoś napędzić pompę woty ic...
w ogóle to witam, to mój pierwszy tutaj...
zerkał będę bo chyba sięzainteresuję HDJką...

"Nie jestem bardzo analityczny. Mało myślę o sobie i dlaczego robię różne rzeczy."
G.W.Bush
G.W.Bush

defektor raczej zostanie 
toya tak mnie zainteresowała bo coś większego i wygodniejszego chyba bym na dłuższe wypady zanabył... ale poni9eważ nie mam ciśnienia a chcę kupić coś ekstra tak więc proces zakupowy na razie ledwie się zainicjował

toya tak mnie zainteresowała bo coś większego i wygodniejszego chyba bym na dłuższe wypady zanabył... ale poni9eważ nie mam ciśnienia a chcę kupić coś ekstra tak więc proces zakupowy na razie ledwie się zainicjował

"Nie jestem bardzo analityczny. Mało myślę o sobie i dlaczego robię różne rzeczy."
G.W.Bush
G.W.Bush