Tłumik do 2,4 td z Land Cruisera
Moderator: Mroczny
- ArturoK4
-
- Kontaktowanie:
Tłumik do 2,4 td z Land Cruisera
Bedę na dniach kupował zmote CJota-7 z wsadzonym silnikiem o toyki LD 2,4 td i nie ma tam wydechu jest tyko przelot , chodzi to dość głośno jak na mój gust i wiecej warcy i rycy niż jedzie.
Silnik jest 10,000tys. po kapitalce i nowa turbina , gość twierdzi ze tak może być ale mi to nie pasuje coś , mnie sie wydaje że jakis tłumik powinien być: był by cichszy i miał by większą moc.
Proszę o radę znawców tych silników , silnik ma moc 90km ale powiem szczerze że ich nie czuć wcale.
Silnik jest 10,000tys. po kapitalce i nowa turbina , gość twierdzi ze tak może być ale mi to nie pasuje coś , mnie sie wydaje że jakis tłumik powinien być: był by cichszy i miał by większą moc.
Proszę o radę znawców tych silników , silnik ma moc 90km ale powiem szczerze że ich nie czuć wcale.
Ostatnio zmieniony czw maja 15, 2008 11:41 am przez ArturoK4, łącznie zmieniany 1 raz.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
w silniku 2LT-II czuć to można co najwyżej smród spalin a nie moc 90KM 
kiedyś urwałem se tłumik i tak chwilę jeździłem - wzrostu mocy nie zauważono, za to po dwóch godzinach jazdy na trasie zaczynała boleć głowa
fakt, rzeczywiście turbo trochę tłumi, ale to jednak za mało do normalnej eksploatacji. Czasy pierdzących maluchów i polonezów minęły.
Można zapodać tłumik od innego samochodu, zbliżonego mocą i momentem (90KM i 215Nm). Można też kupić cały oryginalny wydech od LJ70, lub sam tłumik. Cały wydech w JC Auto kosztuje ok. 700zł.

kiedyś urwałem se tłumik i tak chwilę jeździłem - wzrostu mocy nie zauważono, za to po dwóch godzinach jazdy na trasie zaczynała boleć głowa

Można zapodać tłumik od innego samochodu, zbliżonego mocą i momentem (90KM i 215Nm). Można też kupić cały oryginalny wydech od LJ70, lub sam tłumik. Cały wydech w JC Auto kosztuje ok. 700zł.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- ArturoK4
-
- Kontaktowanie:
Podobno całkowicie przelotowy.
A zapomniałem ta zmota jest podobno o całe 700kg lżejsza od LJ70 i pali 7-8 litrów po mieście , nie wiem ile w tym prawdy ale jak by tak było to świetny wynik.
A zapomniałem ta zmota jest podobno o całe 700kg lżejsza od LJ70 i pali 7-8 litrów po mieście , nie wiem ile w tym prawdy ale jak by tak było to świetny wynik.
Ostatnio zmieniony czw maja 15, 2008 11:44 am przez ArturoK4, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturoK4
-
- Kontaktowanie:
Z jakiego auta mogło by coś pasować ?
I czy to ma być do disla czy obojętnie jaki a ważna moc i momęt obrotowy , czy końcowy czy środkowy a moze jakiś przelotowy ?
Czy w tych silnikach jest interculer ?
A jak nie ma to czy cos da jego zamontowanie ?
Nie denerwujcie sie na mnie bardzo że takie pytania zadaje ale nie znam sie na tych silnikach wcale a odpowiedzi znajomych mechaników czasami mnie do śmiechu doprowadzają.
I czy to ma być do disla czy obojętnie jaki a ważna moc i momęt obrotowy , czy końcowy czy środkowy a moze jakiś przelotowy ?
Czy w tych silnikach jest interculer ?
A jak nie ma to czy cos da jego zamontowanie ?
Nie denerwujcie sie na mnie bardzo że takie pytania zadaje ale nie znam sie na tych silnikach wcale a odpowiedzi znajomych mechaników czasami mnie do śmiechu doprowadzają.
Ostatnio zmieniony śr maja 14, 2008 3:57 pm przez ArturoK4, łącznie zmieniany 1 raz.
- Damian
-
- Kontaktowanie:
głośność rzecz względnaXchaosX pisze:pełen przelot i nie jest głośny.
dla mnie zarówno LJ7 i KZJ7 bez wydechu pierdzą jak stary dziad z chronicznymi wiatrami, zresztą każdy stary diesel tak ma - dla mnie to bardziej obciach i niczemu nie służy, no może taniości, bo na tłumiku i rurach się przyoszczędzi

w lesie (zwłaszcza) i na trasie wolę się poruszać cicho
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- ArturoK4
-
- Kontaktowanie:
Widzę że mamy te same odczucia odnośnie dźwieków wydawanych przez starych pierdzieli
Jadąc przez las lubię słuchać szumu traw i drzew a także ćwierkolenia żab , kumkania dzięcioła , bzykania ptaszków.
cholira czemu ja nie jeżdże na koniu do tego lasu
Wiem ma słaby wydech , chociaż tyż 4x4
HE HE HE HE

Jadąc przez las lubię słuchać szumu traw i drzew a także ćwierkolenia żab , kumkania dzięcioła , bzykania ptaszków.

HE HE HE HE
Korzenny wytłumacz mi co to znaczy "za cicho"?korzenny pisze: Ja tak miałem, bo na oryginale było za cicho, potem i ten lublinowski wywaliłem i mam samą rurę...
Nie słyszysz czy silnik pracuje?
Czy po prostu całej okolicy chcesz obwieścić, że jedziesz?

Land Rover made by craftsmen-driven by psychos 
always look on the bright side of life

always look on the bright side of life

No i kup od kolegi ten wydech dedykowany do tego silnika i będzie git. Dobieranie tłumika niby to nic takiego ale iukład wydechowy powinien być odpowiednio obliczony. Miałem tak na oko dobrany wydech przez pół dwa miesiące. Teraz jest właściwy i samochód lepiej jeździ. Ciśnienie za turbiną też ma jakieś znaczenie. Urwany wydech w moim przypadku poza doznaniami słuchowymi nie dodawał koni a wręcz miałem wrażenie, że samochód trochę osłabł. Mocy dodawało mu tylko złudne pierdzenie. Są do toyot fajne tłumiki o zwiększajace moc ale niestety koszt ich może zblizyc sie do wartości tej zmoty 

Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.
- ABSOLUT
- jestem tu nowy...
To jest KZJ z sidepipe'em, rura jest bez tlumika, doprowadzona prawie pod tylne kolo
http://www.youtube.com/watch?v=DejO8pIJYbo
http://www.youtube.com/watch?v=DejO8pIJYbo
gg 2010009
Toyota KZJ70
Toyota KZJ70
Ostatnio w Bj-cie upaliła mi się rura metr za kolektorem. Momentalnie zdecydowałem się na jazdę do "tłumikarza" na spawanie. Nawet nie myślałem żeby wracać 10 km do domu i samemu pospawać.patriota pisze:tak sie własnie zastanawiam jak ktos tam pisał ze jezdzi na samej rurze mi sie ogólnie podoba(brzmienie) a jak to sie ma z poruszaniem po drodze publicznej co podczas kontroli policji? czy mozna jezdzic bez tłumika???? dla wiadomosci mam bj 73 3.4td
W tym miejscu upalona rura w Lj-cie, to jak kołysanka brzmi przy wolnossącym 3.4

LC bj 73 -1985 (babcia)