Land Cruiser HZJ 76

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

piecyk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Land Cruiser HZJ 76

Post autor: piecyk » pn sie 25, 2008 9:54 pm

Witam!

Zastanawiam się nad zakupem HZJ 76 . Czy gdzieś w Polsce można przymierzyć się do tego samochodu ?? Może któryś z Kolegów ma taki i pozwoliłby przejechać się po parkingu :lol: ? Obiecuję, że nie będę szalał (stateczny ojciec dwojgu dzieciom :-? :-? ) i mogę się odwzajemnić przejażdżką Defem 90.
MB

Kylon

Post autor: Kylon » wt sie 26, 2008 7:06 am

Raczej najbliżej w Niemczech. Toyociarza nie skusisz jazdą Defenderem :)21 U nas w kraju wrzscy chcą kupic ale wymiekają przy cenie nówki po opłatach i podatkach.
Koniecznie musi być HZJ76 czy wystarczy 78 ??
Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.

Slonecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Slonecznik » śr sie 27, 2008 9:57 am

Czołem,
też pomalutku przymierzam się do HZJ76. Widziałem oferty z niemiec i są o połowę droższe niż te w "kontenerach" :-( - cholerne cło-vaty. Może jakby nabyć u źródła i oclić jako używany z drugiej ręki to nabrałoby to więcej sensu (sam już nie wiem - takie histeryczne łamańce taktyczne mi wychodzą ;-) . A HZJ78 miałby być tańszy czy coś ?

piecyk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piecyk » śr sie 27, 2008 9:42 pm

Kylon pisze: Toyociarza nie skusisz jazdą Defenderem :)21 (...)Koniecznie musi być HZJ76 czy wystarczy 78 ??

Witam!

Może jednak ktoś chciałby z czystej ciekawości? Ja przejechałbym się nawet Jeepem :oops:

78 nawet bardziej by mi odpowiadała, pod warunkiem, że jest przyzwoity dostęp do opcjonalnej kanapy drugiego rzędu (muszę się liczyć z okazjonalnym przewozem rodziny). W każdym razie - też chętnie bym się przymierzył, gdyby była taka możliwość.
MB

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw sie 28, 2008 8:10 am

piecyk pisze:78 nawet bardziej by mi odpowiadała, pod warunkiem, że jest przyzwoity dostęp do opcjonalnej kanapy drugiego rzędu (muszę się liczyć z okazjonalnym przewozem rodziny).
Rodzina ma idealne warunki do jazdy w HZJ78 - ławeczki wzdłuż burt pomieszczą nie tylko dzieci, ale też teściów :)21 Producent przewidział dostęp do tych miejsc przez tylne drzwi skrzydłowe :lol: Oczywiście jeździ tak samo jak HZJ76, bo to jest to samo podwozie.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

piecyk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: piecyk » czw sie 28, 2008 10:58 am

Damian pisze: Rodzina ma idealne warunki do jazdy w HZJ78 - ławeczki wzdłuż burt pomieszczą nie tylko dzieci, ale też teściów :)21 Producent przewidział dostęp do tych miejsc przez tylne drzwi skrzydłowe :lol: Oczywiście jeździ tak samo jak HZJ76, bo to jest to samo podwozie.
Problem w tym, że od października zeszłego roku nie można zarejestrować po raz pierwszy w Polsce samochodu z siedzeniami bokiem do kierunku jazdy (ani z porządnym bullbarem :evil: ).
MB

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw sie 28, 2008 11:15 am

piecyk pisze:
Damian pisze: Rodzina ma idealne warunki do jazdy w HZJ78 - ławeczki wzdłuż burt pomieszczą nie tylko dzieci, ale też teściów :)21 Producent przewidział dostęp do tych miejsc przez tylne drzwi skrzydłowe :lol: Oczywiście jeździ tak samo jak HZJ76, bo to jest to samo podwozie.
Problem w tym, że od października zeszłego roku nie można zarejestrować po raz pierwszy w Polsce samochodu z siedzeniami bokiem do kierunku jazdy (ani z porządnym bullbarem :evil: ).
Kanapę można założyć od starej LJ70 w poprzek (nawet mam ze dwie :lol:) i będzie dobrze. Bullbar można założyć już po rejestracji ;) Zresztą ARB, w który wyposaża np. Cruiser Connection nowe toyki, ma homologację. W Polsce powinno chyba działać. W sumie nie wiem, nie znam się, nie orientuję, jeżdżę starymi truchłami ;)

LR

Kylon

Post autor: Kylon » czw sie 28, 2008 1:29 pm

A widziałeś cenę tego zderzaka z homologacją :wink:
Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw sie 28, 2008 1:40 pm

Tak :D generalnie sama nowa HZJ76 nie jest tania, a ceny wyposażenia dodatkowego nie odbiegają od norm przyjętych przez innych dystrybutorów, niestety
Dlatego ja bym sobie wydłubał coś po zarejestrowaniu i byłoby to lepsze użytkowo od araba :)21

LR

Awatar użytkownika
Kamel

Post autor: Kamel » czw paź 30, 2008 10:28 pm

HZJ 78 występuje w wersji z normalną 3 osobową ławką, w normalnym kierunku. Poza tym, zarejestrowanie HZJ z ławkami burtowymi jest ciekawe bo w dowodzie musiałby być wpis, że to autobus jest - 13 miejsc.
FORTITUDINE VINCIMUS

Slonecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Slonecznik » pt paź 31, 2008 9:44 am

Ciekawe czy można kupić HZJ76 (bez turbo) w Japonii, może wyjdzie taniej niż za te w kontenerach?

comek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: comek » ndz lis 02, 2008 10:26 am

Slonecznik pisze: w Japonii,
nie wiem czy załapałem twoia mysl, ale pamietaj że tam maja kiere po drugiej stronie...

Slonecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Slonecznik » ndz lis 02, 2008 1:55 pm

Z tego co udało mi się ustalić to HZJ'ty produkowane są w Japonii (w wersjach lhd i rhd) ale na rynki typu australia, afryka a są niedostępne w europie (brak homologacji czy coś takiego). Jednak pojedynczy egzemplarz powinno się udać zarejestrować i stąd pomysł aby kupić w Japonii i przysłać do Polski (tak robią jakieś firmy w niemczech).

Awatar użytkownika
Masakra

Post autor: Masakra » ndz lis 02, 2008 2:12 pm

Slonecznik pisze:Z tego co udało mi się ustalić to HZJ'ty produkowane są w Japonii (w wersjach lhd i rhd) ale na rynki typu australia, afryka a są niedostępne w europie (brak homologacji czy coś takiego). Jednak pojedynczy egzemplarz powinno się udać zarejestrować i stąd pomysł aby kupić w Japonii i przysłać do Polski (tak robią jakieś firmy w niemczech).
Jakie są średnie koszta wiesz może ?? czy jest to opłacalne ?? :roll: bo teoretycznie to wychodzi ze trzeba przerabiać tak jak anglika( czyli lipa) a po 2 czy to da się zarejestrować. Raczej niee :o :D

Slonecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Slonecznik » ndz lis 02, 2008 2:25 pm

właśnie nic nie trzeba przerabiać, jest możliwość kupna z kierą po naszej stronie. Nad kosztami właśnie pracuję ;-) (ale powinno być zdecydowanie taniej od tych oferowanych na polskim i niemieckim rynku)

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » ndz lis 02, 2008 2:30 pm

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... :)21

Slonecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Slonecznik » ndz lis 02, 2008 2:50 pm

Ano właśnie jak słusznie zauważyłeś da się i tą drogą (auto-extrem) ale zastanawiałem się czy da się powtórzyć tą samą drogę co ta firma i oszczędzić na marży, która raczej nie jest mała.

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » ndz lis 02, 2008 2:52 pm

Slonecznik pisze:Ano właśnie jak słusznie zauważyłeś da się i tą drogą (auto-extrem) ale zastanawiałem się czy da się powtórzyć tą samą drogę co ta firma i oszczędzić na marży, która raczej nie jest mała.
Ceny mają identyczne jak w Niemczech
Sprawdzałem :wink:

Slonecznik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Slonecznik » ndz lis 02, 2008 4:09 pm

to prawda ale nie sądzę by nasi niemieccy przyjaciele nie dokładali ekstra marży, po pierwsze za samo sprowadzenie bądź co bądź rzadkiego pojazdu i po drugie za dołożenie jakiegoś dynksa do spełnienia euroIV.
Pytanie pozostaje to samo - czy da się w Japonii zamówić HZJ prywatnie, wpakować do kontenera, odebrać w Polsce i zarejestrować ;-)

Awatar użytkownika
busz

Post autor: busz » ndz lis 02, 2008 4:40 pm

Slonecznik pisze: Pytanie pozostaje to samo - czy da się w Japonii zamówić HZJ prywatnie, wpakować do kontenera, odebrać w Polsce i zarejestrować ;-)
Pewnie i się da, ale od zamówienia do dostawy upłynęło by parę miesięcy (był taki artykuł w Wyprawach o zamówieniu HZJ 105). W tym czasie mogą się u nas zmienić przepisy odnośnie importu jednej sztuki bez Euro 4 i nie zarejestrujesz.
GG 2626465

guziec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: guziec » ndz lis 02, 2008 4:46 pm

a tak na serio to za te pieniadze mozna kupic podstawowego hiluxa 4x4 dublecab. Doposazyc w blokady, opony i heyah. Fakt nie jest to hzj75 ale tez jest mocna

ale to moje zdanie 8)

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » ndz lis 02, 2008 6:32 pm

guziec pisze: hiluxa 4x4 dublecab.
Ta ... :roll:
Jest tylko mały szczegół ...
HZJ jest produkowany w Japonii a Hilux w Pakistanie , Chinach albo gdzieś na Tajwanie :wink:

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz lis 02, 2008 6:55 pm

Igor909 pisze: HZJ jest produkowany w Japonii a Hilux w Pakistanie , Chinach albo gdzieś na Tajwanie :wink:
Ach jej
co za horror i barbażyństwo :)25
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » ndz lis 02, 2008 7:01 pm

klucz13 pisze:
Igor909 pisze: HZJ jest produkowany w Japonii a Hilux w Pakistanie , Chinach albo gdzieś na Tajwanie :wink:
Ach jej
W dobie plastiku i automatów .... zdecydowane :D

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz lis 02, 2008 7:16 pm

Igor909 pisze:
klucz13 pisze:
Ach jej
W dobie plastiku i automatów .... zdecydowane :D
To wywal wszystko co masz, gdzie jest cokolwiek wyprodukowane w/w krajach :)25
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”