Problem z blokada tylnego mostu w J95
Moderator: Mroczny
Problem z blokada tylnego mostu w J95
Witam szanownych kolegów.
Mam następujący problem blokada tylnego mostu nie załącza się lampka miga miga …
Byłem u elektryka powiedział, że na blokacie jest prąd.
Znów w serwisie powiedzieli, że prądu niema gdyż podpięli bezpośrednio prąd i blokada działa. Stwierdzili, że jest uszkodzony przewód lub jakaś kostka sterująca tym.
Mam pytanie czy ktoś się spotkał z takim problemem czy jestem w stanie sam zlokalizować awarie czy muszę oddać auto do serwisu i odpowiednio zapłacić za to (budżet się skończył jak na razie gdyż niedawno kupiłem to auto). Ponoć kostka tym strujaca znajduje się w prawym boczku w bagażniku, zauważyłem również, że nie działa gniazdo zapalniczki na tym boczku – czy ma to jakiś związek z blokadą?? Może jest zasilane na tym samym przewodzie, co ta kostka. Dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc. Pozdrawiam
Mam następujący problem blokada tylnego mostu nie załącza się lampka miga miga …
Byłem u elektryka powiedział, że na blokacie jest prąd.
Znów w serwisie powiedzieli, że prądu niema gdyż podpięli bezpośrednio prąd i blokada działa. Stwierdzili, że jest uszkodzony przewód lub jakaś kostka sterująca tym.
Mam pytanie czy ktoś się spotkał z takim problemem czy jestem w stanie sam zlokalizować awarie czy muszę oddać auto do serwisu i odpowiednio zapłacić za to (budżet się skończył jak na razie gdyż niedawno kupiłem to auto). Ponoć kostka tym strujaca znajduje się w prawym boczku w bagażniku, zauważyłem również, że nie działa gniazdo zapalniczki na tym boczku – czy ma to jakiś związek z blokadą?? Może jest zasilane na tym samym przewodzie, co ta kostka. Dziękuję za wszelkie wskazówki i pomoc. Pozdrawiam
Mam ten sam problem co kolega. Dwa dni temu, podczas samotnego przedzierania się przez podmokłe nieużytki, utknąłem i licząc na blokadę tylnego mostu zdziwiłem się... Mrugała i mrugała. Przez 2 godziny musiałem auto wygrzebywać saperką i myślałem że ducha wyzionę! Żadnego drzewa by się zaczepić, żadnego człowieka by kamienie pod obracające się koło podkładał. Nic nie pomogły fajne oponki. Jak ten migocący problem tylnej blokady rozwiązać?
Toya J95 na wycieczki, a Parch Y60 do roboty
problem zblokadątylnego mostu j95
miałęm podobną awarię nalży sprawdzić czy dochodzi prąd do kostki przy reduktorze jeśli tak wyjąć go rozkręcić oczyścić wałek prawdopodobnie utleniło się aluminium nasmarować i złożyć w pozycji wyłączonej ostrożnie z obudową nowa blokada w serwisie koszt 4tys przy załączaniu lekko skręć koła ,to samo przy wyłączaniu to samo ,przynajmniej raz w miesiącu trzeba blokadę uruchamiać bo się zastoi pozdrawiam drzewek
Re: problem zblokadątylnego mostu j95
drzewek pisze:przynajmniej raz w miesiącu trzeba blokadę uruchamiać bo się zastoi pozdrawiam drzewek

Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.
A w którym dokładnie miejscu znajduje się wspomniana kostka, którą należy rozkręcić, przeczyścić i nasmarować? Czy jest to gdzieś w okolicy reduktora, czyli niedaleko skrzyni biegów? Czy też jest to puszka przy zgrubieniu tylnego mostu (mechanizmach kół zębatych), gdzie też jest jakaś puszka, wielkości grubej paczki papierosów, do której też dochodzą jakieś przewody? Jeżeli jest to przy reduktorze, to chyba trzeba będzie zdjęć plastikowe osłony, które są od spodu, by się do reduktora dostać...
Toya J95 na wycieczki, a Parch Y60 do roboty
problem z blokadą mostu j95
silnik blokady znajduje się za metalową osłoną przykręcony bezpośrednio do tylnego mostu z lewej strony od przodu tam też znajdują się kostk i elektryczne od silnika i czujnika załączenia [wtedy zapala się na stałe czerwona lampka] silnik przymocowany wraz z osłoną jest na czery śruby m8 klucz 12 tenżę należy odkręcić wyjąć rozkręcić oczyścić wałek nasmarować i złożyć jak wyżej pozdrawiam jak się uda prześlę ci schemat mechaniczny