Zapalił mi się samochód

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Glina

Zapalił mi się samochód

Post autor: Glina » sob lut 10, 2007 9:22 am

No właśnie. Konkretnie zapalił się aparat zapłonowy w 4R 3VZ-E i spalił się. Dzięki sprawnie przeprowadzonej akcji gaśniczej nic więcej nie spaliłem.

No i teraz pytanie. Jak to jest k.urwa możliwe ??

Jest, a raczej, była nowa kopułka, nowy palec, nowe przewody. Aparat był uszczelniony silikonem.

Czekam na ciekawe wnioski. Nie kasztanić do momentu udzielenia jakichś konkretnych informacji.
Darz Bór!

Awatar użytkownika
selim

Post autor: selim » sob lut 10, 2007 10:44 am

....moze, masz jakis przewód paliwowy lekko przetarty ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania

Bullitt

Post autor: Bullitt » sob lut 10, 2007 10:58 am

Koniecznie sprawdź czy gdzieś w okolicy nie masz wycieku paliwa albo oleju (wiem, ze to może wydawać się dziwne ale olej potrafi zapalić się żywym ogniem- najłatwiej ten ze skrzyni automatycznej). Czy jesteś pewien, że to zaczęło się od aparatu?

HZJ71

Re: Zapalił mi się samochód

Post autor: HZJ71 » sob lut 10, 2007 1:43 pm

Glina pisze:No właśnie. Konkretnie zapalił się aparat zapłonowy w 4R 3VZ-E i spalił się. Dzięki sprawnie przeprowadzonej akcji gaśniczej nic więcej nie spaliłem.

No i teraz pytanie. Jak to jest k.urwa możliwe ??

Jest, a raczej, była nowa kopułka, nowy palec, nowe przewody. Aparat był uszczelniony silikonem.

Czekam na ciekawe wnioski. Nie kasztanić do momentu udzielenia jakichś konkretnych informacji.
Glina polujesz ?????

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » sob lut 10, 2007 2:14 pm

HZJ71 pisze:Glina polujesz ?????
Z zapartym tchem czekam na odpowiedź i rozwój tego wątku :)21
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata ;-)[/color]

HZJ71

Post autor: HZJ71 » sob lut 10, 2007 2:16 pm

Zachary pisze:

UPIERD !!

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob lut 10, 2007 2:17 pm

@HZJ
Obrazek

:)21

Awatar użytkownika
kacperekk

Post autor: kacperekk » sob lut 10, 2007 2:18 pm

Mroczny pisze:@HZJ
Obrazek

:)21
:)20 ale szkoda że nie z półobrotu :)21
Ostatnio zmieniony sob lut 10, 2007 2:19 pm przez kacperekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Poduszkowiec master :)21
http://www.gdansk4x4.pl

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » sob lut 10, 2007 2:19 pm

HZJ71 pisze:
Zachary pisze:

UPIERD !!
Raczej mnie.
Zupełnie poważnie zainteresowało mnie, do czego zmierza to pytanie.

HZJ71

Post autor: HZJ71 » sob lut 10, 2007 2:29 pm

a bo widzisz, wiara mysliwska ma dla siebie duzo szacunku, nie zlosliwia sie z byle powodu, maja wiele tematow do pogadanek, chetnie zapraszamy sie na polowania, pomagamy sobie itd. etc.
W samochodzie ma łajke lub karela wiec dziala w duzym obwodzie, zatem maja byki, a ja chetnie nawiaze znajomosc :wink:

HZJ71

Post autor: HZJ71 » sob lut 10, 2007 2:32 pm

[quote=
:)20 ale szkoda że nie z półobrotu :)21[/quote]

hmmmm kacperek ty widze uczepiles sie mnie jak rzep i zlosliwisz sie przy kazdej okazji. Masz jakis problem ????? Chcesz sobie cos ze mna wyjasnic ????

Awatar użytkownika
kacperekk

Post autor: kacperekk » sob lut 10, 2007 2:33 pm

HZJ71 pisze:a bo widzisz, wiara mysliwska ma dla siebie duzo szacunku, nie zlosliwia sie z byle powodu, maja wiele tematow do pogadanek, chetnie zapraszamy sie na polowania, pomagamy sobie itd. etc.
No widzisz - i na tym forum też powinno tak byc :)21

Awatar użytkownika
kacperekk

Post autor: kacperekk » sob lut 10, 2007 2:33 pm

HZJ71 pisze:hmmmm kacperek ty widze uczepiles sie mnie jak rzep i zlosliwisz sie przy kazdej okazji. Masz jakis problem ????? Chcesz sobie cos ze mna wyjasnic ????
Tak - wyjaśniam Ci że śmieję się tylko i wyłącznie z tej animacji, nic personalnego :roll:

A ja już nic nie piszę bo nie chce kasztanic Koledze @Glinie tematu :)2

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » sob lut 10, 2007 2:52 pm

HZJ71 pisze:a bo widzisz, wiara mysliwska ma dla siebie duzo szacunku, nie zlosliwia sie z byle powodu, maja wiele tematow do pogadanek, chetnie zapraszamy sie na polowania, pomagamy sobie itd. etc.
W samochodzie ma łajke lub karela wiec dziala w duzym obwodzie, zatem maja byki, a ja chetnie nawiaze znajomosc :wink:
Ja też mam byki. Dama dama i Cervus elaphus. A pod oknem chodzi nad ranem takie duże zwierzę z badylami, że o właścicielach tabakier nie wsponmę.

Darz Bór

HZJ71

Post autor: HZJ71 » sob lut 10, 2007 3:01 pm

Zachary pisze:
Ja też mam byki. Dama dama i Cervus elaphus. A pod oknem chodzi nad ranem takie duże zwierzę z badylami, że o właścicielach tabakier nie wsponmę.

Darz Bór
he he, a za wlascicielem tabakiery, latarnia wielka jak szafa z kesami ostrymi jak brzytwy....
sciagnoles to z netu czy masz cos wspolnego z knieja ???

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » sob lut 10, 2007 3:29 pm

HZJ71 pisze: ...sciagnoles to z netu czy masz cos wspolnego z knieja ???
Mieszkam tam.

Ale może już koniec z OT.

HZJ71

Post autor: HZJ71 » sob lut 10, 2007 3:35 pm

Zachary pisze:
HZJ71 pisze: ...sciagnoles to z netu czy masz cos wspolnego z knieja ???
Mieszkam tam.

Ale może już koniec z OT.
As you wish...

Awatar użytkownika
leszek

Kontaktowanie:

Post autor: leszek » sob lut 10, 2007 4:15 pm

znam przypadek stopienia kopółki jak koleś do niej odme podłączył zamiast kompresorka co by taniej było a pływać się dało ale żeby od aparatu się fura próbowała skopcić to nic mi nie wiadomo.
myśle że aparat był tylko "detonatorem" coś innego robiło za mase czynną.

pozdrowienia dla kolegi HZJ :)21
jesteś moim idolem 8)

Awatar użytkownika
Zun

Post autor: Zun » sob lut 10, 2007 4:54 pm

leszek pisze:znam przypadek stopienia kopółki jak koleś do niej odme podłączył zamiast kompresorka co by taniej było a pływać się dało ale żeby od aparatu się fura próbowała skopcić to nic mi nie wiadomo.
myśle że aparat był tylko "detonatorem" coś innego robiło za mase czynną.

pozdrowienia dla kolegi HZJ :)21
jesteś moim idolem 8)
Tez tak mysle , ale chcialem jeszcze dodac jedno cos - powiedzailes ze kupiles nowe ? Pytanie czy dobrej firmy - trzeba uwazac na podoruby - nie kazde , ale ostatnio mialem okazje gadac z klientem na temat bliski twojemu. Otoz to sfajczyla mu sie kopułka - nowa - palec tez nowy. Obydwa EPS . Wzielem , sciagnelem identyczne klientowi i mowie ze pwenie bylo cos nie tak , ale mam komplet na polce i moge mu sprzedac . On mwoie ze sfajcyzl mu sie wlasnie tej firmy i cos mi pokazal - otoz to w niektorych 9nie w kazdych) przypadkach ta frima popelnila jakies bledu produkcyjne (o czym zrestza nikt nie mowi - moze jeszcze nikt ich do sadu nie podal :)21 ) i odstep miedzy stykiem w palcu a tymi w kopulce (czy jak to tam sie nazywa) jest nieodpwiedni - i rzezcywiscie - nowe z pudelka rozpakwoane charkteryzuja sie o wiele za duzym odstepem - co prawdopodobnie bylo przyczyna .

Bullitt

Post autor: Bullitt » sob lut 10, 2007 5:34 pm

Ale cio by nie było to zapłon do którego trzeba użyc gasnicy, zeby zapanowac na ogniem- imo nie pochodził tylko z kopułki.

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » sob lut 10, 2007 6:25 pm

jak se po założeniu nowej kopułki zapsikał do środka jakiegoś chemicznego gówna typu wd40 albo contact-spray, zlepił całość szczelnie na silikonie to po nagrzaniu silnika opary tegoż chemicznego gówna pobudzone przeskokiem iskry w aparacie eksplodowały poprostu.
#noichuj

Awatar użytkownika
Pandora
Kontaktowanie:

Post autor: Pandora » sob lut 10, 2007 7:20 pm

z bykiem? :)

a ty co masz w swoim obwodzie?
WD21 2,7TD

tel 609204000
GG - 506386

Awatar użytkownika
Glina

Post autor: Glina » sob lut 10, 2007 7:42 pm

tia, poluję w Puszczy Augustowkiej bo tu mieszkam.
Takie tematy to jednak na priv.

Co do pożaru. @C&J - nic nie napsikałem i szczelnie nie zlepiam gdyż za idiotę, przynajmniej przed lustrem nie uchodzę.

Jakiej firmy był palec i kopułka to nie pamiętam, na pewno nie denso bo nie miałem czasu czekać - ale na bank palić zaczeło się od kopułki - tam w okolicy nie ma przewodów paliwowych, a i olejem to zaświnić to raczej niemożliwe. Kopułkę i palec zmieniałem w grudniu i od tamtej pory wszystko było w najlepszym porządku. Jeżeli coś by było nie tak z iskrą to samochów pracowal by raczej ch.ujowo, a działał idealnie.

Może jeszcze jakieś sugestie - chciałbym uniknąć tego w przyszłości bo mało brakowało a sfajczyłby mi się syf dokumentnie.
Darz Bór!

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » sob lut 10, 2007 7:50 pm

Przetarta izolacja przeskok iskry a co za tym idzie temperatura = ogień a dalej to już leci :)21 lub kondensator p.zakłóceniowy ewentualnie jakieś badziewne uzwojenie w samym aparacie
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Glina

Post autor: Glina » sob lut 10, 2007 7:54 pm

też stawiam na coś w aparacie, ale nie chciałem sugerować.
Darz Bór!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”