seria J7 - ciężki zapas na drzwiach
Moderator: Mroczny
- Damian
-
- Kontaktowanie:
seria J7 - ciężki zapas na drzwiach
Jak wiadomo zawiasy w naszych J7 nie należą do najmocniejszych. u mnie kiedyś jazda z 33x12,50 na stalowym mangelsie zakończyła się wymianą zawiasów.
Nie chcę wozić opony na dachu - zupełnie odpada.
W środku - na krótkich dystansach może i tak - na dalszych wyjazdach odpada.
Macie jakiś patent? Jak wzmocnić drzwi, ewentualnie może wzmocnić zawiasy? Ktoś poda gotową receptę? Czasu mam mało.
Nie chcę wozić opony na dachu - zupełnie odpada.
W środku - na krótkich dystansach może i tak - na dalszych wyjazdach odpada.
Macie jakiś patent? Jak wzmocnić drzwi, ewentualnie może wzmocnić zawiasy? Ktoś poda gotową receptę? Czasu mam mało.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
-
-
Czasu trzeba na to więcej, ale ...
Robisz solidny tylny zdeżak. Montujesz do niego ramkę na odpowiednio solidnym zawiasie, do tej ramki montujesz koło, i np. drabinkę, coby łatwiej na dach auta się wyskrobać, pojemnik na szpeje, np. łopatę albo hi-lifta, itp.
Robisz solidny tylny zdeżak. Montujesz do niego ramkę na odpowiednio solidnym zawiasie, do tej ramki montujesz koło, i np. drabinkę, coby łatwiej na dach auta się wyskrobać, pojemnik na szpeje, np. łopatę albo hi-lifta, itp.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
- Damian
-
- Kontaktowanie:
odpada, tylny zderzak mam szczątkowy - to prosta belka z mocowaniami, nie wystająca w zasadzie poza obrys samochoduElwood pisze:Zrób sobie mocowanie dla koła na tylnym zderzaku, proste i funkcjonalne.
a gdyby tak dało się dopasować inne, mocniejsze, jakieś jebitne zawiasy? oczywiście trzeba by zrobić nowe otwory i dać solidniejsze śruby...
LR
LR
- Damian
-
- Kontaktowanie:
znam to rozwiązanierokfor32 pisze: Robisz solidny tylny zdeżak. Montujesz do niego ramkę na odpowiednio solidnym zawiasie, do tej ramki montujesz koło, i np. drabinkę, coby łatwiej na dach auta się wyskrobać, pojemnik na szpeje, np. łopatę albo hi-lifta, itp.

@Seba -

Ostatnio zmieniony wt cze 17, 2008 10:49 am przez Damian, łącznie zmieniany 1 raz.
LR
LR
-
-
-
-
- Damian
-
- Kontaktowanie:
zderzak wystaje minimalnie poza obrys budyWiechu pisze:nie możesz oprzeć koła o zderzak po zamknięciu drzwi ?
w sumie mógłbym zrobić przedłużkę i "łapkę", ale łapki to...do łapania much
zresztą jak Kuba słusznie zauważył mi na GG - drzwi w J7 są lekko pochylone do wnętrza samochody i mimo łapki ciężar i tak szedłby na drzwi/zawiasy
LR
LR
Jaka łapka ?Damian pisze: zderzak wystaje minimalnie poza obrys budy
w sumie mógłbym zrobić przedłużkę i "łapkę", ale łapki to...do łapania much
zresztą jak Kuba słusznie zauważył mi na GG - drzwi w J7 są lekko pochylone do wnętrza samochody i mimo łapki ciężar i tak szedłby na drzwi/zawiasy

Robisz na zderzaku ślizg. na tyle wysoki i szeroki, żeby opona sięo niego opierała. W momencie zamykania drzwi, koło wchodzi na zderzak po wyżej wymienionym. Nie ma możliwości, żeby zawiasy się wyrabiały w tej sytuacji, bo koło masz zawsze oparte na zderzaku.
Sprawdzone w dwóch autach, najprostsze i skuteczne rozwiązanie.

...a nissan miał wręcz legendarnie słabe zawiasy.

łoś też człowiek
jak będziesz robił jakies podtrzymanie to pomyśł o regulacji jego wysokości - zmienisz oponę na inną trochę większą i juz dupa będzieDamian pisze:łapka, bo mój zderzak nie wystaje poza obrys budy, więc łapka musiałaby byćWiechu pisze:Jaka łapka ?![]()
jeszcze musi być spełniony warunek - dolna krawędź zapasu musi być na wysokości zderzaka...
dziś wieczorem pomyślę
- Damian
-
- Kontaktowanie:
i to, że łapka sama będzie musiała być na jakimś zawiasie, bo przeca drzwi inaczej nie otworzę...dziś przymierzęJarekK pisze:jak będziesz robił jakies podtrzymanie to pomyśł o regulacji jego wysokości - zmienisz oponę na inną trochę większą i juz dupa będzie
LR
LR