Prosze o Pomoc
Moderator: Mroczny
Prosze o Pomoc
Mam Toyote Lj 70 z silnikiem 2,4 Turbo. Ostatnio zrobilem calą blacharke, połozyłem nowy lakier obszyłem siedzenia i wogóle zrobiłem wszystko tak ze auto wyglad jak nówka. Tylko mam pare pytan..
Jaki olej wlac do skrzyni biegów??
jaki olej do redukrtora??
pozatym niedawno wymieniałem bendiks bo mi nie palił. dwa tygodnie był spokój a teraz zaczeło sie to samo.. Nie pali odrazu.. Trzeba kilka razy próbowac. Co to moze byc? wymienic bendiks jeszcze raz???? Czy to moze wina reduktora???
BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZI NA MOJE PYTANIA...
Jaki olej wlac do skrzyni biegów??
jaki olej do redukrtora??
pozatym niedawno wymieniałem bendiks bo mi nie palił. dwa tygodnie był spokój a teraz zaczeło sie to samo.. Nie pali odrazu.. Trzeba kilka razy próbowac. Co to moze byc? wymienic bendiks jeszcze raz???? Czy to moze wina reduktora???
Chłopie weź uruchom szukanie na tym forum.
Czym Ci leje?
wodą, olejem czy sikami bo to istotne
. Wymień uszczelkę pod pompą i tyle. A jak i tak już to rozbierasz to sprawdź czy nie przypadkiem pompa wody cieknie. Nie wiem czy to drogo czy tanio. Dla jednych pompa za niecałe trzy stówki to majątek i chcą sznurkiem uszczelniać.
Internetowe warsztaty z wirtualną diagnostyką jeszcze nie powstały.
Czym Ci leje?
wodą, olejem czy sikami bo to istotne

Internetowe warsztaty z wirtualną diagnostyką jeszcze nie powstały.
Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.
Re: Prosze o Pomoc
to może trzeba było zacząć żeby auto najpierw jeździło i było sprawne a dopiero poźniej "wyglądało jak nówka" bo teraz masz efekt taki, że tu cieknie, tam nie kręci a to wszystko przez reduktormarhiw pisze:wogóle zrobiłem wszystko tak ze auto wyglad jak nówka.

HZJ 73 , Y61
Jak odwieść hołotę od czegoś dowodami, jeśli uwierzyła w to bez dowodów.
F. Nietzsche
Jak odwieść hołotę od czegoś dowodami, jeśli uwierzyła w to bez dowodów.
F. Nietzsche
- chiquito83
moze na sprzedazrudy pisze:to może trzeba było zacząć żeby auto najpierw jeździło i było sprawne a dopiero poźniej "wyglądało jak nówka" bo teraz masz efekt taki, że tu cieknie, tam nie kręci a to wszystko przez reduktormarhiw pisze:wogóle zrobiłem wszystko tak ze auto wyglad jak nówka., krótko mówiąc zacząłeś kolego przygodę z Toyota od "dupy strony"

- Elwood
-
- Kontaktowanie:
Dlaczego pytam, BP ma SAE 90 syntetyk, Castrol SAE 90EPX mineral a Mobil, którym zalewam wszystkie silniki i skrzynie SAE 90 ma tylko z dodatkiem LS (z LSD).Elwood pisze:Kylon, czym sie różni SAE 90 (SEA?)od 75W-90?
Stąd wychodzi, ze 75W 90 może być i do skrzyni, reduktora i mostów w przypadku Mobila.
Trzymając sie książki serwisowej do przekładni polecany jest SAE 90 i tu deko głupieję, bo wygląda, ze jest to odrębna grupa olejów przekładniowych.
Chcę teraz na dotarcie skrzyni i reduktora zalać jakims tanim olejem przekładniowym (HJ-ta) więc co polecasz wlać, chodzi o jak najtańszy. Orlenowski to 80W 90, czy taki moge wlać?
Doczytałem, że 75W 90 spełnia wymogi klasy SAE 90... pytanie powyżej aktualne.
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."
miałem takie same objawy i.....marhiw pisze:....
sprawdź taką gumową osłonkę na kabelku w bendiksie, jak jest przetarta to kabelek lubi masować do bloku silnika.

LJ 70