A czy ktos myslal o zmotaniu FJ Cruisera ?
Moderator: Mroczny
A czy ktos myslal o zmotaniu FJ Cruisera ?
Temat z pewnoscia dosc dyskusyjny w polskich realiach ze wzgledu na dostepnosc i cene auta ale z tego co wiem to juz kilka sztuk sie pojawilo. W stanach auto ma typowe off roadowe przeznaczenie dla ludzi mlodych i ....majetnych. Cale mnostwo firm tuningowych oferuje do niego akcesoria do taplania sie jak i dalekich podrozy. czy w PL ktos tego juz tez probowal ?
Czy ktos moze wie cos wiecej na temat jej silnika - 4,0 VVTI ? jak by bylo z jego serwisem u nas ?
Czy ktos moze wie cos wiecej na temat jej silnika - 4,0 VVTI ? jak by bylo z jego serwisem u nas ?
Zycie sklada sie z krotkich chwil radosci...
FJ CRUISER 4,0 V6, BMW R 1150 GS
Bylem w ubieglym roku w stanach przez chwile i mialem z tym autkiem blizszy kontakt.poniewaz nie jestem geniuszem mechanicznym ciezko jest mi sie wypowiadac w temacie trwalosci i eksploatacji ale z wlasnych ogledzin pozostal mi jeden wniosek : zrobili prawie wszystko azeby toyka sprawowala sie w terenie bardziej aniezeli przyzwoicie i miala wszystkoco ulatwia zycie - chociazby gumowy srodek latwy w utrzymaniu i czyszczeniu. ..
- Bartek 4.7
-
Nie kumasz "łest kołst stajla". A to jest właśnie to.Peter4x4 pisze:http://auto.tihai.md/uploads/2006/11/to ... tible1.jpg
tak zmotac to mogl tylko bambus..
A toto to jest bardziej "rok krałling stajl" niż wyprawówka. Zwróć uwagę że ring& pinion jest tam 5.38:1 czy coś w koło tego.
Niemniej sam FJ jako auto jest dla mnie zajebisty

- Bartek 4.7
-
A co to za problemPeter4x4 pisze:Gdyby jeszcze mozna bylo tylko cene przeniesc w niezmienionej formie przez Atlantyk...jak oni to tam robia ? takie auto za 25 000 usd = ok. 70 000 Pln!!!!

Kup sobie za oceanem do ceny dodaj ze 40% (vat + przesyłka + inne takie) i masz auto niebanalne i jeszcze dość niespotykane za ok 100kzł.
W tej cenie w Polszy to nawet nowej Rav-ki nie kupisz.

W europie FJ kosztuje coś ok 40k ojro.
jeśli to takie proste czemu jest ich tak mało? widziałem dotąd jedną na piaseczyńskich blachach - chyba zresztą już jest na sprzedaż.Bartek 4.7 pisze:
Kup sobie za oceanem do ceny dodaj ze 40% (vat + przesyłka + inne takie) i masz auto niebanalne i jeszcze dość niespotykane za ok 100kzł.
swoją drogą auto designem przypomina klocki lego

pozdr.,
dink.
dink.
MR2 SW20 2.0 Turbo
Hilux RN110 2.4 BFG A/T 31''
MR2 SW20 2.0 Turbo
Hilux RN110 2.4 BFG A/T 31''
- Damian
-
- Kontaktowanie:
Bo chyba nie tylko dla mnie to auto jest połączeniem pokrętnej nowomodnej stylistyki new edge design ze stylem retro, oraz podwozia zwykłego nowego landcruisera z silnikiem VVTi ożenionych z gumową tapicerką mającą świadczyć o prostocie auta i jego hardkorowości terenowej.dink pisze:jeśli to takie proste czemu jest ich tak mało? widziałem dotąd jedną na piaseczyńskich blachach - chyba zresztą już jest na sprzedaż.Bartek 4.7 pisze:
Za 35k euro można mieć nową serię 7 w pełnym wyposażeniu (czyli nie esp, srs, hgw, wtf tylko snorkel, blokady, itd). I jeśli kupować auo pod kątek wypraw to chyba byłaby to lepsza decyzja.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
FJ Cruiser to produkt super, od początku przemyślany i prowadzony z wielkim rozmachem. W USA. Ale tam jest inaczej.dink pisze:jeśli to takie proste czemu jest ich tak mało? widziałem dotąd jedną na piaseczyńskich blachach - chyba zresztą już jest na sprzedaż.Bartek 4.7 pisze:
swoją drogą auto designem przypomina klocki lego![]()
Myślę, że jak się w końcu pojawi diesel z LC120, to FJ znajdzie wielu nowych nabywców w Europie. No bo akcyzy z paliwa nam nie zdejmą.
A szpeju do niego jest mnóstwo, można zrobić cuda wianki. Polecam amerykańskie stronki. Na ostatnim zlocie FJ-tów było 185 samochodów (same FJ) i 450 osób. Zlot firmowany oczywiście toyota.com. To można chyba porównać tylko do Euro Camp Jeep.
CAMP COYOT 20-23.08.2009
www.coyot.pl
www.coyot.pl
Ktos przerabial temat sciagania auta ze stanow ? Jak to jest np. z homologacja i dopuszczeniem do ruch w europie takiego auta ? nie ma klopotu chociazby ze swiatlami ?
co do oplat to napewno trzeba dodac transport + ubezpieczenie ok. 1500 usd, akcyza 13,6 % , no i vat 22 % . I robi sie juz 105 000 . a co z clem ? ile wynosi w przypadku USA ?
co do oplat to napewno trzeba dodac transport + ubezpieczenie ok. 1500 usd, akcyza 13,6 % , no i vat 22 % . I robi sie juz 105 000 . a co z clem ? ile wynosi w przypadku USA ?
- Bartek 4.7
-
Emsi, szacunekemsi pisze:FJ Cruiser to produkt super, od początku przemyślany i prowadzony z wielkim rozmachem. W USA. Ale tam jest inaczej.dink pisze:jeśli to takie proste czemu jest ich tak mało? widziałem dotąd jedną na piaseczyńskich blachach - chyba zresztą już jest na sprzedaż.Bartek 4.7 pisze:
swoją drogą auto designem przypomina klocki lego![]()
Myślę, że jak się w końcu pojawi diesel z LC120, to FJ znajdzie wielu nowych nabywców w Europie. No bo akcyzy z paliwa nam nie zdejmą.
A szpeju do niego jest mnóstwo, można zrobić cuda wianki. Polecam amerykańskie stronki. Na ostatnim zlocie FJ-tów było 185 samochodów (same FJ) i 450 osób. Zlot firmowany oczywiście toyota.com. To można chyba porównać tylko do Euro Camp Jeep.

Widzę że czujesz klimat.
Właśnie mi o to chodziło że FJ definitywnie zrywa mit "taniej japońskiej masówki" a jest autem na miarę samochodu KULTOWEGO.
Wielu nabija się z legendy Jeepa czy LR ale niewielu było na zlotach tych marek. I nie mówie tu o jakiś tam zlocikach, ale o zlotach przez duże "Z" jak np Euro Camp Jeep.
Byłem na kilku zlotach Euro Camp Jeep. Mam nadzieję że Toyota będzie miała dość zapału aby wylansować coś podobnego. Szczerze sobie i innym użytkownikom terenówek Toyoty tego życzę.
Bo to super zabawa jest
Na pewno się pojawią. Jak widać z reklam różnych firm związanych okołotoyotowo to chłopaki pracują w pocie czoła. Już chyba nie da się zliczyć liczby różnych zawieszeń do FJ-ta.
Mniam, mniam. Ja bym diesela kupił. Bo lubię FJ i diesele.
Mniam, mniam. Ja bym diesela kupił. Bo lubię FJ i diesele.
CAMP COYOT 20-23.08.2009
www.coyot.pl
www.coyot.pl
Za 35k euro można mieć nową serię 7 w pełnym wyposażeniu (czyli nie esp, srs, hgw, wtf tylko snorkel, blokady, itd). I jeśli kupować auo pod kątek wypraw to chyba byłaby to lepsza decyzja.[/quote]
Tak ale tylko z silnikiem 4.2 bez turbiny konstrukcja z 80 lat wazy pół tony, auto w sumie cięzsze od patrola i 130 PS
Tak ale tylko z silnikiem 4.2 bez turbiny konstrukcja z 80 lat wazy pół tony, auto w sumie cięzsze od patrola i 130 PS