Witam serdecznie i pytam: HDJ w benzynie ile pali, jaka obsł
Moderator: Mroczny
- TerenowyBizon
-
Witam serdecznie i pytam: HDJ w benzynie ile pali, jaka obsł
Witam wszystkich.
zastanawiam sie na zakupem HDJ z silnikiem benzynowym 4.5 w automacie, stad moje pytania
ile ten motor pali?
jak zachowuje sie na gazie i jaka instalacja jest wskazana?
jakich przegladow wymaga przy uzywaniu LPG (co ile km)?
czy auto w automacie z tym silnikiem nadaje sie na wyprawówke? (tereny bylego ZSRR głownie)?
z gory dzieki za podpowiedzi
pozdro
zastanawiam sie na zakupem HDJ z silnikiem benzynowym 4.5 w automacie, stad moje pytania
ile ten motor pali?
jak zachowuje sie na gazie i jaka instalacja jest wskazana?
jakich przegladow wymaga przy uzywaniu LPG (co ile km)?
czy auto w automacie z tym silnikiem nadaje sie na wyprawówke? (tereny bylego ZSRR głownie)?
z gory dzieki za podpowiedzi
pozdro
oj sie działo i jeszcze będzie
- Damian
-
- Kontaktowanie:
linia ideologiczna nr 1:
Przereklamowane gówno, o połowę za drogie, przewartościowane wagowo. Rozpadają się mosty, silniki i centralny zamek. Części potwornie drogie. Legendarna na wyrost. Słowem: g... do kwadratu, dla onanistów lubiących szczycić się przynależnością do pseudoelitarnej grupy tojotowych gejów.
linia ideologiczna nr 1:
Klasyka i kanon auta wyprawowego. Bardzo wygodne, wręcz luksusowe. Ciężkie, ale też pancerne. Dysponujące silnikami diesla osiągającymi wielkie przebiegi. Popularny na każdym kontynencie. Niezawodny jak na Toyotę przystało.
linia ideologiczna nr 3:
Kup Jeepa
No, to teraz sobie wybierz
Przereklamowane gówno, o połowę za drogie, przewartościowane wagowo. Rozpadają się mosty, silniki i centralny zamek. Części potwornie drogie. Legendarna na wyrost. Słowem: g... do kwadratu, dla onanistów lubiących szczycić się przynależnością do pseudoelitarnej grupy tojotowych gejów.
linia ideologiczna nr 1:
Klasyka i kanon auta wyprawowego. Bardzo wygodne, wręcz luksusowe. Ciężkie, ale też pancerne. Dysponujące silnikami diesla osiągającymi wielkie przebiegi. Popularny na każdym kontynencie. Niezawodny jak na Toyotę przystało.
linia ideologiczna nr 3:
Kup Jeepa

No, to teraz sobie wybierz

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- TerenowyBizon
-
hihihi
ciekawe...
od 3 lat jezdze sobie mercedesem G.. i nigdy mnie nie zawiódł...
tanie części eksploatacyjne.. blokady....
na wyprawach do Rumuni, Bułgarii, Ukrainy, Czech, Słowacji, Austrii, Hiszpanii czy Portugalii sprawował się znakomicie (mam wersje z klimą)
zaczynam się powoli przygotowywać do eksploracji Syberii stąd pytania o benzyniaka.... ale teraz to sam nie wiem...
poczekam na odpowiedz od kolegów użytkowników...
może po prostu nie warto zmieniać?
ciekawe...
od 3 lat jezdze sobie mercedesem G.. i nigdy mnie nie zawiódł...
tanie części eksploatacyjne.. blokady....
na wyprawach do Rumuni, Bułgarii, Ukrainy, Czech, Słowacji, Austrii, Hiszpanii czy Portugalii sprawował się znakomicie (mam wersje z klimą)
zaczynam się powoli przygotowywać do eksploracji Syberii stąd pytania o benzyniaka.... ale teraz to sam nie wiem...
poczekam na odpowiedz od kolegów użytkowników...
może po prostu nie warto zmieniać?
oj sie działo i jeszcze będzie
- Damian
-
- Kontaktowanie:
lepsze jest wrogiem dobrego
FZJ80, czyli benzynową J8 w automacie ma np. @Izzy z forum, jeździłem tym samochodem, jeździ pięknie, pali ok. 15-18l w cyklu mieszanym
generalnie opinia krąży, że tych silników nie powinno się traktować LPG, zresztą to tak jakby karmić piękną księżniczkę karmą dla kotów
FZJ80, czyli benzynową J8 w automacie ma np. @Izzy z forum, jeździłem tym samochodem, jeździ pięknie, pali ok. 15-18l w cyklu mieszanym
generalnie opinia krąży, że tych silników nie powinno się traktować LPG, zresztą to tak jakby karmić piękną księżniczkę karmą dla kotów

LR
LR
latwiej jest kupic benzyniaka w dobrym stanie.
jak chcesz jechac na syberie to nie ma problemu bo: stacji duzo, tania benzyna. Ale w afryce juz jest problem.
benzyniaki potrafia byc o 50% tansze itd...
nie wierze zeby benzyniak palil ok 15-18 ( tle moze palic na autostradzie do 120) , zaladowny na wyprawie bedzie palil min 25 ( 15 to pali hdj w dieslu na automacie) wiec drastycznie spada zasieg auta ( 300- max 400km na baku )
Nie wiem jakim budzetem dysponujesz ale ja uwazam ze lepiej kupic przygotowane auto. np. adam polak sprzedaje swoja bardzo fajnie przygotowana hzj80 .
jak chcesz jechac na syberie to nie ma problemu bo: stacji duzo, tania benzyna. Ale w afryce juz jest problem.
benzyniaki potrafia byc o 50% tansze itd...
nie wierze zeby benzyniak palil ok 15-18 ( tle moze palic na autostradzie do 120) , zaladowny na wyprawie bedzie palil min 25 ( 15 to pali hdj w dieslu na automacie) wiec drastycznie spada zasieg auta ( 300- max 400km na baku )
Nie wiem jakim budzetem dysponujesz ale ja uwazam ze lepiej kupic przygotowane auto. np. adam polak sprzedaje swoja bardzo fajnie przygotowana hzj80 .
- TerenowyBizon
-
znajomy ma takie urzadzenie z automatem i klekotem pod maską.. używa zgodnie z przeznaczeniem
pytałem kiedys jak mu się używa ten pojazd... "w sumie to nieźle, gdyby nie ten automat"
facet ma parchy, ma landrovery, ma suzuki inne wynalazki
toyoty jeszcze nie pozbył się, mimo, że od rozmowy minęło z 5 lat
moze zmienił mechanika

pytałem kiedys jak mu się używa ten pojazd... "w sumie to nieźle, gdyby nie ten automat"
facet ma parchy, ma landrovery, ma suzuki inne wynalazki
toyoty jeszcze nie pozbył się, mimo, że od rozmowy minęło z 5 lat
moze zmienił mechanika

- Damian
-
- Kontaktowanie:
kuuuuna, Ty wiesz...jak czasem kotu otworzę łiskasa, to tak zapachnie że aż ślinka mi pocieknie...sebastian dziurdzik pisze:dziwi mnie - u tak swiatłego, otwartego i szerokohoryzontowego osobnika jak Ty - ta nieuzasadniona niechęć do kociego żarciaDamian pisze:lzresztą to tak jakby karmić piękną księżniczkę karmą dla kotów![]()
![]()
może czas spróbować ?
LR
LR
-
-
W załadowany FZJ80 chyba faktycznie trzeba się liczyć ze spalaniem pow. 20 L/100km. No i dla auta wyprawowego gaz to raczej nie jest najlepsze rozwiązanie, nie wszędzie go można dostać, a butla zajmuje cenne miejsce.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
Automaty wytrzymują bez zaglądania do nich około 300tys.mil. Benzyniaki są najczęściej sprowadzane z USA, gdzie jeździły po asfalcie, więc ich stan jest bardzo dobry. Spytaj się IZZYego, bo on jeździ nią w terenie. Naciskasz po prostu gaz i jedziesz...
W mieście pali max.20L przy ciężkiej nodze. W trasie około 13-16 zależnie od prędkości i wyposażenia. Mierzone na kapciach AT 285
Części tanie, spytaj się IZZYego dlaczego.
W mieście pali max.20L przy ciężkiej nodze. W trasie około 13-16 zależnie od prędkości i wyposażenia. Mierzone na kapciach AT 285
Części tanie, spytaj się IZZYego dlaczego.
Co do spalania....25/28 litrów lpg...cykl miasto trasy szutrowe....28/32 litrów lpg cykl szutry i off-road....oczywiście nie biore pod uwagę totalnych torfów...bo tego nikt nie wyliczy..
...ile pali benzyny...nie wiem...bo jak narazie śmiga tylko na lpg
...liczone na 35 cala MT....bo innych jeszcze nie mam 

bądz twardy ........ i odpuść sobie!!!!!