Elektryka
Moderator: Mroczny
-
- jestem tu nowy...
Elektryka
Witajcie.Dzisiaj rano toyota nie zapaliła.Kiedy przekręciłem zapłon to kontrolki się zaświeciły,ale słabiej niż zwykle.W momencie kiedy chciałem zakręcić zgasło wszystko i koniec.Jeszcze parę prób zrobiłem,ale na nic.Pod maską usłyszałem jakby brzeczenie jednego z przekaźników.Są dwa na ściance po stronie kierowcy koło filtra pow.Brzęczał ten z przodu.Co o tym myślicie?Da się sprawdzić te przekaźniki czy są ok?Jeśli są ok to co jest grane?Pomocy!
- Romeo
- Kontaktowanie:
1. Oczyścić i dokręcić klemy, dobrze przesmarować smarem miedziowym jeśli nie pomoże....
2.Akumulator wyjąć z auta i pod prostownik na parę godzin przy okazji sprawdzić poziom elektrolitu
3. włożyć na powrót i powinno działać
4. jak problem się powtórzy sprawdzić czy nie ma nadmiernego poboru prądu gdy auto nie pracuje
5. sprawdzić napięcie ładowania
6. jeśli pkt 4.5. w testach wypadną pomyślnie znaczy się aku padł
2.Akumulator wyjąć z auta i pod prostownik na parę godzin przy okazji sprawdzić poziom elektrolitu
3. włożyć na powrót i powinno działać
4. jak problem się powtórzy sprawdzić czy nie ma nadmiernego poboru prądu gdy auto nie pracuje
5. sprawdzić napięcie ładowania
6. jeśli pkt 4.5. w testach wypadną pomyślnie znaczy się aku padł

4 RUNNER
HILUX-taczka
i przyszło mieszkać na górce w Beskidzie wyspowym-jest pięknie
HILUX-taczka

i przyszło mieszkać na górce w Beskidzie wyspowym-jest pięknie

Dokładnie co roku o mniej więcej tej samej porze startuje temat "jaki aku"
- można oblookać.
A od siebie dodam, że: albo Optima RED, albo jakiś tani(Banner/Topla/Kager i podobne) o maxymalnych pasujących wymiarach. Odpuść sobie wszystkie bosze i inne "markowe" - bo zapłacisz tyle co za optime a kupisz taniość z "markowymi" stikerami podwajającymi cenę.
Żelowe to średni pomysł.

A od siebie dodam, że: albo Optima RED, albo jakiś tani(Banner/Topla/Kager i podobne) o maxymalnych pasujących wymiarach. Odpuść sobie wszystkie bosze i inne "markowe" - bo zapłacisz tyle co za optime a kupisz taniość z "markowymi" stikerami podwajającymi cenę.
Żelowe to średni pomysł.