mam kzj-ta!

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
WojtekSz

Kontaktowanie:

mam kzj-ta!

Post autor: WojtekSz » pt paź 05, 2007 4:21 pm

uff
troszkę to trwało ale ostatecznie , z wielka pomocą przyjaciół mam wreszcie Toyotę kzj 70. Czarna. Sprawdzona w warsztacie przed zakupem. 1995.

1. Po pierwsze chciałbym tutaj podziękować wszystkim tym, którym zawracałem po drodze głowę swoimi pytaniami i wątpliwościami. Pomogło :)

2. Po drugie - wreszcie będę mógł spotkać się z Wami na szlaku

3. teraz pora na pakiet startowy:
- rozrząd
- oleje i płyny

czy coś jeszcze jest potrzebne na start? Poza paliwem ;)

pozdrawiam
Wojtek

my, ludzie północy, mamy w sobie coś z wikingów
KZJ70 +MM12000
www.treadlightly.pl

Awatar użytkownika
BĄKU

Post autor: BĄKU » pt paź 05, 2007 4:42 pm

Flaszka i jakiś lokalny jabol na pozyskanie sympati lokersów , gumioki, cygarety, jakś pedalska latarka (czołówka diodowa), kawałek śrubokręta, klucz 13-ka, zapasowe powietrze do kół, 3 km trapy, koniecznie weż zapasowe ślady po oponach aby zmylić konkurencje na rajdzie, dobrze mieć wypasiony kilwater przy przejazdach błotnych, coś na zagrychę-dobrze się spisują spleśniałe kabanosy ponieważ nie dokucza głód po ich zjedzeniu, trocha srajtaśmy na wszelki słuczaj, nóż nurkowy, kompas aby wypycić tych leszczy z GPS-ami albo udawać, że się umi jechać na azymut, trochę siana na benzynę i wodoszczelne kieszenie w dzinsach, broń Boże jakieś wojskowe moro, bo to juz nawiększe pedalstwo udawać żołnierza z afganistanu w suzuce .... jak masz miejsce to weż szekle i linę kinetyczną i kawałek łopaty ale to już niekoniecznie 8)
TOYOTA&GAZ , to tak w sam raz.

powa

Post autor: powa » pt paź 05, 2007 4:48 pm

a lockersi to ci, co sprzęgiełka w piastach zapinają? :)21

a poza tym jeszcze porządne rękawy które można szybko zakasać.
No i szklany odstojnik od stara lub ursusa, bo z aluminiowego się źle pije :)21

Awatar użytkownika
Elwood

Kontaktowanie:

Post autor: Elwood » pt paź 05, 2007 7:32 pm

BĄKU pisze:Flaszka i jakiś lokalny jabol na pozyskanie sympati lokersów , gumioki, cygarety, jakś pedalska latarka (czołówka diodowa), kawałek śrubokręta, klucz 13-ka, zapasowe powietrze do kół, 3 km trapy, koniecznie weż zapasowe ślady po oponach aby zmylić konkurencje na rajdzie, dobrze mieć wypasiony kilwater przy przejazdach błotnych, coś na zagrychę-dobrze się spisują spleśniałe kabanosy ponieważ nie dokucza głód po ich zjedzeniu, trocha srajtaśmy na wszelki słuczaj, nóż nurkowy, kompas aby wypycić tych leszczy z GPS-ami albo udawać, że się umi jechać na azymut, trochę siana na benzynę i wodoszczelne kieszenie w dzinsach, broń Boże jakieś wojskowe moro, bo to juz nawiększe pedalstwo udawać żołnierza z afganistanu w suzuce .... jak masz miejsce to weż szekle i linę kinetyczną i kawałek łopaty ale to już niekoniecznie 8)
:)2
Nie zapomnij tylko o własnej osobie za kierą :D
The Bluesmobile
"...nauczyć się być w świecie, oglądać go, odkrywać, zwyczajnie, nim zniknie..."

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt paź 05, 2007 8:44 pm

Hmmm...wiem który to KZJ i znam poprzedniego właściciela 8)

Gratuluję zakupu, ładniutka jest, a kzj to świetne auto terenowe :)2

Zrob tylko przegląd, wymień tą uszczelkę i hulaj dusza :)
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
BĄKU

Post autor: BĄKU » pt paź 05, 2007 9:00 pm

Naklejke sobie przed rajdem namotaj, najlepiej:
"rajdy4x4forum"
Nie pomoże ci to w rajdzie ale da pewne pełnocnictwa do udzielania rad lokalnym strażakom z OSP do wciskania im fachowych opini z forum, np: ze twoje zużyte Dębice to najlepszy bieżnik terenowy , możesz też doradzać wtedy tym w terenie jako już obyty z rajdami. Nicka swojego nie naklejaj, bo można dostać po ryju z tzw "znienacka" i nigdy nie będzie wiadomo za co.
Jak już będziesz w sytuacji bez wyjścia spróbuj głośno wołać, że "Szczezław" też cię w chaja zrobił, może zyskasz współczucie lub trochę czasu telekineze. 8)
Ostatnio zmieniony pt paź 05, 2007 9:12 pm przez BĄKU, łącznie zmieniany 1 raz.
TOYOTA&GAZ , to tak w sam raz.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt paź 05, 2007 9:11 pm

...po pewnym czasie obecności na forum uzyskasz wyższy stopień wtajemniczenia, rosnący proporcjonalnie do ilości wypitego piwa i wypalonych jointów w swietle monitora. Wtedy będziesz mógł nosić dumne miano kasztana i niby od niechcenia wznosić się na wyżyny szyderstwa

;)

LR

Awatar użytkownika
Japan

Post autor: Japan » pt paź 05, 2007 10:18 pm

... oprocz szekli i kinetyka jak radzil Baku to polecam przysrubowanie do ramy solidnych zaczepow przod/tyl.

Dodatkowo race swietlne i dymne na wypadek samotnej wyprawy w nieznane tereny... :wink: :)21
Toyka Prado - autobus wycieczkowy :)21

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » pt paź 05, 2007 10:20 pm

Japan pisze:Dodatkowo race swietlne i dymne na wypadek samotnej wyprawy w nieznane tereny... :wink: :)21
i assistance, na conajmniej europę :)21
LR Rendzi stajla :)

Awatar użytkownika
WojtekSz

Kontaktowanie:

Post autor: WojtekSz » sob paź 06, 2007 12:10 am

Damian pisze:Hmmm...wiem który to KZJ i znam poprzedniego właściciela 8)

Gratuluję zakupu, ładniutka jest, a kzj to świetne auto terenowe :)2

Zrob tylko przegląd, wymień tą uszczelkę i hulaj dusza :)
dzięki za dobre słowo dobry człowieku, wiem że masz wyważone poglądy a będę jeszcze więcej wiedział o której uszczelce powiadasz waść ...
radź a bedziesz wysłuchany
pozdrawiam
Wojtek

KZJ70 +MM12000
www.treadlightly.pl

Awatar użytkownika
WojtekSz

Kontaktowanie:

Post autor: WojtekSz » sob paź 06, 2007 12:14 am

BĄKU pisze:Flaszka i jakiś lokalny jabol na pozyskanie sympati lokersów , gumioki, cygarety, jakś pedalska latarka (czołówka diodowa), kawałek śrubokręta, klucz 13-ka, zapasowe powietrze do kół, 3 km trapy, koniecznie weż zapasowe ślady po oponach aby zmylić konkurencje na rajdzie, dobrze mieć wypasiony kilwater przy przejazdach błotnych, coś na zagrychę-dobrze się spisują spleśniałe kabanosy ponieważ nie dokucza głód po ich zjedzeniu, trocha srajtaśmy na wszelki słuczaj, nóż nurkowy, kompas aby wypycić tych leszczy z GPS-ami albo udawać, że się umi jechać na azymut, trochę siana na benzynę i wodoszczelne kieszenie w dzinsach, broń Boże jakieś wojskowe moro, bo to juz nawiększe pedalstwo udawać żołnierza z afganistanu w suzuce .... jak masz miejsce to weż szekle i linę kinetyczną i kawałek łopaty ale to już niekoniecznie 8)
czy dobrze rozumiem, ze jak jeszce dodam wiaderko na fazę to będzie juz komplet?
pozdrawiam klasyka
Wojtek

KZJ70 +MM12000
www.treadlightly.pl

Awatar użytkownika
WojtekSz

Kontaktowanie:

Post autor: WojtekSz » sob paź 06, 2007 12:16 am

Japan pisze:... oprocz szekli i kinetyka jak radzil Baku to polecam przysrubowanie do ramy solidnych zaczepow przod/tyl.

Dodatkowo race swietlne i dymne na wypadek samotnej wyprawy w nieznane tereny... :wink: :)21
mam zaczepy i to nawet całkiem fajne: podwójne z przodu i pojedynczy z tyłu - na małe i średnie błotko powinny wystarczyć. Na solidne błotko pewnie trzeba będzie cos dorobić mocno zespolonego z ramą :)
dzięki
Wojtek

KZJ70 +MM12000
www.treadlightly.pl

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » sob paź 06, 2007 12:19 am

WojtekSz pisze:wiem że masz wyważone poglądy
dobre :)20
toytoy i jestem ślepy, głuchy itd :wink: :D
LR Rendzi stajla :)

Kylon

Post autor: Kylon » sob paź 06, 2007 5:43 am

No to gratulacje :)2
Jak będziesz wymieniał rozrząd to cały a nie kawałek. Sporo osób omija hydrauliczny napinacz rolki, który parę złotych kosztuje. W starszych samochodach to ma spore znaczenie. Idzie zima więc wymień płyn chłodniczy oraz sprawdź akumulatory. Bolączką większości starszych siódemek są luzy na wieloklinie przedniego wału i cieknące kule w przednim moście. Zazwyczaj to podstawowe rzeczy w takich pakietach. Oleje powymieniać, nasmarować wszystko co trzeba i będzie hulać.
Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.

Awatar użytkownika
Zachary

Post autor: Zachary » sob paź 06, 2007 7:47 am

WojtekSz pisze:uff
troszkę to trwało ale ostatecznie , z wielka pomocą przyjaciół mam wreszcie Toyotę kzj 70. Czarna. Sprawdzona w warsztacie przed zakupem. 1995.
...
Gratulacje. Też zaczynam się rozglądać z KZJ lub HZJ bo mam już dość...

ps. czy w KZJ były wkładane 1HZ czy tylko do HZJ?
TRAWOLT pisze:
WojtekSz pisze:wiem że masz wyważone poglądy
dobre :)20
toytoy i jestem ślepy, głuchy itd :wink: :D

eeee... ??
Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata ;-)[/color]

arekg

Post autor: arekg » sob paź 06, 2007 7:59 am

pamietaj i wybiesz uczciwego serwisanta , prawda Panie Kylon !! no ale Tobie trzeba wybaczyc masz taką ksywkę , robisz to co robisz , i masz przesrane :)21

emsi

Post autor: emsi » sob paź 06, 2007 8:02 am

[quote="Zachary"]ps. czy w KZJ były wkładane 1HZ czy tylko do HZJ?quote]

Jak włożymy w KZJ 1HZ to mamy HZJ :-) Tak w skrócie. Rozumiem, że chodzi Ci o budę - pewnie krótką.
CAMP COYOT 20-23.08.2009
www.coyot.pl

powa

Post autor: powa » sob paź 06, 2007 8:09 am

Zachary pisze: [...] ps. czy w KZJ były wkładane 1HZ czy tylko do HZJ?[/size]

ogólnie rzecz biorąc:

KZJ70= J70 - seria/model i od razu gługość ramy, KZ - silnik 1KZ

więc chyba nie. HZJ to 1HZ i już. A jako wartości dodane masz komplet resorów piórowych w zawieszeniu aż do 2000 roku chyba

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » sob paź 06, 2007 9:29 am

powa pisze: więc chyba nie. HZJ to 1HZ i już. A jako wartości dodane masz komplet resorów piórowych w zawieszeniu aż do 2000 roku chyba
do 99 roku, później na froncie szły springi
oprócz silnika i zawiasu jest ciut inna buda, skrzynia, mosty...to nie te same auta.

@WojtekSz

Był tam chyba jakiś drobny wyciek między skrzynią a silnikiem, pierdoła jakaś. Co do zaczepów, to te z przodu masz bardzo solidne, jak i cały zderzak :)2

LR

Kylon

Post autor: Kylon » sob paź 06, 2007 10:07 am

arekg pisze:pamietaj i wybiesz uczciwego serwisanta , prawda Panie Kylon !! no ale Tobie trzeba wybaczyc masz taką ksywkę , robisz to co robisz , i masz przesrane :)21
Ja się nie znam i drogi jestem :wink:
Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.

Awatar użytkownika
Japan

Post autor: Japan » sob paź 06, 2007 10:30 am

WojtekSz pisze: mam zaczepy i to nawet całkiem fajne: podwójne z przodu i pojedynczy z tyłu - na małe i średnie błotko powinny wystarczyć. Na solidne błotko pewnie trzeba będzie cos dorobić mocno zespolonego z ramą :)
dzięki
no jak tak i samochod sprawdzony, to Allah akbar i jalla, jalla... :wink:
EDIT:Do zobaczenia dzis na na szlaku 4:
Obrazek
:)23
Toyka Prado - autobus wycieczkowy :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”