Zakup RAV 4 na co zwrocic uwage podczas zakupu?
Moderator: Mroczny
Zakup RAV 4 na co zwrocic uwage podczas zakupu?
Mam zamiar kupic rav 4 z 1997 silnik 2,0 wersja 5 drzwowa
Prosze napiszcie na co zwrocic uwage?
Jakie sa silne i slabe strony tego modelu?
Prosze napiszcie na co zwrocic uwage?
Jakie sa silne i slabe strony tego modelu?
Kupilem
teraz szukam jakiejs ksiazki o obsludze.
Brak klimy , ale jakos przezyje.
Podwoziowo jest ok
Nie wiadomo tylko ile ma przejechane
ustawili jej licznik na 103 tys.
Moze ma i ze dwa razy tyle.
Musze wymienic olej i pasek rozrzadu
( w Avensisie pisalo ze wymiana paska po 150 tys.
mnie pekl przy 120 tys)
Szukam "lewarka"
-od czego podejdzie,
lub gdzie kupic?
Mysle ze pod przednimi siedzeniami warto by zrobic jakies schowki.
Od przyszlego tygodnia bede to ujezdzal,
teraz szukam jakiejs ksiazki o obsludze.
Brak klimy , ale jakos przezyje.
Podwoziowo jest ok
Nie wiadomo tylko ile ma przejechane
ustawili jej licznik na 103 tys.
Moze ma i ze dwa razy tyle.
Musze wymienic olej i pasek rozrzadu
( w Avensisie pisalo ze wymiana paska po 150 tys.
mnie pekl przy 120 tys)
Szukam "lewarka"
-od czego podejdzie,
lub gdzie kupic?
Mysle ze pod przednimi siedzeniami warto by zrobic jakies schowki.
Od przyszlego tygodnia bede to ujezdzal,
Czy to 97r z Francji długa, na slikach i z padniętym wydechem?
Dzwoniłem po taką też miała 103tyś na szafie. Gratuluje wyboru samochodu. Ja szukałem z 3 miesiące długiej Rav4, obejrzałem tyle padalcy że wkońcu się zniechęciłem. Kupiłem CRV dużo gorzej z napędami niż w Rav4 ale ja też nie męcze auta po prawdziwych dziurach. Troche załuje że nie znalazłem toyoty ale przesiadłem się z Accorda do CRV to przynajmniej wierny marce jestem. Napisz jak tam samochód jak już się troche ogarniesz.
Dzwoniłem po taką też miała 103tyś na szafie. Gratuluje wyboru samochodu. Ja szukałem z 3 miesiące długiej Rav4, obejrzałem tyle padalcy że wkońcu się zniechęciłem. Kupiłem CRV dużo gorzej z napędami niż w Rav4 ale ja też nie męcze auta po prawdziwych dziurach. Troche załuje że nie znalazłem toyoty ale przesiadłem się z Accorda do CRV to przynajmniej wierny marce jestem. Napisz jak tam samochód jak już się troche ogarniesz.
Skoro szukales to dlaczego tej nie kupiles?Jabar pisze:Czy to 97r z Francji długa, na slikach i z padniętym wydechem?
Dziekuje.Jabar pisze:Czy to 97r z Francji długa, na slikach i z padniętym wydechem?
jak ja zrobie to napisze.
Napisz jak bardzo jestes zadowolony z CRV?

CRV kupiłem tanio więc lalką nie jest. Co do środka to jest on niezniszczony, niestety blacha jest w nie najlepszym stanie. Dziwne bo samochody te w 90% były cynkowane dwustronnie mój jednak nie miał tego szczęścia, chyba. Nie ma tragedii ale były drobne choć liczne ogniska rdzy. Szczególnie przy kielichach pod maską. Samochód sprawdzony jest bezwypadek. Poprzedni właścicel nie zadbał o odpowiednią konserwacje i w 10 latku troch trzeba było porobić. Co do napędu to nie umywa on się do Rav4 w którym jest blokada mechanizmu, tu napęd dołącza się kiedy chce na ogół za późno. Auto dopiero ogarniam, dziś odebrałem od lakiernika, po świętach : pranie, serwis na wymianę oleju w moście i zakładam sekwencję. Pozostanie mi zakup opon. Na razie 2 i przed zimą kolejne 2. Kupie chyba Fulde Tramp, bo w miarę cena przystępna i jest to opona uniwersalna. Więc odpadnie koszt 2 kompletów.
Odpowiadam na pytanie czemu nie kupiłem. Bo przekombinowałem. Zawsze chce się lepszy tańszy itp. Trudno było kupić długą Rav4 w dobrym stanie. Jest np taka w Lublinie za 19,7tys z gazem. Pojechałem taki dziad że nie miał jednego elementu bez gipsu. Byłem w Poznaniu długa puknięta z 14,7tyś, dziad raz już cały malowany teraz kolejny dzwon. Dzwoniłem w 10 miejsc ale już sama rozmowa powodowała że nie jechałem oglądać. Ta Rav4 z Francji o której pisałem, to na tą miałem ochotę, ale sprzedający mówi : tu był lekko stuknięty, tu łyse opony, tłumik dziurawy i dałem sobie spokój jechać 300km. żeby ją zobaczyć. I wyszło że kupiłem CRV na łysych oponach lekko pokorodowanego i ciort wie co dalej. Ale po 2 hondach Accord liczę choć na bezawaryjność tej marki.
Napisz jak tam lekka zabawa w terenie.
Odpowiadam na pytanie czemu nie kupiłem. Bo przekombinowałem. Zawsze chce się lepszy tańszy itp. Trudno było kupić długą Rav4 w dobrym stanie. Jest np taka w Lublinie za 19,7tys z gazem. Pojechałem taki dziad że nie miał jednego elementu bez gipsu. Byłem w Poznaniu długa puknięta z 14,7tyś, dziad raz już cały malowany teraz kolejny dzwon. Dzwoniłem w 10 miejsc ale już sama rozmowa powodowała że nie jechałem oglądać. Ta Rav4 z Francji o której pisałem, to na tą miałem ochotę, ale sprzedający mówi : tu był lekko stuknięty, tu łyse opony, tłumik dziurawy i dałem sobie spokój jechać 300km. żeby ją zobaczyć. I wyszło że kupiłem CRV na łysych oponach lekko pokorodowanego i ciort wie co dalej. Ale po 2 hondach Accord liczę choć na bezawaryjność tej marki.
Napisz jak tam lekka zabawa w terenie.
Nie dziw się, że oglądałeś same szroty. Długa Ravka z gazem za 19k albo za 14k
W tej cenie ciężko nawet o krutką.
Też się rozglądam za długą dla żony
Ale szczerze mówiąc nie liczę, że zejdę poniżej 25k.

Też się rozglądam za długą dla żony

O jakiej blokadzie jest mowa? Bo coś mi tu nie leży.do Rav4 w którym jest blokada mechanizmu,
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
ja kupilem w niemcowni dluga, lekko uszkodzona - do dzis tak pomykam
pierwszy wlasciciel, zakup w salonie toyoty
http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg ... 1.skos.jpg
bylo to .....( jakies jedno dziecko mniej
)
teraz jak mam wieksza rodzinke ( 1t+1m+1s ) to
autko jest za male
owszem wygodne w miescie
klima sie przydaje
napedy super, szczegolnie zima i na dobrych oponach
troche spalanie mnie zaskoczylo
w carinie jest 6-8 l / 100 motor 1.8 i przebieg 280 tkm
!
w rav4 rok 2000 motor 2.0 wychodzi 9-11.5 l/100km a przebieg ponizej 100tkm
autko zagazowalem i jest lepiej
z miejscem gorzej
chetnie ja zamienie na wieksza tojke
pierwszy wlasciciel, zakup w salonie toyoty
http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg ... 1.skos.jpg
bylo to .....( jakies jedno dziecko mniej

teraz jak mam wieksza rodzinke ( 1t+1m+1s ) to
autko jest za male

owszem wygodne w miescie
klima sie przydaje
napedy super, szczegolnie zima i na dobrych oponach
troche spalanie mnie zaskoczylo
w carinie jest 6-8 l / 100 motor 1.8 i przebieg 280 tkm

w rav4 rok 2000 motor 2.0 wychodzi 9-11.5 l/100km a przebieg ponizej 100tkm
autko zagazowalem i jest lepiej
z miejscem gorzej

chetnie ja zamienie na wieksza tojke
MUTSY
Myślę o blokadzie mechanizmu różnicowego, tzn.możliwości zapięcia na stałe napędu kół tylnych. Jest w Rav4 taka blokada elektryczna. Może źle to nazywam ale skoro w moim CRV jest centralny mech różnicowy i w tylnym moście to pewnie i Rav4 tak ma + blokada.
Co do ceny rav której szukałem to wszystko kwesta budżetu. Za 2 tygodnie mam akt notarialny kupuje mieszkanie ( co oznacz kredyt w banku ), więc sam rozumiesz że skąpiłem pieniędzy na auto. CRV wyjdzie mnie 24tys z gazem więc jeszcze w normie.
Spalanie w hondzie 12,0l przy rozsądnej jeździe ( po świętach gazuje, jest miejsce w bagażniku pod podłogą na butle )
Miejsca w środku naprawdę dużo, jest szersza od Rav4.
Co do ceny rav której szukałem to wszystko kwesta budżetu. Za 2 tygodnie mam akt notarialny kupuje mieszkanie ( co oznacz kredyt w banku ), więc sam rozumiesz że skąpiłem pieniędzy na auto. CRV wyjdzie mnie 24tys z gazem więc jeszcze w normie.
Spalanie w hondzie 12,0l przy rozsądnej jeździe ( po świętach gazuje, jest miejsce w bagażniku pod podłogą na butle )
Miejsca w środku naprawdę dużo, jest szersza od Rav4.
Napisz prosze jak wykorzystales miejsce pod fotelami?bernardo pisze:bo nie maja
przynajmniej rav4 do 2000r
taka mam
Gdzie ma byc podnosnik samochodowy i jaki to jest , bo musze dokupic.
Co powinno byc w schowka w bocznych sciankach bagaznika sa takie.
Kupilem i nie mam zadnych instrukcji itp.
Jakie opony do niej uzywasz w lecie a jakie w zimie?
Jakie jest spalanie?
Moja chodzi fajnie , ale mysle ze pali niemalo.
trudno mi ja przetestowac, poniewaz synowie jak sie dorwa to paliwo znika jak kamfora.
Mam Avensis z tym samym silnikiem , ale on ma inaczej rozlozone przelozenia i sadze ze bedzie palil ok 1,5 do 3 l mniej na 100.
Napisz prosze jak wykorzystales miejsce pod fotelami?
Gdzie ma byc podnosnik samochodowy i jaki to jest , bo musze dokupic.
Co powinno byc w schowka w bocznych sciankach bagaznika sa takie.
Kupilem i nie mam zadnych instrukcji itp.
Jakie opony do niej uzywasz w lecie a jakie w zimie?
Jakie jest spalanie?
Moja chodzi fajnie , ale mysle ze pali niemalo.
trudno mi ja przetestowac, poniewaz synowie jak sie dorwa to paliwo znika jak kamfora.
Mam Avensis z tym samym silnikiem , ale on ma inaczej rozlozone przelozenia i sadze ze bedzie palil ok 1,5 do 3 l mniej na 100.
miejsce pod fotelami?
jak cos tam wpadnie to jest

podnosnik jak w tojkach? ja mam spec miesce pod prawym przednim fotelem
w schowkach mam pierdoly
patrzac / stojac za autem w kier bagaznika
to po prawej jest torba z kluczem do kol i raczka do podnosnika i jakies tam dwa klucze, srobokret ...
wyzej jest apteczka
w tym po lewej mam trojkat i linke hol + plus pierdoly
instr kup na allegro - ja tak kupilem PL
opony mam w tym samym rozmiarze zima i lato
jak pamietam? 235/60/16
lato - to co widac na fotkach
http://foto4x4.pl/galeria/index.php?twg ... =opony.JPG
mastercraft na alu - nie robia zima

na zime
"michelinki" na stalowkach - rewelacja
+ 4 lancuszki
raz uzywane i tak skorodowaly ze leza na regeneracje

co do spalania
pali niemalo jak na zwykle autko
jak na aukto 4x4 srednio
wg wszelkich info powinna palic ok 11 l benzyny srednio
gazu ok 10- 14 l
ale jak to boli jak moja stara craina e z licznikiem 280 000 km
do dzis pali 6- 8 l na sto - motor 1.8
MUTSY
OOO! to troche bolesne!bernardo pisze:
co do spalania
pali niemalo jak na zwykle autko
jak na aukto 4x4 srednio
wg wszelkich info powinna palic ok 11 l benzyny srednio
gazu ok 10- 14 l
ale frajda ze nie musze sie martwic ze zaraz urwe wydech jest warta tego
zawsze uwielbialem jechac do konca drogi
Fiat 126 spelnial to zadanie pozniem Merc i inne juz sie wieszaly

Nareszcie bede mogl znow

Jestem laikiem więc cytuje za magazynem OFF-ROAD PL 4x4
NAPĘD CRV :
Układ napędowy "terenowej" hondy zwany Real Time 4WD zapewnia stały napęd na wszystkie 4 koła ze zmiennym rozdziałem siły napędowej. Wyposażony jest w sprzęgło wiskostyczne w mechanizmie różnicowym tylnej osi, jak również w centralnym mechanizmie róźnicowym.
Artykuł nie podpisany.
Ale co przeczytałem to powtarzam.
wszystkiego dobrego z okazji swiąt.
NAPĘD CRV :
Układ napędowy "terenowej" hondy zwany Real Time 4WD zapewnia stały napęd na wszystkie 4 koła ze zmiennym rozdziałem siły napędowej. Wyposażony jest w sprzęgło wiskostyczne w mechanizmie różnicowym tylnej osi, jak również w centralnym mechanizmie róźnicowym.
Artykuł nie podpisany.
Taki napęd to ma Subaru Forester...ciekawe dlaczego nikt się nie podpisał pod tym artykułem...Jabar pisze:Jestem laikiem więc cytuje za magazynem OFF-ROAD PL 4x4
NAPĘD CRV :
Artykuł nie podpisany.
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Przepraszam autora. Jest podpis Michał Bugajski. Opisuje hondę 1 i 2 generacji. Opis jest dość dokładny piszą o wszystkim CRV jest "gwiazdą" numeru. Są opisane dobre i złe strony auta oraz rysunek techniczny napędu (tył). Chyba nie ma powodu by nie wierzyć ludziom którzy piszą w gazetach branżowych. Ktoś to czyta przed oddaniem do druku. Tak czy siak jakoś ten napęd działa i 4 koła kręcą .
-
-
-
-