jak mocna jest konstrukcja nadwozia - dach, ściany boczne w Hiluksie 97' 2,4D ? Wymagają wzmocnienia czy wytrzyma dachowanie? Pytam bo z żalem zrezygnowałem z ostrzejszych pagórków w terenie mocno obawiając się o swój kręgosłup

Moderator: Mroczny
PlanujęManiek pisze: opiera się nadszybiem oraz dziobem (przednią krawędzią maski). Poza tym przednia szyba jest dość mocno pochylona a tylna pionowa - więc dlatego się prawie zawsze zapada nad przednią a tył jest nie ruszony. Podobnie rolka: powinna "lecieć" przez nadszybie i dziób - czyli czysto teoretycznie: postawienie mocnego orurowania na pace i solidnego zderzaka z grillem do wysokości maski powinno dużo pomóc w kwestii strat ludzkich bo dach się zapadnie nad przednią szybą ale nie powinien wiele się zgnieść nad głowami załogi. Oczywiście pełna klatka powinna jeszcze więcej pomóc ...
- no i właśnie spotkałem się z inną opinią - że jest wywrotny, stąd moje zastanawianie nad klatką!Damian pisze:Twój hil nie wygląda na takiego, który jeździ w bardzo ciężkim terenie i wymaga klatki - to auto naprawdę ciężko wywrócić
dobra. ale rurki wydawały mi się solidne. poza tym nie chciałem bardzo dociążać przodu skrzynkowym.Damian pisze:zacznij od wyrzucenia plasticzanego zderzaka i tej śmiesznej rurki z przodu, nie dospawywuj nic do tego trzepaka, tylko zrób (kup) porządny zderzak skrzynkowy z zintegrowanym orurowaniem
hm.. ok. chyba faktycznie przejadę się do jednego z warsztatów robiących takie rzeczy i poradzę się "na żywo". wyobraźnia hula ale za duży laik jestem na takie rozwiązania, a mój mechanik jest niezłym spawaczem, ale doświadczenia w temacie nie ma żadnego..Damian pisze:a tak w ogóle - bez sensu ten projekt, weź zobacz jak wygląda klatka (czy chociażby zderzaki) w zmotanej terenówce, dopiero rysuj swoje projekty
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość