Witam wszystkich!!! Wczoraj zapaliła mi się kontrolka check...
Objawy: paląca się kontrolka, nierówna praca silika na wolnych obrotach...
Podjechałem do gościa i podłączył komputer - wykazało 2 błędy: nie pali na wszystkie 6 garów i zbyt nieprecyzyjnie dawkowana mieszanka paliwowa...
Werdykt elektronika: trzeba wymienić świece, a może nawet i przewody oraz oczyścić kopułkę aparatu zapłonowego...(skasował 50zł)
W związku z tym moje pytanie ewentualnie jak będzie trzeba kupić kable zapłonowe to jakie i gdzie oraz za ile??? (świece wiadomo: Denso lub NGK).
Podobno kable są dość drogie???
Czekam na odpowiedzi...
Rafał
Kontrolka check i błędy...
Moderator: Mroczny
Kontrolka check i błędy...
LC100 4,2TD, 4 Runner 3.0V6 aut.
Gość cię okłamał - ten komputer nie wykazuje takich błędów jak nieprecyzyjne dawkowanie mieszanki i niedziałanie na wszystkie gary.
Wymiana kopułki, palca i świec i kabli to dobry choć kosztowny pomysł - najpierw jednak sprawdź dokładnie dlaczego zapala się kontrolka check engine u innego elektryka, który nie będzie Cię robił w ch..ja.
Najlepiej wyjmij bezpiecznik EFI na jakieś 30 sekund - wyzeruje się komputer, wtedy uruchom samochód i zobacz co się stanie, może wyzerowanie kompa pomoże. Jeżeli nic się nie zmieni pojeździj trochę aż zapali się znów kontrolka i jazda do elektryków.
Kable też najlepiej NGK, z tym że nie dostępne w Polsce - więc jak masz kogoś w USA najlepiej niech Ci wyśle.
Jeżeli nie to polecam oryginały. Palec i kopułka do dostania w JC.
Wymiana kopułki, palca i świec i kabli to dobry choć kosztowny pomysł - najpierw jednak sprawdź dokładnie dlaczego zapala się kontrolka check engine u innego elektryka, który nie będzie Cię robił w ch..ja.
Najlepiej wyjmij bezpiecznik EFI na jakieś 30 sekund - wyzeruje się komputer, wtedy uruchom samochód i zobacz co się stanie, może wyzerowanie kompa pomoże. Jeżeli nic się nie zmieni pojeździj trochę aż zapali się znów kontrolka i jazda do elektryków.
Kable też najlepiej NGK, z tym że nie dostępne w Polsce - więc jak masz kogoś w USA najlepiej niech Ci wyśle.
Jeżeli nie to polecam oryginały. Palec i kopułka do dostania w JC.
Darz Bór!