Potrzebuję pomocy w kwestii elektroniki w 4 Runner 3,0V6 aut. - 3VZ-E, 1995r, benzyna-gaz sekwencja.
Od soboty zapala mi się "check (kasowanie nic nie pomogło-jeden kabelek od gazu był odłączony wcześniej-wymiana uszczelek pod kapy zaworowe).
Byłem w poniedziałek u elektronika i wskazał na bezpiecznik w silniku o nr 15.
W instrukcji pod bezp nr 15 kryje się:
EFI 15A:Multiport fuel injection system/sequetial multiport fuel injection system ( puszka po lewej stronie silnika, koło akumulatora-Engine compartment-ang. przegroda silnika ).
Jak zapytałem go jaki błąd wykrył komputer odpowiedział:
zawór EGR - recylkulacji spalin - bezpiecznik odpowiedzialny - nr 15 .
Zapytałem o przyczynę, a on na to, że nie wie z jakiego powodu taki błąd wyskoczył i jeśli się powtórzy to mam wyciągnąć wspomniany wyżej bezpiecznik na kilkadziesiąt sekund i będzie okej

Cieszyłem się 24 godz., aż tu znowu po manewrze wyprzedzania znów zapalił mi się "check" i pomyślałem sobie: gdy silnik ma maksymalne obciążenie to zazwyczaj zapalała się ta kontrolka, lecz nie wiem czy to ma coś z tym wspólnego, bowiem wcześniej też wykonywałem ostre manewry gazem jeśli trza było i nic takiego się nie wydarzyło...
Proszę bardzo o fachową pomoc techniczną w tym temacie i ewentualne sprostowanie oraz wyjaśnienie tego zagadnienia ( opis techniczny jest w j.ang. więc nie wiem jak to dosłownie przetłumaczyć ).
Może to wina złej regulacji instalacji gazowej ( przejechane 5 tys. km od 6 m-c, instalacja Landirenzo - sekwencja).
Czekam pilnie na odpowiedzi.
pozdrawiam
Rafał
[/b]