zawieszenie lj73
Moderator: Mroczny
zawieszenie lj73
Potrzebuję rady w sprawie zakupu sprężyn do lj73.
Mam już na stanie amory Bilstein (chyba w standarcie) i teraz poszukuję spręzyny.
Znalazłem Ironman 2' za chyba dobrą cenę.
I teraz moje pytanie. Czy ten Bilstein bedzie nadawał się do tej sprężyny, czy czasem nie będzie za krótki?
Oczywiście sprzedawca zapewnia że będzie pasować tylko wykrzyż będzie troche mniejszy.
Koła do czarnego w standarcie, w teren 33'.
Mam już na stanie amory Bilstein (chyba w standarcie) i teraz poszukuję spręzyny.
Znalazłem Ironman 2' za chyba dobrą cenę.
I teraz moje pytanie. Czy ten Bilstein bedzie nadawał się do tej sprężyny, czy czasem nie będzie za krótki?
Oczywiście sprzedawca zapewnia że będzie pasować tylko wykrzyż będzie troche mniejszy.
Koła do czarnego w standarcie, w teren 33'.
- Damian
-

- Kontaktowanie:
pasować będzie, ale amor będzie ograniczał i tak już słaby wykrzyż
na dodatek w ekstremalnych sytuacjach urwiesz amortyzatory, co i ja zrobiłem swego czasu (ale miałem już zamówione OME dedykowane do liftu na szczęście)
co do sprężyn Ironmana - są OK, w terenie bardzo ładnie wybierają, jednak są dość elastyczne i samochód zacznie się bujać na asfalcie
aaa i pokrywę lakierniczą mają słabą, po roku lakier potrafi odpadać 
na dodatek w ekstremalnych sytuacjach urwiesz amortyzatory, co i ja zrobiłem swego czasu (ale miałem już zamówione OME dedykowane do liftu na szczęście)
co do sprężyn Ironmana - są OK, w terenie bardzo ładnie wybierają, jednak są dość elastyczne i samochód zacznie się bujać na asfalcie
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
-
rokfor32
-

Jak masz dostęp do gwintownika i narzynki M 10x1,25 (no i tokarki) to można zrobić przedłużki tłoczyska amortyzatora o te brakujące pare centymetrów po wyliftowaniu auta. O ile pamiętam, w LJ są na wszystkich amorach trzpienie od góry. Operacja jest niskokosztowa, i nie wpływa na jakość pracy zawieszenia. Ale trzeba wtedy dłuższe odbijaki zapodać. Do liftowych amorów zresztą też się powinno.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
-
rokfor32
-

A ja widziałem amory ( w terenówkach) przedłużane przy pomocy spawarki, i to najprościej, i najbardziej chamsko, doczołowo. I robiło.
Ważne jest, aby po takiej operacji dobrać odpowiednie odbijaki, żeby zawieszenie nie prubowało zgnieść amortyzatora. wtedy wszystko jest ok.
Oczywiście znacznie lepszym pomysłem jest zastosowanie amorów do liftu, ale kolega napisał, że zanabył już nowe standardy. A chce dłuższe spręzyny.
Ważne jest, aby po takiej operacji dobrać odpowiednie odbijaki, żeby zawieszenie nie prubowało zgnieść amortyzatora. wtedy wszystko jest ok.
Oczywiście znacznie lepszym pomysłem jest zastosowanie amorów do liftu, ale kolega napisał, że zanabył już nowe standardy. A chce dłuższe spręzyny.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl