klimatyzacja
Moderator: Mroczny
klimatyzacja
Mam pytanko w sprawie klimatyzacji. Czy istnieje jakas sensowna mozliwosc instalacji w 4R 3.0TD 94r? Na allegro mozna znalezc taka klimatyzacje ale kosztuje dosc sporo, 1,7tys.
pozdrawiam
pozdrawiam
Re: klimatyzacja
a montaz nastepne 2tys...sedes pisze:Mam pytanko w sprawie klimatyzacji. Czy istnieje jakas sensowna mozliwosc instalacji w 4R 3.0TD 94r? Na allegro mozna znalezc taka klimatyzacje ale kosztuje dosc sporo, 1,7tys.
Dziwne, że nie masz klimy. Wydawało mi się, że w tych rocznikach klima już jest w standardzie. No ale mniejsza z tym.
Cena ok 1700zł nie jest wcale jakimś szaleństwem za całą klimatyzację, bo przecież w jej skład wchodzą:
- kompresor
- chłodnica
- wkład do nagrzewnicy
- przewody aluminiowe
- elektryka
- i jeszcze taki cylinderek z metalu, który jest wpięty w obieg klimy (jakiś skraplacz czy coś).
Za taką kasę to bym brał i się nie stresował, bo dorabianie tych wszystkich elementów osobno to straszna rzeźba i wyższy koszt. Musisz przecież wszystko dopasować do otworów do tego przeznaczonych. Musisz motać elektrykę, żeby włączała klimę z przycisku i ją wyłączała w razie przegrzania silnika albo zbyt małego ciśnienia w instalacji. No i musisz wiele innych rzeczy. Jeśli masz ofertę na kompletną klimę to po prostu bierz, a dodatkowo jeśli to kosztuje ok 1700zł to chyba niewiele taniej znajdziesz, bo samo sprawdzenie i nabicie klimy to parę stówek.
Cena ok 1700zł nie jest wcale jakimś szaleństwem za całą klimatyzację, bo przecież w jej skład wchodzą:
- kompresor
- chłodnica
- wkład do nagrzewnicy
- przewody aluminiowe
- elektryka
- i jeszcze taki cylinderek z metalu, który jest wpięty w obieg klimy (jakiś skraplacz czy coś).
Za taką kasę to bym brał i się nie stresował, bo dorabianie tych wszystkich elementów osobno to straszna rzeźba i wyższy koszt. Musisz przecież wszystko dopasować do otworów do tego przeznaczonych. Musisz motać elektrykę, żeby włączała klimę z przycisku i ją wyłączała w razie przegrzania silnika albo zbyt małego ciśnienia w instalacji. No i musisz wiele innych rzeczy. Jeśli masz ofertę na kompletną klimę to po prostu bierz, a dodatkowo jeśli to kosztuje ok 1700zł to chyba niewiele taniej znajdziesz, bo samo sprawdzenie i nabicie klimy to parę stówek.
Nie chcę Cię martwić, ale nie sezon teraz na takie roboty. Kiedyś do G chciałem zainstalować i odpuściłem po kilku wizytach w warsztatach "auto-klimy". Wszędzie usłyszałem to samo, że w sezonie letnim to taka operacja musiałaby kosztować majątek. Z przykrością przyznałem im w końcu rację bo wcale się nie dziwię. W końcu taka robota to, co najmniej tydzień intensywnego motania a przez ten czas można przyjąć kilkadziesiąt samochodów "w eksploatacji bieżącej". Rachunek ekonomiczny jest jeden. Niestety.sedes pisze:masz racje tylko musze teraz poszukac jakiegos miejsca gdzie mogliby mi to zamontowac
Wszyscy zapraszali mnie po październiku.
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]

-
-
No tak..sedes pisze:Racja. Jak rok temu w lipcu chcialem zamontowac klime w domu to mnie traktowali jak natreta a w pazdzierniku o mnie po recach calowali;)
Bo w sezonie mają mega zapiernicz, a potem lipa, więc jak zobaczą że ktoś ma dla nich niezłą fuchę jesienią, to tak jest

Super Patrol Super 
Blue Jimny 1.3

Blue Jimny 1.3