diesel sie dusi...

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
stopa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

diesel sie dusi...

Post autor: stopa » śr cze 13, 2007 12:21 pm

Objawy:

Rano po zwyklej i bezawaryjnej jezdzie dzien wczesniej autko ma klopoty z uruchomieniem - dobrze kreci ale jakby paliwa brakowalo. Po chwili zaskakuje, pracuje rowno ale slabo wchodzi na obroty i sie dusi. Da sie jezdzic ale na "ssaniu", brak mocy i delikatnie z gazem bo potrafi zgasnac. Po odpuszczeniu pedału obroty spadaja ponizej 500 i po chwili dopiero wracaja na w miare normalny poziom...

Filtr paliwa zmieniony, pompa niby daje paliwo ale nie wiem czy wystarczajaco duzo

co jeszcze sprawdzic zanim pojade do warsztatu?
TLC LJ 70

<mario>

Post autor: <mario> » śr cze 13, 2007 2:23 pm

Zacznij od sprawdzenia tego:
cytat ze strony http://www.kilometr.com/
"Problemy z zapaleniem zimnego silnika w mojej Toyocie z silnikiem 2LT miałem od zawsze, robiło się coraz gorzej. Tuż po uruchomieniu krztusił się przez 5-10 sekund i wydmuchiwał z rury kłęby dymu. W niskich temperaturach trudno go było w ogóle uruchomić. Po chwili pracował dobrze i nie było z nim problemów. Międzyczasie silnik przeszedł remont, podobnie jak pompa wtryskowa i nikt nie wiedział o co chodzi temu japońcowi, przecież żółtki tak dobrze zapalają na zimno. Wreszcie znalazł się wiejski mechanik co zapytał czy sprawdzałem odpowietrzanie zbiornika paliwa. Kilkaset razy odkręcałem korek wlewu paliwa i zawsze powietrze z sykiem wpadało do rury, jakoś nigdy nie pomyślałem, że tak być nie powinno. Mój zbiornik paliwa był szczelny jak łódź podwodna, w terenie to dobrze, ale kiedy silnik stał przez kilka godzin, podciśnienie w zbiorniku wysysało paliwo z pompy wtryskowej, wciągając przez drobne nieszczelności powietrze. Nigdy nie działała mi ręczna pompka paliwowa, myślałem że jest zepsuta, pamiętam jak mnie to wkurzało w Iranie kiedy zamarzło mi paliwo. Ale jak miała ciągnąć paliwo ze zbiornika, w którym jest podciśnienie."
LJ 70

Awatar użytkownika
stopa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: stopa » śr cze 13, 2007 9:31 pm

No nie wiem dokladnie gdzie tkwi przyczyna ale cos przeszkadza na odcinku zbiornik-filtr. Podlaczajac sie pod przewod i paliwo z kanistra motor pracuje dobrze.

Dmuchajac w przewod w kierunku zbiornika chyba jest ok-nie ma jakis oporow i slychac bąble powietrza w zbiorniku. Sprawa pod czy nadcisnienia raczej nie wchodzi w gre - z odkreconym wlewem zbiornika tez sie dusi

Na pompce mechanicznej przeplyw jest ok...

wiec co?
TLC LJ 70

wiesław kalicki

Post autor: wiesław kalicki » czw cze 14, 2007 6:24 pm

nieszczelna instalacja paliwowa , gdzieś zasysa powietrze i się zapowietrza, przetrzyj przewody do sucha i potem sorawdż gdzie będie tłuste. tak po objawach wnioskuję, ale głowy nie dam
wolę jeździć land cruiserem niż naprawiać
land rovera

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”