4R - prowadnice szyb, zebatka mechanizmu podnoszenia szyby.
Moderator: Mroczny
4R - prowadnice szyb, zebatka mechanizmu podnoszenia szyby.
Czym i w jaki sposob wyczyscic i przesmarowac prowadnice szyby(te umieszczone w drzwiach), szyba chodzi strasznie ciezko i przeskakuje sprzegielko silnika od podnoszenia/opuszczania szyby w drzwiach.
Moze ktos ma jakis sprawdzony patent?
Mechanizm opuszczania tylnej szyby - p.ksiezyc zebaty podnoszacy szybe ma wydarte uzebienie przy samym koncu(nie dociska szyby do samej gory), czy ktos uporal sie z tym problemem, czy mozna w to miejsce napawac troche materialu i wyszlifowac zabki?
Ewentualnie jakis inny pomysl.
pozdr.
Moze ktos ma jakis sprawdzony patent?
Mechanizm opuszczania tylnej szyby - p.ksiezyc zebaty podnoszacy szybe ma wydarte uzebienie przy samym koncu(nie dociska szyby do samej gory), czy ktos uporal sie z tym problemem, czy mozna w to miejsce napawac troche materialu i wyszlifowac zabki?
pozdr.
Re: 4R - prowadnice szyb, zebatka mechanizmu podnoszenia szy
Witam.
Jak nie masz wyjścia to napawaj, przynajmniej jakiś czas bedzie działać.
Pozdrawiam.
Kudlaty
Przerabiałem to, zrobiłem jak mówisz, napawałem i nawet chodziło to jakiś rok, tylko że po tym czasie mam ten sam problem znowu. Może uda się Tobie kupić gdzieś mechanizm, ale wątpię, najczęściej można dostać całą tylną klapę, a to większy koszt.mariusx pisze: Mechanizm opuszczania tylnej szyby - p.ksiezyc zebaty podnoszacy szybe ma wydarte uzebienie przy samym koncu(nie dociska szyby do samej gory), czy ktos uporal sie z tym problemem, czy mozna w to miejsce napawac troche materialu i wyszlifowac zabki?
pozdr.
Jak nie masz wyjścia to napawaj, przynajmniej jakiś czas bedzie działać.
Pozdrawiam.
Kudlaty
Re: 4R - prowadnice szyb, zebatka mechanizmu podnoszenia szy
Skoro odkopałeś tematmariusx pisze: Moze ktos ma jakis sprawdzony patent?
.

Ja naprawiłem podnośnik, przy użyciu wysokospecjalistycznego oprzyrządowania:
- kowadło
- młotek
- pilnik.
Te 'zjechane' ząbki lekko rozklepałem, potem wyprofilowałem pilnikiem.
Działało perfekcyjnie przez rok, teraz już się przycina i ciężko chodzi - ale to też kwestia rolek w pantografie - dorabiałem z metalowych podkładek, a to nie jest zbyt dobre...
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
na alledrogo pojawia sie mechanizm (uzywka) - cos okolo 120 zett (ale nie wiem na 100%)
ja moj wyjalem - okazalosie ze jedno ramie jest nadlamane - prostowanie, spawanie, antykorozja. Niestety tulejki dogorywaja a pozatym szwajcar (poprzedni wlasciciel) zaimplantowal szybe chyba z 93 roku.. - jest wygieta a prowadnice w moim sa proste (88 rok) - szyba ciezko pracuje i ma po zamknieciu 1cm dziury na bokach w rogu. Chyba wyfrezuje ja z poliweglanu - albo alu.. Najgorzej mam z uszczelka i spinkami (w aso jedna spinka 11 zeta...a uszczelka okolo 200)
co do zabkow - jak masz cierpliwego spawacza to mozna napawac.. ale to wyrownywanie..
Tylna klapa w Tojce nie podoba mi sie bardzo
ja moj wyjalem - okazalosie ze jedno ramie jest nadlamane - prostowanie, spawanie, antykorozja. Niestety tulejki dogorywaja a pozatym szwajcar (poprzedni wlasciciel) zaimplantowal szybe chyba z 93 roku.. - jest wygieta a prowadnice w moim sa proste (88 rok) - szyba ciezko pracuje i ma po zamknieciu 1cm dziury na bokach w rogu. Chyba wyfrezuje ja z poliweglanu - albo alu.. Najgorzej mam z uszczelka i spinkami (w aso jedna spinka 11 zeta...a uszczelka okolo 200)
co do zabkow - jak masz cierpliwego spawacza to mozna napawac.. ale to wyrownywanie..
Tylna klapa w Tojce nie podoba mi sie bardzo

no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88
4runner 1st gen. '88
-
-
Szyba w modelu do 89 też jest wygięta, ale mniej niż w wersji późniejszej. poliwęglan, jeżeli zostanie płaski, też się nie będzie domykał (chyba że za każdym razem ręką pomożesz ...)
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
-
-
Nie cała szyba siedzi w prowadnicach, bo nie jest prostokątma, tylko przypomina takie połączenie prostokąta i trapezu. Ale to już wiesz.
Podgięta jest niezbyt mocno, więc po prowadnicach niewiele widać. Mowa o starszym modelu. Ja przez pewien czas nie mogłem dostać szyby i założyłem plastik, więc problem z domykaniem znam z autopsji.

u mnie nie do dostania - choc nie szukalem jeszcze na gieldzie w Gliwicach.. aczkolwiek czasem mnie szal bitewny ogarnia jak mowie:
-do 4runnera
- czego?
- no 4runner.. taki hillux z buda zamiast paki...
- terenowy znaczy?
-noooo
- to chyba landcrusier
..wtedy tylko "spieprzaj dziadu" by pasowalo
-do 4runnera
- czego?
- no 4runner.. taki hillux z buda zamiast paki...
- terenowy znaczy?
-noooo
- to chyba landcrusier
..wtedy tylko "spieprzaj dziadu" by pasowalo

no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88
4runner 1st gen. '88
-
-
Szyba jest bardzo ciężko osiągalna, nawet w Islandii, gdie 4R to bardzo popularne auto. Czas robi swoje, Aut w tej budzie niewiele już zostało. Natomiast z mechanizmem nie ma problemu, tyle, że od nowszego modelu. Nie wiem, czy jest taki sam, ale nawwet, jeżeli trochę się różni, to łatwiej będzie dopasować niż z merca.
ps. Sporo 4R jeździ po Anglii, grzebnij na angielskim e-bayu.
ps2. Ciężko osiągalna na szrotach. w serwisie nie ma problemu, ale ceny nie zam.
ps. Sporo 4R jeździ po Anglii, grzebnij na angielskim e-bayu.
ps2. Ciężko osiągalna na szrotach. w serwisie nie ma problemu, ale ceny nie zam.

-
- jestem tu nowy...
samych zebatek w EPC nie ma, jest tylko caly kompletny mechanizm 69810, Part number: 69801-89122
tu masz katalog on-line, jesli nie chodzi ci epc na twoim kompie
http://www.toyodiy.com/parts/q.html
koszt 135 $, strona jest w przebudowie i nie wiem czy zajmuja sie sprzedaza,ale mozesz zapytac.
no, to nie duzy koszt za sama czesc, ciekawe jakie koszty przesylki
pozdrawiam

tu masz katalog on-line, jesli nie chodzi ci epc na twoim kompie
http://www.toyodiy.com/parts/q.html
koszt 135 $, strona jest w przebudowie i nie wiem czy zajmuja sie sprzedaza,ale mozesz zapytac.
no, to nie duzy koszt za sama czesc, ciekawe jakie koszty przesylki
pozdrawiam