Serdecznie Pozdrawiam Leszek.
Konieczna jest wymiana pompy wtryskowej................????
Moderator: Mroczny
Konieczna jest wymiana pompy wtryskowej................????
Do silnika wolno ssącego, samochodu LC hj60 można zamątować turbo sprżarkę. Czy konieczna jest wymiana pompy wtryskowej, jeżeli ktoś rozbierał układ doładowania w hj61, czy mógł mi podać średnicę gardzieli turbo sprężarki?, bo mam turbo od I weco które chodziło na silniku prawie 3 litrowym, a mój silnik ma 4 litry i nie wiem czy nie będzie zamała ta turbina i czy nie będzie go dusiła?

Toyota LC HJ 60
Re: Konieczna jest wymiana pompy wtryskowej................?
1. pompa wtryskowa jest inna, bo ma "korektor - taki grzybek" dawki paliwa w zaleznosci od cisnienia w koletorze ssacymSodoma pisze:Do silnika wolno ss±cego, samochodu LC hj60 mo¿na zam±towaæ turbo spr¿arkê. Czy konieczna jest wymiana pompy wtryskowej, je¿eli kto¶ rozbiera³ uk³ad do³adowania w hj61, czy móg³ mi podaæ ¶rednicê gardzieli turbo sprê¿arki?, bo mam turbo od I weco które chodzi³o na silniku prawie 3 litrowym, a mój silnik ma 4 litry i nie wiem czy nie bêdzie zama³a ta turbina i czy nie bêdzie go dusi³a?
Serdecznie Pozdrawiam Leszek.![]()
2. lepiej zamontuj turbine taka jak wystepowala w tym silniku, a jezeli chcesz inna to musisz poznac troche teori, bo to nie taka oczywista sprawa ze dajesz inna "podobna" i bedzie hulac
3. bedziesz mial szczescie jak silnik nie wybuchnie po takim zabiegu bo zapewne do turbo przystosowany nie jest, a robienie "soft turbo" to bez sensu, taka rzezba dla 10-20 koni.
4. uzywac tego co jest i sie cieszyc ze po takim przebiegu dziala bezawaryjnie, no
Gelenda Cabrio 300TD
odpowiedź
Trochę mi smutno! Bo Przerobiłem tak Toyote i że na 33 calowych kapciach wygloądała by trochę śmiesznie, normalnie nie była nigdy wyrywna jednak po założeniu 35 calowych kapci stała się totalnym mułem i szukam poprostu rezerwy mocy co by jazda dalej była przyjemnością. A poże ktoś ma doładowanie od 61 i może by odprzedał?
Pzr. Leszek
Pzr. Leszek
Toyota LC HJ 60
Re: odpowied¼
jak sie daje duze kola, to sie zmienia przelozenia w mostachSodoma pisze:Trochê mi smutno! Bo Przerobi³em tak Toyote i ¿e na 33 calowych kapciach wyglo±da³a by trochê ¶miesznie, normalnie nie by³a nigdy wyrywna jednak po za³o¿eniu 35 calowych kapci sta³a siê totalnym mu³em i szukam poprostu rezerwy mocy co by jazda dalej by³a przyjemno¶ci±. A po¿e kto¶ ma do³adowanie od 61 i mo¿e by odprzeda³?
Pzr. Leszek
Gelenda Cabrio 300TD
Re: odpowiedź
Uwazaj.... kolektory wydechowe moga byc inne z wzgledu na dwie rozne glowice dla obydwu silnikow HJ60 silnik 2H ma forkomory a 12HT ma bezposredni wtryskSodoma pisze:Trochę mi smutno! Bo Przerobiłem tak Toyote i że na 33 calowych kapciach wygloądała by trochę śmiesznie, normalnie nie była nigdy wyrywna jednak po założeniu 35 calowych kapci stała się totalnym mułem i szukam poprostu rezerwy mocy co by jazda dalej była przyjemnością. A poże ktoś ma doładowanie od 61 i może by odprzedał?
Pzr. Leszek
widzialem kiedys HJ60 z dobudowana turbo... chodzila na doladowaniu 0.7 i niebylo problemow
Wejdz sobie na www.ih8mud.com
tam masz forum diesel wagons i tam poszukaj