Witam
No i musze wymienic olej w silniku - zawsze to wydawalo sie proste, tyko ze tutaj nie ma 15w-40 ktorego do tej pory uzywalem... Generalnie mam do wyboru albo 50 do diesla albo 20w-50 na ktorym jest napisane ze i do diesla i do benzyny, ale lokale twierdza ze on tylko do benzyny. Wiec ktorego lepiej wlac (mam diesla z turbo) ? Acha, klasyfikacja jakosci (chyba tak to sie nazywa) jest OK i w jedny i w drugim.
I jeszcze jedno pytanie: lokale twierdza ze na te oleje wymienia sie co 3000 km. Ja wiem we to mineral, tylko we w PL mowi sie ze na minerlnym to 5 do 8 kkm, wiec czy tutaj po prostu badziej dbaja o silniki czy oleje to jakas kiszka ?
pozdrowienia
piotrek
oleje w afryce
Moderator: Mroczny
- Bartek 4.7
-
W numeracji oleju cyłra "przed W" mówi o tym jak zachowuje się olej w niskich temp. Im wyższa liczba tym szybciej olej gęstnieje w niskiej temp.
Cyfra "po W" mówi o wytrzymałości oleju na prace w wysokich temperaturach.
Ponieważ jesteś w afryce zakładam że mrozów tam nie ma, zatem pierwszy wskaźnik jest mało istotny. Natomiast druga cyfra 50 sugeruje że w wysokich temperaturach olej zachowa swoje właściwości smarne, czyli jest ok.
20W czyli jak sam piszesz jest to minerał.
Jak lokalesi twierdzą że zmieniać co 3.000 to stosuj się do ich rad. Znają swój klimat, znają swój produkt.
Cyfra "po W" mówi o wytrzymałości oleju na prace w wysokich temperaturach.
Ponieważ jesteś w afryce zakładam że mrozów tam nie ma, zatem pierwszy wskaźnik jest mało istotny. Natomiast druga cyfra 50 sugeruje że w wysokich temperaturach olej zachowa swoje właściwości smarne, czyli jest ok.
20W czyli jak sam piszesz jest to minerał.
Jak lokalesi twierdzą że zmieniać co 3.000 to stosuj się do ich rad. Znają swój klimat, znają swój produkt.
Lepiej grzeszyć i żałować niż żałować że sie nie grzeszyło
- Misiek Cypr
-