Chłodnica w HDJ 80 (1 HDT)

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
WitP
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Chłodnica w HDJ 80 (1 HDT)

Post autor: WitP » pn lut 19, 2007 9:49 pm

Witam Szanowne Grono.... Po latach nieposiadania samochodu po raz kolejny stałem się właścicielem Toyoty :D :D tym razem HDJ 80.
Powyższe szczęście mąci kilka drobiazgów:cry: , aktualnie jest to konieczność wymiany chłodnicy ( specjaliści od lutowania tym razem odmówili).
Z uwagi na dość wysoki koszt chłodnicy w serwisie, poszukuję zamienników. Udało mi się znaleźć chłodnice firmy „Nissens” do silnika 1HDFT wersja z klimą i automatem.
Zastanawiam się czy różnice w silnikach 1HDT i 1HDFT są duże i czy warto adaptować chłodnicę. Obawiam się różnic w położeniu i średnicach nypli.
Jeśli ktoś już robił podobną zmotę lub ma możliwość sprawdzenia wymiarów w silniku 1HDFT to będę wdzięczny...
Czy ktoś spotkał się z firmą BERA ponoć robią chłodnice do 1HDT

Pozdrawiam
HDJ 80

Awatar użytkownika
profesorr

Post autor: profesorr » sob lut 24, 2007 9:31 pm

jeśli ci chodzi o firme BEHR to nie ma nic lepszego,montują na pierwsze wyposażenie do lepszych marek

Awatar użytkownika
Zachary

Re: Chłodnica w HDJ 80 (1 HDT)

Post autor: Zachary » ndz lut 25, 2007 12:43 pm

WitP pisze:Witam Szanowne Grono.... Po latach nieposiadania samochodu po raz kolejny stałem się właścicielem Toyoty :D :D tym razem HDJ 80.
Powyższe szczęście mąci kilka drobiazgów:cry: , aktualnie jest to konieczność wymiany chłodnicy ( specjaliści od lutowania tym razem odmówili).
Z uwagi na dość wysoki koszt chłodnicy w serwisie, poszukuję zamienników. Udało mi się znaleźć chłodnice firmy „Nissens” do silnika 1HDFT wersja z klimą i automatem.
Zastanawiam się czy różnice w silnikach 1HDT i 1HDFT są duże i czy warto adaptować chłodnicę. Obawiam się różnic w położeniu i średnicach nypli.
Jeśli ktoś już robił podobną zmotę lub ma możliwość sprawdzenia wymiarów w silniku 1HDFT to będę wdzięczny...
Czy ktoś spotkał się z firmą BERA ponoć robią chłodnice do 1HDT

Pozdrawiam
Według EPC chłodnica do 1HDT i 1HDFT ma ten sam numer katalogowy/9001-9608/ . Można w ASO kupić sam "wkład-rdzeń". Cena ok. 1300 złotych netto/minus rabat :wink: /. Do tego trzeba dodać koszt przekładki, ale z tego co pamiętam Nissens będzie w podobnej cenie. Oczywiście kupując tego drugiego wkładamy, podłączamy i gotowe.

ps. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=169819440
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata ;-)[/color]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”