Kwestie montażowe pomijam, są drobnne różnice, ale do opanowania.
Moderator: Mroczny
Są. ct20 dmucha bodajze gdzies w okolicach 0,7 o ile dobrze pamietam , ta z d4d z cala pewnoscia ma wieksze cisnienie. Zostaje albo przyciszyc nowa turbine , albo podkrecic (jesli sie jeszcze da) pompe zeby dawala wiecej ON. A ta nowa trubina to przypadkiem nie ma wastegate'a sterowanego elektornicznie ? Te nowo modne turbiny lubia miec takie bajery .... znacznie utrudnialo by jej montaz u Ciebie , aczkolwiek moglo by miec jakies plusy. Stanowczo nie polecam zakladac tej turbiny bez porzadnej regulacji. Silnik moze wtedy po jakims czasie odejsc ze spółki , a szczegolnie tłoki.Mich pisze:Moja turbosprężarka od 2LT-II dogorywa, zdobyłem prawie nówkę, niestety od silnika D4D. Czy wiecie może, czy są różnice w parametrach osiągów tych turbin(poprzednia to oczywiście CT 20, ta nowa ma oznaczenie "Toyota 1-1" )
wastegate jest jak w CT 20.Zun pisze:Są. ct20 dmucha bodajze gdzies w okolicach 0,7 o ile dobrze pamietam , ta z d4d z cala pewnoscia ma wieksze cisnienie. Zostaje albo przyciszyc nowa turbine , albo podkrecic (jesli sie jeszcze da) pompe zeby dawala wiecej ON. A ta nowa trubina to przypadkiem nie ma wastegate'a sterowanego elektornicznie ? Te nowo modne turbiny lubia miec takie bajery .... znacznie utrudnialo by jej montaz u Ciebie , aczkolwiek moglo by miec jakies plusy. Stanowczo nie polecam zakladac tej turbiny bez porzadnej regulacji. Silnik moze wtedy po jakims czasie odejsc ze spółki , a szczegolnie tłoki.Mich pisze:Moja turbosprężarka od 2LT-II dogorywa, zdobyłem prawie nówkę, niestety od silnika D4D. Czy wiecie może, czy są różnice w parametrach osiągów tych turbin(poprzednia to oczywiście CT 20, ta nowa ma oznaczenie "Toyota 1-1" )
Znalesc jest baaardzo ciezkoMich pisze:wastegate jest jak w CT 20.Zun pisze:Są. ct20 dmucha bodajze gdzies w okolicach 0,7 o ile dobrze pamietam , ta z d4d z cala pewnoscia ma wieksze cisnienie. Zostaje albo przyciszyc nowa turbine , albo podkrecic (jesli sie jeszcze da) pompe zeby dawala wiecej ON. A ta nowa trubina to przypadkiem nie ma wastegate'a sterowanego elektornicznie ? Te nowo modne turbiny lubia miec takie bajery .... znacznie utrudnialo by jej montaz u Ciebie , aczkolwiek moglo by miec jakies plusy. Stanowczo nie polecam zakladac tej turbiny bez porzadnej regulacji. Silnik moze wtedy po jakims czasie odejsc ze spółki , a szczegolnie tłoki.Mich pisze:Moja turbosprężarka od 2LT-II dogorywa, zdobyłem prawie nówkę, niestety od silnika D4D. Czy wiecie może, czy są różnice w parametrach osiągów tych turbin(poprzednia to oczywiście CT 20, ta nowa ma oznaczenie "Toyota 1-1" )
Co do ciśnienia doładowania właśnie szukam informacji ponieważ D4D ma wiekszą moc, ale jest to przecież commonrail. Turbina ta ma lekko mniejsze średnice, ale więcej łopatek.
Nie mogę nigdzie znaleźć info o ciśnieniu doładowania.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość