Zatarta pompa wspomagania w HDJ 80 4,2TD 12V. Co robić?
Moderator: Mroczny
Zatarta pompa wspomagania w HDJ 80 4,2TD 12V. Co robić?
Zatarta pompa wspomagania w HDJ 80 4,2TD 12V. Co robić? Czy są jakieś zestawy naprawcze??
Albo oddać do regeneracji. Generalnie to spotkałem się już z opinią, że te pompy lubią ciec i się przycierać/szczególnie, gdy ktoś likwiduje chłodnicę układu wspomagania,/ i czy jest dobra czy nie i czy cieknie czy nie to przy wymianie rozrządu warto robić pompę/bo chyba jest w tym samym miejscu jak w 1HD-FT/. I na odwrót, jeśli nie wiadomo, kiedy był wymieniany rozrząd to go zmienić przy okazji reanimowania pompy.
Jedna robota. Proponuję przy okazji dokonanie oględzin napinacza paska rozrządu o lubi padać.
Jedna robota. Proponuję przy okazji dokonanie oględzin napinacza paska rozrządu o lubi padać.
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]

Mag69, szczerze mówiąc to wątpię, żeby w serwisie się dostało zestaw naprawczy za paręset złotych. Ja naprawiałem w 'zakładzie od wspomagań' cieknącą i lekko przytartą pompę do nissana terrano i zapłaciłem 300zł. Wątpię, żeby serwis się zbliżył do tej ceny. Jako, że Land Cruisery są droższe w serwisie, to myślę, że zapłacisz za reperację pompy 600zł max.
kupujesz to co uszkodzone...LX450 pisze:Mag69, szczerze mówiąc to wątpię, żeby w serwisie się dostało zestaw naprawczy za paręset złotych. Ja naprawiałem w 'zakładzie od wspomagań' cieknącą i lekko przytartą pompę do nissana terrano i zapłaciłem 300zł. Wątpię, żeby serwis się zbliżył do tej ceny. Jako, że Land Cruisery są droższe w serwisie, to myślę, że zapłacisz za reperację pompy 600zł max.
do Lj, za łożyska , zimer i oringi zapłaciłem 180zł, rozebrałem i złożyłem sam

LJ 70
No no no, właśnie o tym mówię. Spróbuj cokolwiek kupić w serwisie Toyoty, to zobaczysz. Ostatnio chciałem kupić paski klinowe, trzy sztuki. Razem im wyszło 240zł. Kupiłem takie same, japońskie, poza serwisem za 50zł za komplet.
Sonda Lambda, Denso w Toyocie- ok 650zł. Ta sama sonda poza serwisem- ok 150zł.
Tak więc unikajmy miejsc, gdzie kradną bo i nas okradną
Sonda Lambda, Denso w Toyocie- ok 650zł. Ta sama sonda poza serwisem- ok 150zł.
Tak więc unikajmy miejsc, gdzie kradną bo i nas okradną
Objaw jest taki że przy niskich obrotach nie ma wspomagania
Objaw jest taki że przy niskich obrotach nie ma wspomagania. Jak wkręcę na 1100obr/min to nie ma najmniejszego problemu. Zaczęło się od tego że uciekł płyn przez pęknięty wąż i tak przejechał jakieś 10km.
Re: Objaw jest taki że przy niskich obrotach nie ma wspomaga
A czy po wymianie przewodu i wlaniu ATF-u odpowietrzyłeś układ? Po przejechaniu 10 km nie powina sie zatrzeć pompa. Chyba, że już była przytarta i to tylko ją dobiło.farmer pisze:Objaw jest taki że przy niskich obrotach nie ma wspomagania. Jak wkręcę na 1100obr/min to nie ma najmniejszego problemu. Zaczęło się od tego że uciekł płyn przez pęknięty wąż i tak przejechał jakieś 10km.
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]