WYDECH W LJkach......

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
korzenny

WYDECH W LJkach......

Post autor: korzenny » śr sty 31, 2007 3:32 pm

Rozmawiałem ze znajomym co tez mial i zamierzamieć LJ70..... Bolączkom tego jak i mojego modelu LJ73 jest układ wydechowy.....
Tłumik jest wielki i nisko zwisa, a rura wystaje za bardzo do tyłu.....
Z rurą poradzić sobie łatwo, ale co zrobić z tłumikiem....?

Ma koś jakiś ciekawy pomysł lub patent na tłumiki toyoty, coś innego może wstawić....?
Brave Disco 300 ;-) No bo... Wszystkie Dżipki fajne so...
korzenny@interia.pl t.603520630

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » śr sty 31, 2007 3:42 pm

udupcyć...

wstawic maly tlumiczek i zrobic od nowa w skróconej wersji... doładowany silnik ma to do siebie, ze turbina dosc mocno wycisza spaliny - doladowany ze skroconym wydechem jest znacznie cichszy niz wolnossacy :wink:

ja w lj70 mialem zrobiony króciutki wydech od nowa, idący stroną pasazera i na srodku auta przechodzacy na drugą stronę - konczyl sie przed tylnym mostem... elementem tlumiacym byl tlumik końcowy od patrola gr

zalety - zwartosc i prostota konstrukcji, wydech znacznie krotszy i lzejszy od oryginalu - bardzo niedużo głośniejszy

wady - nie ma, chyba, ze potencjalne trudnosci na stacji diagnostycznej 8)
robok rzępoli w harapuciu

arekg

Post autor: arekg » śr sty 31, 2007 5:22 pm

wyciąć dziurę w podłodze i wprowadzić pudło tłumika pod fotel , dła Ślązaków poprowadzić rurę z kolektora bezpośrednio pod tylną kanapę , i wakacje nad morzem bez konieczności dotleniania dieslem z ikarusa :)21

Awatar użytkownika
korzenny

Post autor: korzenny » śr sty 31, 2007 5:25 pm

mi nei przeszkadza, że będzie głośniejsza Toyka, może być nawet dużo głośniejsza.....

Pytanie tylko co wstawić żeby nie zdławić silnika.........

Awatar użytkownika
Bury-Tom

Post autor: Bury-Tom » śr sty 31, 2007 9:30 pm

Nie wiem co tam masz założone za tłumiki ale ja u siebie w 73 miałem dwa, jeden duży nad tylnym wałem i drugi malutki na zakończeniu układu wydechowego czyli pod tylnym lewym rogiem auta :) . Ten mały został pozytywnie zweryfikowany w pierwszym terenie, więc pojechałem do tłumikarza i zapodałem mu piękny tłumik od mesia 3 litry idealnie mieszczący się pod podłogą gdzie siedzą z tyłu pasażerowie a reszta to tylko rury. Jest cichutki i nie dusi. Po dwóch latach posiada tylko kilka rys i lekkie wgniecenie zadane mu na kozackich podczas kilometrowego zjazdu gorskim strumieniem gdzie leżały sobie pod wodą " telewizory" jak panasonic 42 cale :o .
Ufaj Bogu, ale Hi-lifta miej na pace.

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » śr sty 31, 2007 11:12 pm

korzenny pisze:mi nei przeszkadza, że będzie głośniejsza Toyka, może być nawet dużo głośniejsza.....

Pytanie tylko co wstawić żeby nie zdławić silnika.........
przeca pisze - przelotowy ostatni tlumik od patrola - co on ma niby zdławić :lol: w patrolach to daja zupelni ebez tlumika - tylko rura fi 60, szesciocylindrowiec brzmi pieknie i wcale nie glosno, naprawde :o

a Ty Arek masz fryj za te cykliczne docinanie ślązakom :D 8)

Awatar użytkownika
Chaos

Post autor: Chaos » śr sty 31, 2007 11:49 pm

u mnie jest tak, idzie ta rura od turbiny i jakieś 30-40 cm dalej jeszt jej koniec i dospawane tylko kolanko co by wywalało spaliny w bok a jest to mniej więcej w miejscu zawiasów przednich drzwi, głośno nie jest, miało zawiewac spalinami do środka ostrzegano mnie przed tym a nie zawiewa, generalnie nie widze wad tego rozwiązania, po co komu tłumik ??

Awatar użytkownika
korzenny

Post autor: korzenny » czw lut 01, 2007 9:16 am

Chaos pisze:u mnie jest tak, idzie ta rura od turbiny i jakieś 30-40 cm dalej jeszt jej koniec i dospawane tylko kolanko co by wywalało spaliny w bok a jest to mniej więcej w miejscu zawiasów przednich drzwi, głośno nie jest, miało zawiewac spalinami do środka ostrzegano mnie przed tym a nie zawiewa, generalnie nie widze wad tego rozwiązania, po co komu tłumik ??
Nie masz zadnego tłumoka.....? I nie ryczy za głośno.....
jezeli jest głośniej ale nie tragicznie, to sam tak bym zrobił, ale rurę wyprowadził jednak z tyłu....

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » czw lut 01, 2007 10:54 am

Tylko krótki wydech+przelotowy tłumiczek i wyprowadzić przed tylnym kołem. Dodatkowym plusem jest ładny gwizd turbinki
:)2 :)2
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
korzenny

Post autor: korzenny » czw lut 01, 2007 11:12 am

od czego przelot kupić.....? Bo jutro bym sobie to zrobił.....

Awatar użytkownika
korzenny

Post autor: korzenny » czw lut 01, 2007 11:13 am

A i czy rurę jakąś grubszą wstawiać...?

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » czw lut 01, 2007 12:41 pm

Ja w swojej Toyce miałem chyba fi 55 lub 60.Kup rurę na metry w firmach handlujących wydechami i do tego pare kolan, bo takie krótkie rury kiepsko sie gnie na giętarkach A tą przelotke własnie z Patrolka [260, pierwszy mały pierdolnik na wydechu] Lub sam puche wyspawaj.
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
korzenny

Post autor: korzenny » czw lut 01, 2007 12:59 pm

kolo e sklepie ma rury na metry, różne kształty i zagięcia, ma przelotówki z manufaktór i chyba pojade do tłumikowca, on mi powie co i jak kupię i zespawa mi...... Jak ten przelot manufakturowy będzie za duzy to kupię ten pierwszy od patrola.....

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » czw lut 01, 2007 4:02 pm

korzenny pisze:od czego przelot kupić.....? Bo jutro bym sobie to zrobił.....
Ty wyraznie nie czytasz, co jest pisane... a przynajmniej co ja piszę :lol:
pisalem, ze przelotowy od patrola, jak masz problem to ze złomu w garazu odetnę fleksą jeden i wyslę do Ciebie kurierem :)21

Awatar użytkownika
korzenny

Post autor: korzenny » czw lut 01, 2007 6:00 pm

Mały problem jest z tłumikami do patrola k160/260.... na hurtowniach ich niema mało firm w ogóle robi.....

Jeszcze będzie jeden koleś dla mnie szukał, w razie co ma tłumiki z manufaktury jakiejś, przelotki do 3l pojemności.....

a zrobię najlepiej tak, że postawię toykę, zdejmę tłumik, wytnę rury i z tłumikiem polecę do kolesia, coby mi coś dobrał.... a rury powiedzcie mi lepiej 50ki czy 60ki, bo seryjnie w toyce mam 45

Awatar użytkownika
RadekR

Post autor: RadekR » czw lut 01, 2007 9:37 pm

Jako że jak w końcu trafiłem na zdrowego LJ'a to i wydech miał zdrowy tak więc tylko tłumikowcy w miejsce orginalnego tłumika wstawili mi "przelotowy" od VW T4 2,5tdi i pdwiesili cały wydech max do góry a rurę końcową sam sobie dociełem wg potrzeb. Mam wrażenie że jest ciszej niż było - a na pewno ładnie brzmi.
TEAM POMORZE 4x4
TLC KZJ 73

Awatar użytkownika
Bury-Tom

Post autor: Bury-Tom » pt lut 02, 2007 8:33 pm

korzenny pisze: a zrobię najlepiej tak, że postawię toykę, zdejmę tłumik, wytnę rury i z tłumikiem polecę do kolesia, coby mi coś dobrał.... a rury powiedzcie mi lepiej 50ki czy 60ki, bo seryjnie w toyce mam 45
Owszem możesz poszaleć chwilę fleksem i znając życie po powrocie z nowym dobranym od innego auta tłumikiem spędzisz nastepny dzień na próbie dopasowania go. a skończy sie na tym że będziesz musiał zdemontować cały wydech, żeby coś z tego z sensem zrobić. Najlepiej udać się do warsztatu co montuje tłumiki, gość Ci dobierze tłumiorek włażąc pod auto bez jego demontowania, a najlepiej jak ći go zamontuje. No chyba że posiadasz u siebie w garażu giętarke, a po podłodze walają się różne kolanka i zaczepy mocujące tłumiki. Wiem że parę zeta wiecej to kosztuje ale uwierz mi że nic bardziej nie wk.... jak obijający się lub drgający tłumik. No chyba że to auto tylko do lasu, a nie rownież do jazdy na codzień lub dalsze wyprawki
Ufaj Bogu, ale Hi-lifta miej na pace.

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » pt lut 02, 2007 8:45 pm

korzenny... a może komin jak w traktorze ?:D i nie bedzie w ogóle wydechu pod autem :)21

a wiesz co jest najlepsze na zatykający sie wydech ? :D musi być poprostu dziurawy :lol:
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
korzenny

Post autor: korzenny » pt lut 02, 2007 9:38 pm

W warsztacie będę robił..... Jest problem z tłumikami od partola, ale kolo ma przelotówe z manufaktury jakiejś za sto-parę złotych i ma rury różnej długości, różnorako gięte, więc mechanik obejży, potem kupi się rurki odpowiednie i raz dwa mi to wyspawa....

Sam z chęcią bym się pobawił ale nie mam sprzętu....

A wiem jak wkur.... telepiący się wydech bo mam już mocowania pourywane i napierdziela, drga, tłucze.........

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”