Ręczne włączanie centralnej blokady HDJ 80
Moderator: Mroczny
Ręczne włączanie centralnej blokady HDJ 80
jak w temacie, może ktoś to wie. Podobno jest jakaś wiązka do której można się podpiąć, tylko gdzie szukać ?
Disco I, HDJ 80
Pod nogami przy załaczaniu slychac przekaznik....jest tam kilka kabelków...dojdz po kolorach od blokady które co i jak ...no sie podepnij.....ale wpierw sprawdz na krótko czy sama główna blokada robi przy skrzyni...bo może się tylko zacina....taka jej norma..
bądz twardy ........ i odpuść sobie!!!!!
W kostce silniczka jest 5 pinów w dwóch rzędach 2 i 3 sztuki.
Jak naprawiałem swój silniczek to zauważyłem, że te dwa piny zgrupowane razem służą do kręcenia silniczkiem - w jedną lub drugą stronę w zależności od przyłożenia biegunów.
Pozostałe 3 służą do sterowania - wyłączanie silniczka po osiągnięciu skrajnych położeń blokady.
Na upartego można by pewnie zrobić sobie takie ręczne sterowanie blokadą ale może warto poszukać przyczyny i naprawić fabrykę.
Jak naprawiałem swój silniczek to zauważyłem, że te dwa piny zgrupowane razem służą do kręcenia silniczkiem - w jedną lub drugą stronę w zależności od przyłożenia biegunów.
Pozostałe 3 służą do sterowania - wyłączanie silniczka po osiągnięciu skrajnych położeń blokady.
Na upartego można by pewnie zrobić sobie takie ręczne sterowanie blokadą ale może warto poszukać przyczyny i naprawić fabrykę.
LC HDJ80, Gaz 67 Czapajew
Stowarzyszenie PODLASIE 4x4
U mnie jest tak, po wrzuceniu Low włącza się blokada centralnego mechanizmu różnicowego i reduktor. Zależy mi na tym o czym pisał Drako wyłączyć centralny i mieć załączony reduktor lub mieć normalne biegi i włączoną centralną blokadę. To może się przydać na przykład jak musisz zdjąć któryś wał bo strzelił krzyżak.
Disco I, HDJ 80
Moja poprzednia wypowiedź była nie na temat, pisałem o blokadzie tylnego machanizmu (pewnie dlatego, że akutat z tym walczę
)
Jeżeli chodzi o blokadę centralnego - faktycznie jest fabrycznie przygotowana instalacja, wystarczy kupić gdzieś na allegro włącznik i podłączyć do instalacji. Mam to zrobione i faktycznie super się sprawdziło jak musiałem oddać przedni wał do naprawy
Wiązka do sterowania blokadą znajduje się gdzieś w okolicy radia - trzeba ją odszukać, zdjąć zworkę i w to miejsce wpiąć włącznik - ja kupiłem na allegro za 80 zł.

Jeżeli chodzi o blokadę centralnego - faktycznie jest fabrycznie przygotowana instalacja, wystarczy kupić gdzieś na allegro włącznik i podłączyć do instalacji. Mam to zrobione i faktycznie super się sprawdziło jak musiałem oddać przedni wał do naprawy

Wiązka do sterowania blokadą znajduje się gdzieś w okolicy radia - trzeba ją odszukać, zdjąć zworkę i w to miejsce wpiąć włącznik - ja kupiłem na allegro za 80 zł.
hmm
http://www.sleeoffroad.com/products/pro ... itches.htm
czy to jest ten kabelek ? sfotografowany w opisie montazu.
jaki wlacznik kupiles?
http://www.sleeoffroad.com/products/pro ... itches.htm
czy to jest ten kabelek ? sfotografowany w opisie montazu.
jaki wlacznik kupiles?
Mój rocznik to '94, czyli deska jeszcze przed liftingiem. Włącznik jest duży, podobny do trzeciego włącznika na załączonym przez @drako zdjęciu, tego do halogenów. Oczywiście udało mi się kupić oryginalny toyotowski włącznik do centralnej blokady. Właczniki te były montowane fabrycznie, chyba do roku '92.
Wiązka jak pisałem jest fabryczna - trzeba rozebrać trochę osłonę włączników i gdzieś w okolicy radia poszukać
Wiązka jak pisałem jest fabryczna - trzeba rozebrać trochę osłonę włączników i gdzieś w okolicy radia poszukać
Ja mam tak zrobione....Drako pisze:najlepiej byloby zrobic tak ze mozna wylaczyc centralke po zapieciu wolnych przelozen. przydatne to moze byc np. przy cofaniu z przyczepa itp.
ma ktos tak to zrobione ?
Jest to tzw pin 7 mod ktory byl opisywany na www.ih8mud.com
Jak skojarze link to tobie wysle...
Generalnie po lewej stronie nad puszka bezpiecznikową masz taki modul ktory nazywa sie transmission relay i tam odłączasz pin nr.7 na kostce.
W tym momencie mozesz wlączyc L w reduktorze i do póki nie wcisniesz manualnie central diff locka nie załączy ci sie blokada.
-
- jestem tu nowy...
Re: Ręczne włączanie centralnej blokady HDJ 80
Prosze bardzo:
http://www.youtube.com/results?search_q ... &aq=f&aq=f
http://www.youtube.com/results?search_q ... &aq=f&aq=f
NAPRAWIONY!!!NAPRAWIONY!!!NAPRAWIONY!!!!MIŚ ŻYJE!!!