Koszty utrzymania HiLuxa ? ? ? HELP..
Moderator: Mroczny
Koszty utrzymania HiLuxa ? ? ? HELP..
Witam,
mam problem i potrzebuje Waszej rady. Chodzi mi o koszty utrzymania Hila ( części i eksploatacja). Powiem tak, mam okazje kupić taka bestię 1998r. 2.4 TD udokumentowany przebieg 200 000zl/ serwisowana w ASO z każdą bzdurą, ale sporo ludzi mi odradza bo ceny utrzymania i części mnie zabiją. Wiem, że to auto niby się nie psuje i cytat " jest nie do zajechania" ale jak coś trzeba zrobić to już czyści konto.
Poniżej w punktach wypiszę w hasłach dochodzące do mnie wieści o kosmicznych cenach i proszę o weryfikację:
- sprzegło, koła dwumasowe sprzęgła, wahacze itd
- koszt przeglądu
- ilości pochłanianego oleju,
- inne podst rzeczy,
- co może się popsuć co wyczyści mój portfel na poziomie kilku tysięcy zł.?
- czy w Krakowie jest jakiś dobry mechanik,? Kogo polecacie ? Nie drogi..
Hila nie palnuje katować w ostrym terenie bo dopiero wchodzę w te zabawki 4x4 i pewnie jazda w tygodniu to miasto a weekendy las, spokojne tereny, jakaś spokojna zabawa w Górach.
Proszę o Wasze komentarze do moich informacji.
Dzięki
PIRANYA
mam problem i potrzebuje Waszej rady. Chodzi mi o koszty utrzymania Hila ( części i eksploatacja). Powiem tak, mam okazje kupić taka bestię 1998r. 2.4 TD udokumentowany przebieg 200 000zl/ serwisowana w ASO z każdą bzdurą, ale sporo ludzi mi odradza bo ceny utrzymania i części mnie zabiją. Wiem, że to auto niby się nie psuje i cytat " jest nie do zajechania" ale jak coś trzeba zrobić to już czyści konto.
Poniżej w punktach wypiszę w hasłach dochodzące do mnie wieści o kosmicznych cenach i proszę o weryfikację:
- sprzegło, koła dwumasowe sprzęgła, wahacze itd
- koszt przeglądu
- ilości pochłanianego oleju,
- inne podst rzeczy,
- co może się popsuć co wyczyści mój portfel na poziomie kilku tysięcy zł.?
- czy w Krakowie jest jakiś dobry mechanik,? Kogo polecacie ? Nie drogi..
Hila nie palnuje katować w ostrym terenie bo dopiero wchodzę w te zabawki 4x4 i pewnie jazda w tygodniu to miasto a weekendy las, spokojne tereny, jakaś spokojna zabawa w Górach.
Proszę o Wasze komentarze do moich informacji.
Dzięki
PIRANYA
Decydując się na jakikolwiek samochód terenowy, 10 letni, trzeba mieć więcej niż mgliste pojęcie o jego budowie i utrzymaniu.
To co gdzieś słyszałeś nie ma żadnego punktu odniesienia.
Co znaczy np. ilości pochłanianego oleju ?
Przy wymianie, czy od wymiany do wymiany ?
Przegląd w ASO czy nieautoryzowanym serwisie ?
Popsuć się może wszystko. Dokładnie tak samo, jak w starym, zwykłym, osobowym samochodzie.
Jeśli jesteś przyzwyczajony do serwisowania się w ASO, koszt utrzymania na pewno nie będzie niski.
Corolli zresztą też.
To co gdzieś słyszałeś nie ma żadnego punktu odniesienia.
Co znaczy np. ilości pochłanianego oleju ?
Przy wymianie, czy od wymiany do wymiany ?
Przegląd w ASO czy nieautoryzowanym serwisie ?
Popsuć się może wszystko. Dokładnie tak samo, jak w starym, zwykłym, osobowym samochodzie.
Jeśli jesteś przyzwyczajony do serwisowania się w ASO, koszt utrzymania na pewno nie będzie niski.
Corolli zresztą też.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
jak ma 200 tys. km to oleju brać nie będzie 
ceny sprzęgła kpl (tarcza, docisk, łożysko) zaczynają się od kwot poniżej 1000zł, zależy jakiej firmy wybierzesz
wymieniasz olej co 10 tys. km, wchodzi niecałe 6l 15-W40 (20zł za litr)
klocki poniżej stówy
filtry to sprawa groszowa (od 15zł do 80zł)
łożyska piast od 120zł do ponad 300zł (z naklejką toyota na pudełku)
pewnie jakiś właściciel passata sprzedał Ci cenne info

ceny sprzęgła kpl (tarcza, docisk, łożysko) zaczynają się od kwot poniżej 1000zł, zależy jakiej firmy wybierzesz
wymieniasz olej co 10 tys. km, wchodzi niecałe 6l 15-W40 (20zł za litr)
klocki poniżej stówy
filtry to sprawa groszowa (od 15zł do 80zł)
łożyska piast od 120zł do ponad 300zł (z naklejką toyota na pudełku)
pewnie jakiś właściciel passata sprzedał Ci cenne info

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
No i dla jasności nie jestem jebanym dresem, który chce się lansować na uliach. Prowadzę dużo szkoleń survivalowych (instr) , przepraw linowych i nie wspomne już o rajdach i spendach konnych (instr)oraz ostrych zjadów freeride z Tatrzańskich żlebów ( komin drewnowskieg, Honorakta).
Te kilka zdań o sobie może powstrzyma napierdalaczy od dowcipnych komentarzy!
:):)
Te kilka zdań o sobie może powstrzyma napierdalaczy od dowcipnych komentarzy!

Teraz to z pewnością wszystkim zaimponowałeś i będą się odnosili z należnym szacunkiempiranya pisze:No i dla jasności nie jestem jebanym dresem, który chce się lansować na uliach. Prowadzę dużo szkoleń survivalowych (instr) , przepraw linowych i nie wspomne już o rajdach i spendach konnych (instr)oraz ostrych zjadów freeride z Tatrzańskich żlebów ( komin drewnowskieg, Honorakta).
Te kilka zdań o sobie może powstrzyma napierdalaczy od dowcipnych komentarzy!:):)

koszty utrzymania czegokolwiek zależą wprost proporcjonalnie do stanu zakupionego padaki
nie jestem j..... dresem hm, ale nerwowy troszku tak
ceny podstawowych części uzyskasz dzwoniąc do pierwszej lepszej hurtowni moto, a najlepiej do kilku
o usługi dzwonisz do aso lub SZUKASZ namiarów na warsztaty off lub inne
nie jestem j..... dresem hm, ale nerwowy troszku tak
ceny podstawowych części uzyskasz dzwoniąc do pierwszej lepszej hurtowni moto, a najlepiej do kilku
o usługi dzwonisz do aso lub SZUKASZ namiarów na warsztaty off lub inne
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
Dzięki!
Nie jestem zwolennikiem AS a raczej przeciwnikiem. Pisałem jedynie że tam była serwisowana. Ceny cześci eksploatacyjnych nie są wysokie sprawdzałem też na własną rękę. Ogólnie to nie specjalnie odbiegają od osobówej sredniej klasy.
Wiechu,
jeśli poczułeś się urażony to przykro mi było to moim zamiarem, ale dość często maile zółtodziobów odbierane są szyderczo przez ludzi od zawsze zajmujących sie tematem. Z tym dresem to miałem na myśli jakiegoś gościa który kupuje auto tylko po to żeby wyrywać foczki na dyskotekach.
Ogólnie moje zapytanie miało na celu uzyskania od Was rad czy wartowejśći w taki sprzet, czego moge się spodziewać ( koszty) bo jak wiecie chodzą famy o wysokim koszcie utrzymania takich aut ( pomijam paliwo).
Nie jestem zwolennikiem AS a raczej przeciwnikiem. Pisałem jedynie że tam była serwisowana. Ceny cześci eksploatacyjnych nie są wysokie sprawdzałem też na własną rękę. Ogólnie to nie specjalnie odbiegają od osobówej sredniej klasy.
Wiechu,
jeśli poczułeś się urażony to przykro mi było to moim zamiarem, ale dość często maile zółtodziobów odbierane są szyderczo przez ludzi od zawsze zajmujących sie tematem. Z tym dresem to miałem na myśli jakiegoś gościa który kupuje auto tylko po to żeby wyrywać foczki na dyskotekach.
Ogólnie moje zapytanie miało na celu uzyskania od Was rad czy wartowejśći w taki sprzet, czego moge się spodziewać ( koszty) bo jak wiecie chodzą famy o wysokim koszcie utrzymania takich aut ( pomijam paliwo).
Przesadziłem z tym dresem.. przepraszam Wszytkich, który poczuli się poruszeni. No tak troche nerwowy bo prosisz o pomoc piszać nie do konca mądre pytania a ktoś na dzień dobry się napierdala z niewiedzy.
Chłopaki raz jeszcze przepraszam..
Jeśli spotkamy się na jakimś zlocie to zapraszam na browara..
Chłopaki raz jeszcze przepraszam..
Jeśli spotkamy się na jakimś zlocie to zapraszam na browara..
uderz w stół a nożyce sie odezwąAdamo pisze:Nie podgrzewają, bo są wadliwe maty w WJ-tach i się przepaliłyEskapada pisze:Kochany nie każdy ma Granda ze skóra z fotelami co podgrzewają pupcie. Lachony sie rwie na co sie ma![]()
Pozatym gdzieś ostatnio słyszałem, że lachony nie lecą na terenówki, bo właściciele mają małe fiuty

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
dobra przejdźmy do tematu..
Wiem że macie małe fiuty ale jakoś mnioe to nie martwi!
Co sądzicie o tym co napisałem powyżej o Hilu który chce zakupić?
Dodam jeszcze ze był serwisoany co 7 500km i na dzien dzisiejszy jest ok 3000 po przeglądzie.
A do tego jako ze jest od firmy kumpla mogę go wyrwać za 70% rynkowej ( ulgi dla pracowników)..
Komentarze???
Wiem że macie małe fiuty ale jakoś mnioe to nie martwi!

Co sądzicie o tym co napisałem powyżej o Hilu który chce zakupić?
Dodam jeszcze ze był serwisoany co 7 500km i na dzien dzisiejszy jest ok 3000 po przeglądzie.
A do tego jako ze jest od firmy kumpla mogę go wyrwać za 70% rynkowej ( ulgi dla pracowników)..
Komentarze???