4R - 3.0 vze, problem z odpaleniem na zimnie(chyba)

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
mariusx

4R - 3.0 vze, problem z odpaleniem na zimnie(chyba)

Post autor: mariusx » pt paź 24, 2008 7:07 pm

Jest tak: po odpaleniu wchodzi na obroty i zaraz gaśnie.
Być może z powodu ochlodzenia, temp. czasami spada troche ponizej zera.
Auto tzry dni stało, dzisiaj chciałem poruszć kołami - i d....., nic z tego.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt paź 24, 2008 7:10 pm

a jest tam czujnik temp. wtrysku początkowego? znaczy czy komp bierze dane z jakiegoś czujnika do ustalania mieszanki? Bo wydaje się klasycznie

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt paź 24, 2008 7:55 pm

Jest tam takie cuś, ale i bez tego ten silnik odpala bez problemu, tyle że nie od pierwszego strzała.

Te objawy to zacinający się przepływomierz powietrza. Blokuje się mechanicznie na osi klapki, więc WD-40 i będziesz pan zadowolony ... :wink:
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
mariusx

Post autor: mariusx » pt paź 24, 2008 8:05 pm

To ta co tak "pieknie" jeździła:), odpalełem chyba z 10 razy i nic.
Tak jakby odcinało paliwo, może pompa paliwa? Ale sprawdze ten przeplywomierz.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt paź 24, 2008 8:32 pm

Pompa paliwa jest włączana w przepływomierzu. Właśnie dlatego wariuje. Bo jak obroty spadają poniżej 500 (około), to pompa się wyłącza.

Silnik odpala na wtryskiwaczu zimnego startu, ale on wyłącza się po kilku sekundach. A potem, jak obroty idą na dół, to przepływomierz odcina pompę.

Może być oczywiście też inna awaria w układzie paliwowym, np. zamarznięta woda :wink: Bo jeżeli awaria pompy to silnik nie odezwie się wogóle.

Wczoraj ożywiałem 4r, miał identyczne objawy (znaczy zapala i zaraz gaśnie). Klapka w przepływomierzu skrzypiała jak brama od stodoły :wink:

Awatar użytkownika
mariusx

Post autor: mariusx » pt paź 24, 2008 8:43 pm

To chyba zaraz wyjde w ta ciemna zimna noc uzbrojony w WD :)

Awatar użytkownika
mariusx

Post autor: mariusx » sob paź 25, 2008 2:51 pm

Raczej przepływomierz można wykluczyć.
Wymieniłem na inny z odpalającego auta i jest to samo. A ten w drugim samochodzie działa ok.

Co zauważłem:

Ze zdjętym przepływomierzem silnik gaśnie natychmiast

Z założonym(obojętnie którym) wchodzi na wysokie obroty(ssanie) i gaśnie, pare prób odpalenia powoduje że czas działania na wysokich obrotach(ok 1500) minimalnie sie wydłuża

Jest w tym silniku cos takiego jak "wtryskiwacz zimnego startu" - czy jego wadliwe działanie moze być przyczyną takiego zachowania silnika?

rokfor32

Post autor: rokfor32 » sob paź 25, 2008 5:08 pm

Mało prawdopodobne. Mógłby się zaciąć w pozycji otwartej, wtedy nadmiar paliwa na ciepłym silniku też spowoduje zduszenie. Ale po dodaniu gazu silnik nie ma prawa zgasnąć, nawet jeżeli zimny wtrysk by się zablokował.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » sob paź 25, 2008 5:12 pm

Pytanie dodatkowe - powinna się zaświecić kontrolka "check engine". Świeci?
W tym typie dosyć łatwo zdiagnozować błędy zapisane w ECU, a to chyba najłatwiejsza i najpewniejsza metoda znalezienia co go boli.

Awatar użytkownika
mariusx

Post autor: mariusx » sob paź 25, 2008 5:57 pm

Przejrzałem "manuala", myślę że to czujnik temperatury płynu w chłodnicy :) lub wyłącznik czasowy wtryskiwacza zimnego startu.

Jeżeli są one umieszczone tam gdzie myślę to trochę ciężko się bedzie dogrzebać.

Ale to "rozważania teoretyczne"

CHECK ENGINE się nie świeci, żarówka sprawna.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » sob paź 25, 2008 7:19 pm

Po pierwsze primo i przed innymi sprawdź pompę i przewody paliwowe. Pisałeś, że problem pojawił się razem z mrozami.

Pompa się uruchamia, jak uchylisz klapkę w przepływomierzu. Na zgaszonym silniku słychać ją wtedy całkiem dobrze. A paliwo - zdejmujesz wężyk z przelewu. Jak pompa działa i przewody drożne to ma tamtędy lecieć sporo paliwa.

W silniku V6 żeby dobrać się do wężyka przelewu to albo trzeba podnieść górę kolektora, albo rozpiąć przewód przy ramie (koło rozrusznika).

ps. A paliwo to wogóle masz w zbiorniku? Jak byłeś ostatnio to rezerwa świeciła ....

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob paź 25, 2008 7:44 pm

hehe
chyba jednak miałem rację
podmień kolego ten czujnik temp. i daj znac

rokfor32

Post autor: rokfor32 » sob paź 25, 2008 8:21 pm

Ten silnik, podobnie jak 22RE, jest w stanie pracować mając zapięty jedynie przepływomierz i odpięte wszystko pozostałe. Bez przepływomierza też daje radę, ale już znacznie mniej płynnie (na czujniku przepustnicy) :wink:

Taki objaw, gdzie silnik zapala i zaraz gaśnie jest dosyć typowy, jak kończy się paliwo ... :wink:

U mnie, po podmianie silnika na 3rz-fe pracuje wogóle bez wtryskiwacza zimnego startu, bo nie mam czasu ani narzędzi żeby ustrojstwo podpiąć. Jedyna różnica, to na zimnym silniku zamiast jednego, to ze trzy kruciutkie strzały rozrusznikiem. Na ciepło pali zupełnie normalnie.

Awaria czujnika temperatury (jest na silniku, nie chłodnicy) jest wykrywana przez ECU. Podobnie jak zwarcia albo zerwane przewody we wszystkich istotnych czujnikach, poza tym ECU wykrywa również zatarty czujnik położenia przepustnicy (znaczy wykrywa, że sygnał "stoi"). Wszystko to świeci na desce jako "check engine". Nie świeci natomiast awaria pompy, nie ma czujnika ciśnienia paliwa.

Awatar użytkownika
mariusx

Post autor: mariusx » sob paź 25, 2008 9:17 pm

Paliwo jest :), to pierwsze co sprawdziłem.
Sprawdzę pompę, ale na moje oko działa, bo silnik jakiś czas pracuje(1s - 1,5s )

Gdyby pompa nie działała to nawet by nie "dychnął"
To tak wygląda jakby "coś" wyłączało "ssanie"

Jest też coś co się nazywa: VSV (for Fuel Pressure Control) czyli chyba czujnik ciśnienia paliwa.
Aha na drugim sprawnym aucie odłączenie przepływomierza nie pozwalało na uruchomienie samochodu.

To jest silnik: 3.0 vz-e efi

Mam na szczęście z czego przekładać to będzie fajna "lekcja", ale zimno jest cholernie i bez garażu to ciężko się grzebie.

Jutro jeszcze sprubuje odczytać kody z ECU

rokfor32
Jak przyjechałem od ciebie, to auto stało i wczoraj chciałem uruchomić silnik, a tu ....... .

rokfor32

Post autor: rokfor32 » sob paź 25, 2008 9:35 pm

Jak byłeś u mnie, to rezerwa się świeciła. Jak nie dotankowałeś, to może po prostu paliwo się skończyło? :wink: W sensie że niby chlupie w zbiorniku, ale za mało żeby pompa normalnie zassała. Ja tam bym profilaktycznie wrzucił z piątkę, zawsze można przelać potem do drugiego ...

rokfor32

Post autor: rokfor32 » sob paź 25, 2008 9:40 pm

To nie czujnik, tylko regulator. Ciśnienia paliwa, i owszem. Sterowany podciśnieniem z kolektora ssącego, żadnej elektryki w nim nie ma.

Natomiast VSV to elektrozawór podciśnienia, Ale nie wiem co otwiera/zamyka. Trzebaby sprawdzić na diagramach.
Ostatnio zmieniony sob paź 25, 2008 9:51 pm przez rokfor32, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mariusx

Post autor: mariusx » sob paź 25, 2008 9:49 pm

Wlałem właśnie 5l dla pewności. Jutro sprawdzę pompę - a jakby co, to byle do wiosny.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » sob paź 25, 2008 9:53 pm

Eee, tam. Za trzy dni najdalej mrozy puszczą. A jak nie, to ognisko pod autem ... :wink:

Awatar użytkownika
mariusx

Post autor: mariusx » ndz paź 26, 2008 9:37 pm

Ha sprawdziłem i tak:

W tej co sie "nie rusa" na włączonym zapłonie, po uchyleniu "klapki" w przepływomierzu nic sie nie dzieje.

W sprawnej słychać przekażnik i też poza tym nic :)

Stawiam na czujnik temperatury płynu chłodzącego :)

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn paź 27, 2008 9:23 pm

Pompa paliwa to nie stary hydrofor. Pracuje po cichu. :wink:

Tak się mi przypomniało, jak napisałeś że ruch klapką nie daje efektu. A bezpieczniki posprawdzałeś?

Awatar użytkownika
mariusx

Post autor: mariusx » pn paź 27, 2008 9:43 pm

Tak, są ok.
Wlałem do zbiornika jeszcze taki preparat pozwalajacy "przepalić" wodę.

Myślę żeby sprawdzić ten czujnik temperatury robiąc "obejście" - ale nie mogę znaleźć schematu elektrycznego do samochodu.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn paź 27, 2008 10:09 pm

Ja mam. Ale to nic nie da :wink: Czujnik temperatury koryguje dawkę paliwa o kilka procent i uniemożliwia zbytnie przyspieszenie zapłonu na zimnym silniku (takie ograniczenie mocy). I nic więcej.

Jak chcesz się pobawić, to ten czujnik jest pod kolektorem ssącym, w pobliżu ściany grodziowej. ECU wyczuwa jego zwarcie abo przerwę w obwodzie.

Ten typ silnika, podobnie jak mój, mają bardzo prosty, wręcz prymitywny system sterowania. Awaria któregoś z czujników pomocniczych to za mało, żeby przestał współpracować :wink: żeby zdechł całkiem to musi albo nie mieć wogóle paliwa, albo iskry. Za dostarczanie paliwa (sterowanie ilością) odpowiada przepływomierz, za iskrę aparat zapłonowy. Pozostałych czujników może wogóle nie być, silnik i tak będzie pracował. Tyle, że pożerając więcej paliwa i będąc trochę słabszym i niestabilnym na wolnych obrotach :wink:

Ale fakt, mrozy nie ułatwiają sprawy :wink:

Ja tam obstawiam, że zamarzła woda w paliwie i zablokowało pompę albo filtr.

Awatar użytkownika
mariusx

Post autor: mariusx » pn paź 27, 2008 10:14 pm

Ten drugi sprawny, z odłączonym przepływomierzem nie odpalił. Z regóły w takim przypadku ECU powinno przejść na tryb awaryjny.

Z tego co wiem to ten samochód miał problemy i z pompą i z aparatem(aparat nowy), pompa nie wiem-ale zbirnik był wyciągany i czyszczony.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn paź 27, 2008 10:38 pm

Pisałem przecie, że przepływomierz uruchamia pompę paliwa. Żeby bez niego silnik zagadał, to trzeba pompę zapiąć na krótko (dwa pierwsze piny od prawej na złączu przepływomierza, patrząc na odpięty kabel).

Zwierając te dwa kabelki na włączonym zapłonie, powinno być słychać bzyczenie pompy, a z przewodu przelewowego powinno lać się paliwo (w sporych ilościach). Jak się tak nie dzieje, to trzeba sprawdzić, czy do pompy dochodzi napięcie. Kostka powinna być w tylnej części zbiornika przy ramie, można też spróbować się do niej dobrać przez klapę rewizyjną pod tylnym fotelem (pod tą klapą jest pompa).

Awatar użytkownika
mariusx

Post autor: mariusx » wt paź 28, 2008 7:31 pm

Źle napisałem :oops: . Ten sprawny 4R nie odpalił przy zdjętym przepływomierzu z "rury" doprowadzającej powietrze do silnika, kostka była podłączona. Dlatego nie odpalił , bo powietrze zasysane przez dolot nie otworzyło klapki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”