Jak sprawdzić czy rav 4 ma czynne napędy?
Moderator: Mroczny
- galeziat
-
- Kontaktowanie:
Jak sprawdzić czy rav 4 ma czynne napędy?
Witam Kolegów!
Pytanko jak wyżej. Przymierzam się do kupna RAV4 i chciałbym wiedzieć, czy kupuję autko z działającymi napędami. Jak to sprawdzić?
Do tej pory miałem nivkę i tam sprawa był prosta. Ale niestety pewien sympatyczny gentelman chciał zmieścić moją przyczepę do mojego bagażnika. Autko będzie użytkowane lekko w terenie (jestem leśnikiem, ale drogi są dość dobre).
Czasem więc 4x4 się przyda. Przynajminiej do czasu nabycia hila lub landcrusera. A wtedy żonka przejmie ravkę. Bo wyjechać zimą ze Stanowiska (100 m od granicy z Białorusią, 200 m do Litwy) 20 km do asfaltu to dość daleko na jej obecne Daewoo Tico.
Proszę Was o pomoc!
Tomek
Pytanko jak wyżej. Przymierzam się do kupna RAV4 i chciałbym wiedzieć, czy kupuję autko z działającymi napędami. Jak to sprawdzić?
Do tej pory miałem nivkę i tam sprawa był prosta. Ale niestety pewien sympatyczny gentelman chciał zmieścić moją przyczepę do mojego bagażnika. Autko będzie użytkowane lekko w terenie (jestem leśnikiem, ale drogi są dość dobre).
Czasem więc 4x4 się przyda. Przynajminiej do czasu nabycia hila lub landcrusera. A wtedy żonka przejmie ravkę. Bo wyjechać zimą ze Stanowiska (100 m od granicy z Białorusią, 200 m do Litwy) 20 km do asfaltu to dość daleko na jej obecne Daewoo Tico.
Proszę Was o pomoc!
Tomek
Łajka i Łada są nie do zdarcia
http://www.sosnowymlodnik.webpark.pl
- Misiek Cypr
-
To dosc proste:
1 Jest tam taki przycisk z czterema kolami, gdzie przednie sa skrecone.
2 Jedziesz na placyk piaskowy lub trawiasty.
3 Wciskasz ten guzik
4 Wysylasz zone na zewnatrz lub sam przez okno wygladasz na tylne kolo
5 Robisz strzala ze sprzegla i oko luk na tylne kola czy buksuja, znaczy czy zrywaja kapcia.
To tylko dla sprawdzenia, bo zbyt czeste takie strzaly moga sie zle skonczyc.
Powyzsze dla pierwszej edycji Rav4, niewiem jak jest w nowszych z tym przyciskiem.
3 Wciskasz ten guzik
5 Robisz strzala ze sprzegla i oko luk na tylne kola czy buksuja, znaczy czy zrywaja kapcia.
Powyzsze dla pierwszej edycji Rav4, niewiem jak jest w nowszych z tym przyciskiem.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- Misiek Cypr
-
Ona ma pseudo staly naped, z blokada sprzegla, tym przyciskiem. Napedzany przod+dopedzany tyl tym sprzeglem.
Druga edycja ma mechanizm roznicowy miedzyosiowy, nie wiem czy z blokada, czy co tam siedzi.
Trzecia edycja znowu sprzeglo, ale nie wiem czym rozni sie od jedynki, bo nie bardzo mnie to kreci.
Widze tylko jedynki upalajace razem z moim autobusem. Jak na razie pogiete wydechy i jeden drazek reakcyjny z tylu.
Druga edycja ma mechanizm roznicowy miedzyosiowy, nie wiem czy z blokada, czy co tam siedzi.
Trzecia edycja znowu sprzeglo, ale nie wiem czym rozni sie od jedynki, bo nie bardzo mnie to kreci.
Widze tylko jedynki upalajace razem z moim autobusem. Jak na razie pogiete wydechy i jeden drazek reakcyjny z tylu.
Ostatnio zmieniony wt lip 29, 2008 1:50 pm przez Misiek Cypr, łącznie zmieniany 1 raz.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- galeziat
-
- Kontaktowanie:
Tak to się właśnie robi Panowie! Metoda zadziałała, napędy są i wsio ok. Oprócz jednej sprawy. Mianowicie kiedy chciałem je wyłączyć, mimo naciśnięcia guzikaprzełącznika coś zaczęło piszczeć, a lampka napędów nie zgasła. Wcisnąłem przełącznik na załączenie napędów i przestało piszczeć (kontrolka pali się nadal). Znowu próba wyłączenia i objawy jw. Ale załączyłem napędy, przejechałem 20 m i wtedy wyłączenie ich przyniosło pożądany rezultat: lampka zgasła, nie piszczało, napędy się wyłączyły. ALE CZEMU NIE ZA PIERWSZYM RAZEM? I CZY TO SERYJNIE TAK SIĘ PIERNICZY, CZY TYLKO U MNIE?Misiek Cypr pisze:To dosc proste:
3 Wciskasz ten guzik
Łajka i Łada są nie do zdarcia