Witam i pytam

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

speedy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Witam i pytam

Post autor: speedy » pn lut 12, 2007 10:37 am

Witam wszystkich użytkowników forum 4x4 !! To mój pierwszy post, a więc powinienem się przedstawić. Mieszkam na Mazurach w okolicach Grunwaldu. Z zawodu jestem nauczycielem, ale nie to mnie przyciągnęło do waszego forum. Od 10 lat jestem myśliwym, a co za tym idzie poruszam się samochodem w dość trudnym terenie. Po wielu latach męczącej jazdy osobówką przez cały rok, postanowiłem kupić coś praktycznego. Bardzo proszę o poradę. Czy uważacie, że hilux z silnikiem 2,4 d byłby dobrym wyborem. Widziałem w ogłoszeniach wersję 4- drzwiową. Możecie napisać mi o plusach i minusach tego auta. Pozdrawiam. :D

emsi

Post autor: emsi » pn lut 12, 2007 11:10 am

pogadaj z Kwiatkiem, on dopiero bedzie mysliwym, ale samochod juz ma :-) na pewno podpowie Ci z punktu widzenia mysliwego

mnie sie wydaje, ze Hil bedzie OK, w koncu nie scigasz tej zwierzyny chyba samochodem po lesie

a paka to paka, double cab ma sporo miejsca w srodku, siedzi sie jak w osobowce, silnik dychawiczny, ale daje rade
CAMP COYOT 20-23.08.2009
www.coyot.pl

Awatar użytkownika
adr78
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: adr78 » pn lut 12, 2007 12:46 pm

po przejechaniu 100 000 km hiluxem:
1. awaryjnosc - Toyota też sie psuje, tyle ze hilux to bardzo prosty samochód, a przez to łatwy w naprawie
2. komfort jazdy - watpliwy, zwlaszcza na dlugie dystanse, niewygodna pozycja z kierownica (nisko fotel), glosny w srodku... i wolny, doskonale prowadzi sie na drogach szutrowych, gruntowych, generalnie nierownosci na robią na nim wrazenia, swietnie prowadzil sie po drogach zasniezonych i oblodzonych
3. silnik 2,4d - nigdy nie zawiodl, odpalal za pierwszym razem przy -32 stopniach, przy okolo 300 000 pojawily sie wycieki oleju, ZDECYDOWANIE ZA SLABY DO TEGO AUTA, bardzo prosty w budowie jednak nie lubi przechyłów
4. w terenie - jezdzilem autem seryjnym, na oponach MT dawało sobie doskonale rade, jednak np w głębokim śniegu brakowało mocy
5. mocne zawieszenie (przenie niezalezne) - denerwowało jedynie skrzypienie i bujanie autem
6. blachy - bardzo slabe, problemy z korozja (progi, drzwi, blotniki), mocna podloga i rama

... przynajmniej tyle przyszlo mi do glowy
Ostatnio zmieniony pn lut 12, 2007 1:00 pm przez adr78, łącznie zmieniany 1 raz.
-> F Xp'97 <-

Awatar użytkownika
seburaj

Re: Witam i pytam

Post autor: seburaj » pn lut 12, 2007 12:58 pm

speedy pisze: Mieszkam na Mazurach w okolicach Grunwaldu. Z zawodu jestem nauczycielem, ale nie to mnie przyciągnęło do waszego forum :D
zawodowy nauczyciel? a da sie z tego utrzymać i jeszcze polować, czy polowanie to z koniecznosci? :o
:wink:
robok rzępoli w harapuciu

speedy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: speedy » pn lut 12, 2007 4:16 pm

Nauczyciel to nie jest jedyne źródło moich dochodów, ale jak zacząłem polować to nim było. A więc da się radę. Łowiectwo to moja pasja. Hilux wydaje się być praktycznym i bezpiecznym autem. Mój ojciec jeździ od kilku lat LC i nie miał z nim większych kłopotów. Po jego doświadczeniach z tym modelem postanowiłem, że postawię na toyotę. Moja prośba do forumowiczów to polecenie mi lub odradzenie zakupu hiluxa. Proszę o szczere odpowiedzi i wskazówki. Pozdrawiam !!

Awatar użytkownika
Aslan

Post autor: Aslan » pn lut 12, 2007 4:34 pm

strasznie trudno byłemu właścicielowi się z takim rozstać...mój jedzie do mnie już 2 miesiące :)21
widocznie dobry wóz.
a poza tym bardzo praktyczny dla myśliwego jeśli dobrze strzela.... i ma co na pakę wrzucić dzik do 140 kg wchodzi bez problemu podobnie kostki siana do paśnik,kukurydza etc...a przy tym w miarę czysto w środku..
psuć to psuje się jak każdy zależy od stanu w chwili zakupu.

Awatar użytkownika
Zachary

Re: Witam i pytam

Post autor: Zachary » pn lut 12, 2007 7:36 pm

sebastian dziurdzik pisze:zawodowy nauczyciel? a da sie z tego utrzymać i jeszcze polować, czy polowanie to z koniecznosci? :o
:wink:
Tyś to jest... :)21
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata ;-)[/color]

emsi

Post autor: emsi » pn lut 12, 2007 8:23 pm

speedy pisze:Nauczyciel to nie jest jedyne źródło moich dochodów, ale jak zacząłem polować to nim było. A więc da się radę. Łowiectwo to moja pasja. Hilux wydaje się być praktycznym i bezpiecznym autem. Mój ojciec jeździ od kilku lat LC i nie miał z nim większych kłopotów. Po jego doświadczeniach z tym modelem postanowiłem, że postawię na toyotę. Moja prośba do forumowiczów to polecenie mi lub odradzenie zakupu hiluxa. Proszę o szczere odpowiedzi i wskazówki. Pozdrawiam !!

Polecam :)2
CAMP COYOT 20-23.08.2009
www.coyot.pl

wiesław kalicki

Post autor: wiesław kalicki » pn lut 12, 2007 8:31 pm

myśliwy to taki któś co zabija dla przyjemności :)11
wolę jeździć land cruiserem niż naprawiać
land rovera

Awatar użytkownika
skorek

Post autor: skorek » pn lut 12, 2007 8:43 pm

wiesław kalicki pisze:myśliwy to taki któś co zabija dla przyjemności :)11
a co za kare?
slowo zabija brzmi strasznie.nie bede rozwodzil sie na ten temat bo dopiero wchodze w te kregi, ale mozesz rozpetac burze tym stwierdzeniem.
off road jest jak chodzenie po bagnach, WCIĄGA.

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pn lut 12, 2007 9:13 pm

no racje generalnie ma Wiesiek... myśliwy to dla przyjemności raczej - choć zaraz pojawia sie argumenty typu zachowanie rownowagi, odlawianie, kontrola i jeszcze szereg innych :lol: a tu po prostu zdrowe, prymitywne instynkty sa zaspokajane - oczywiscie uzupelnione o zdrowego hajlaksa - co jest dopelnieniem 8) pukawka i zabawka, w tle zabijanie i oprawianie, ot co

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pn lut 12, 2007 9:16 pm

a poza tym myśliwi nie lubią offroadowców - zwlaszcza w okolicach pełni księżyca :D

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » pn lut 12, 2007 9:34 pm

sebastian dziurdzik pisze:a poza tym myśliwi nie lubią offroadowców - zwlaszcza w okolicach pełni księżyca :D
O przepraszam.... :)21

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » pn lut 12, 2007 9:53 pm

a jaśniej? :o

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » pn lut 12, 2007 10:22 pm

sebastian dziurdzik pisze:a jaśniej? :o
Pstryk...

Ja nic do braci offroad nie mam. :wink:

speedy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: speedy » wt lut 13, 2007 9:06 am

He he. Łowiectwo to nie tylko strzelanie do zwierząt. Nie będę rozwijał wątku na temat: czy to słuszne czy nie ?? Odsyłam do forum lowiecki.pl lub knieja.pl, tam znajdziecie wielu chętnych do dyskusji. Przyszedłem tu do was z prośbą o fachowe rady i pomoc, za które wszystkim bardzo dziękuję. Pozdrawiam.

P.S. A jaki jest dostęp do części hiluxa ??

speedy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: speedy » wt lut 13, 2007 9:18 am

Jeszcze jedno pytanie. Czy znacie jakieś ciekawe strony z większą ilością aut terenowych na sprzedaż ?? Mam wiele gazet, ale hiluxa jak na lekarstwo. Wiem, że to rzadki model toyoty, no ale może coś pominąłem.

Awatar użytkownika
Miras M

Post autor: Miras M » wt lut 13, 2007 10:50 am

Z częściami nie ma problemu, są zamienniki g...o warte, jest drogie aso, chociarz zależy o jakich częściach mowa (czasami dziwnie tanie)

Do wypowiedzi @adr78 dodam:
1. awaryjność - wymieniłem pare dupereli i to co sie normalnie zużywa (tłumik, aku, troche opon, amortyzatorów i jedne klocki :)21)
2. komfort - mi akurat pozycja za kierownicą odpowiada, fotele bardzo wygodne, w trasie dokucza mułowatość silnika
3. silnik 2.4d - mój najlepszy przyjaciel :wink: niegroźne wycieki oleju z dołu
4. w terenie - przeszkadza długa dupa i mały wykrzyż ale daje rade
5. zawieszenie - mocne, twarde, w moim nic nie skrzypi
6. blachy - chyba najsłabszy punkt tego samochodu, narazie nic groźnego (rocznik 97) tylna klapa, dół drzwi i miejsca obić lakieru

i po siedmiu latach eksploatacji ani myśle go sprzedawać i nie dziwie sie że mało ich w ogłoszeniach
same starocie

Awatar użytkownika
Mich

Kontaktowanie:

Post autor: Mich » wt lut 13, 2007 11:15 am

Ja również polecam Hilla :wink:

Szukaj na Alledrogo, tam jest chyba najwięcej
Michał
Hilux 2,4 TD-Szybka Taczka

http://picasaweb.google.com/MichuGdynia

Awatar użytkownika
Romeo
Kontaktowanie:

Post autor: Romeo » wt lut 13, 2007 2:57 pm

Ja również polecam i przychylam się do poprzednich wypowiedzi....
Posiadam 4r (wszak to to samo co hil tylko z budą) od 8 miesięcy i nie narzekam po za tym co wiedziałem że jest do zrobienia jak go zanabyłem i wymianą płynów ustrojowych robi. Jak na razie 25kkm przejechane razem ze mną.
Silnik mułowaty w trasie trochę przeszkadza, ale można przywyknąć w mieście przynajmniej przepisowo jeżdżę :)21
Terenowych doświadczeń mam nie wiele natomiast z tych których doświadczyłem jestem zadowolony.
Podsumowując autobós który prawie po wszystkim jeździ :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”