klimatyzacja

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

sedes
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

klimatyzacja

Post autor: sedes » sob cze 09, 2007 1:30 pm

Mam pytanko w sprawie klimatyzacji. Czy istnieje jakas sensowna mozliwosc instalacji w 4R 3.0TD 94r? Na allegro mozna znalezc taka klimatyzacje ale kosztuje dosc sporo, 1,7tys.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Re: klimatyzacja

Post autor: LR_Olek » sob cze 09, 2007 1:40 pm

sedes pisze:Mam pytanko w sprawie klimatyzacji. Czy istnieje jakas sensowna mozliwosc instalacji w 4R 3.0TD 94r? Na allegro mozna znalezc taka klimatyzacje ale kosztuje dosc sporo, 1,7tys.
a montaz nastepne 2tys...

Awatar użytkownika
LX450

Post autor: LX450 » sob cze 09, 2007 1:40 pm

Dziwne, że nie masz klimy. Wydawało mi się, że w tych rocznikach klima już jest w standardzie. No ale mniejsza z tym.

Cena ok 1700zł nie jest wcale jakimś szaleństwem za całą klimatyzację, bo przecież w jej skład wchodzą:

- kompresor
- chłodnica
- wkład do nagrzewnicy
- przewody aluminiowe
- elektryka
- i jeszcze taki cylinderek z metalu, który jest wpięty w obieg klimy (jakiś skraplacz czy coś).

Za taką kasę to bym brał i się nie stresował, bo dorabianie tych wszystkich elementów osobno to straszna rzeźba i wyższy koszt. Musisz przecież wszystko dopasować do otworów do tego przeznaczonych. Musisz motać elektrykę, żeby włączała klimę z przycisku i ją wyłączała w razie przegrzania silnika albo zbyt małego ciśnienia w instalacji. No i musisz wiele innych rzeczy. Jeśli masz ofertę na kompletną klimę to po prostu bierz, a dodatkowo jeśli to kosztuje ok 1700zł to chyba niewiele taniej znajdziesz, bo samo sprawdzenie i nabicie klimy to parę stówek.

sedes
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sedes » sob cze 09, 2007 4:25 pm

masz racje tylko musze teraz poszukac jakiegos miejsca gdzie mogliby mi to zamontowac

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » sob cze 09, 2007 5:35 pm

sedes pisze:masz racje tylko musze teraz poszukac jakiegos miejsca gdzie mogliby mi to zamontowac
Nie chcę Cię martwić, ale nie sezon teraz na takie roboty. Kiedyś do G chciałem zainstalować i odpuściłem po kilku wizytach w warsztatach "auto-klimy". Wszędzie usłyszałem to samo, że w sezonie letnim to taka operacja musiałaby kosztować majątek. Z przykrością przyznałem im w końcu rację bo wcale się nie dziwię. W końcu taka robota to, co najmniej tydzień intensywnego motania a przez ten czas można przyjąć kilkadziesiąt samochodów "w eksploatacji bieżącej". Rachunek ekonomiczny jest jeden. Niestety.
Wszyscy zapraszali mnie po październiku.
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata ;-)[/color]

sedes
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sedes » sob cze 09, 2007 6:31 pm

Racja. Jak rok temu w lipcu chcialem zamontowac klime w domu to mnie traktowali jak natreta a w pazdzierniku o mnie po recach calowali;)

wiesław kalicki

Post autor: wiesław kalicki » czw cze 14, 2007 6:37 pm

ja kupiłem ogrzewanie postojowe to chyba teraz należy się udać do warsztatu :lol:
wolę jeździć land cruiserem niż naprawiać
land rovera

sedes
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sedes » czw cze 21, 2007 8:28 am

zastanawiam sie nad kupnem do mojego 4R klimy z anglika. Sprzedawca zapewnia, ze tylko obudowa nagrzewnicy nie pasuje. Poza tym to tylko z przewodami trzeba sie pobawic a reszta ma byc ok.

Awatar użytkownika
rico69

Post autor: rico69 » czw cze 21, 2007 11:11 am

sedes pisze:tylko z przewodami trzeba sie pobawic
Czyli każdy przewód dorabiać/lutować od nowa bo w drugą stronę jest itd.
Adrian
LC 95 mota się

Awatar użytkownika
Szupryk46

Kontaktowanie:

Post autor: Szupryk46 » czw cze 21, 2007 2:58 pm

sedes pisze:Racja. Jak rok temu w lipcu chcialem zamontowac klime w domu to mnie traktowali jak natreta a w pazdzierniku o mnie po recach calowali;)
No tak..
Bo w sezonie mają mega zapiernicz, a potem lipa, więc jak zobaczą że ktoś ma dla nich niezłą fuchę jesienią, to tak jest :wink:
Super Patrol Super :)21
Blue Jimny 1.3 :)21

sedes
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sedes » sob cze 23, 2007 8:32 am

czy klima z 4R z roznymi silnikami bedzie sie roznic?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”