Jestem po wymianie oleju w mostach i.....
Moderator: Mroczny
Jestem po wymianie oleju w mostach i.....
...w przednim miałem trochę wody. Teraz pytanie, czy to możliwe że dostało się to przez odpowietrzenie? Czy mogła woda się dostać inną drogą? Most był suchy- bez wycieków.
Re: Jestem po wymianie oleju w mostach i.....
takBullitt pisze:Teraz pytanie, czy to możliwe że dostało się to przez odpowietrzenie?
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
- Romeo
- Kontaktowanie:
Oczywiście że tak.
Most w momencie wjazdu do wody gwałtownie się schładza i efektem tego jest to ze działa jak strzykawka zasysająca wodę
Trzeba wyprowadzić odpowietrzenia mostów i napędów rurkami jak najwyżej.
Wtedy zostaja już tylko zimeringi jak nie szczelne
Zreszta czy odpowietrzenia zmotane czy nie po każdym większym brodzeniu warto sprawdzić napędy i mosty to tyle
Pozdrówka
Most w momencie wjazdu do wody gwałtownie się schładza i efektem tego jest to ze działa jak strzykawka zasysająca wodę

Trzeba wyprowadzić odpowietrzenia mostów i napędów rurkami jak najwyżej.
Wtedy zostaja już tylko zimeringi jak nie szczelne

Zreszta czy odpowietrzenia zmotane czy nie po każdym większym brodzeniu warto sprawdzić napędy i mosty to tyle
Pozdrówka
4 RUNNER
HILUX-taczka
i przyszło mieszkać na górce w Beskidzie wyspowym-jest pięknie
HILUX-taczka

jeszcze jedno, warto aby odpowietrzenie sprawdzić raz na jakiś czas czy nie jest zapchane albo przykleszczone, u mnie po rozgrzaniu wzrosło tak ciśnienie wewnątrz, że wywaliło olej naokoło gruchy, zestresowałem się, że pękło albo się uszkodziło ale nic z tych rzeczy, wymieniłem grzybka na końcu odpowietrzenia na nowy i nie powtórzyło się, wody także nie zasysa, odpowietrzenie sobie poprowadziłem na wysokość podsufitki w słupku B, od mostu przedniego mam poprowadzone do filtra powietrza, jak zassie wode silnik to i most może 

- Romeo
- Kontaktowanie:
ta..... to są takie zaworki i nawet działają jak jeździsz po kałużach, ale brodzenie to inna bajka.
Wszystko powyżej 30 cm głębokości na dłuższą metę powoduje dostanie się wody do mostów jeśli nie masz wyprowadzonych odpowietrzeń wystarczająco wysoko
Wszystko powyżej 30 cm głębokości na dłuższą metę powoduje dostanie się wody do mostów jeśli nie masz wyprowadzonych odpowietrzeń wystarczająco wysoko

4 RUNNER
HILUX-taczka
HILUX-taczka

- Romeo
- Kontaktowanie:
Wysoko najlepiej gdzies do środka do kabiny i jak nie utopisz całkiem auta to jest duża szansa że do mostów woda się nie dostanie 
Ten sam problem dotyczy skrzyni i reduktora niestety też maja odpowietrzniki ale to z reguły woda powyżej 50-60 cm głębokości wchodzi w grę.
Po za tym jak napisałem wczesniej właściwie po każdym dłuższym brodzeniu napędy należało by przejżeć.
Pozostaje jeszcze temat snorkela bo jego brak grozi znacznie poważniejszymi konsekwencjami niż wymiana oleju, bo może skończyć się wymianą ale silnika

Ten sam problem dotyczy skrzyni i reduktora niestety też maja odpowietrzniki ale to z reguły woda powyżej 50-60 cm głębokości wchodzi w grę.
Po za tym jak napisałem wczesniej właściwie po każdym dłuższym brodzeniu napędy należało by przejżeć.
Pozostaje jeszcze temat snorkela bo jego brak grozi znacznie poważniejszymi konsekwencjami niż wymiana oleju, bo może skończyć się wymianą ale silnika

4 RUNNER
HILUX-taczka
HILUX-taczka