nie pali 2,4D
Moderator: Mroczny
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
nie pali 2,4D
hej
objaw prosty paliwo na wtryskach jest, przekaźnik od grzania świec pyka
napięcia między listwą świec a blokiem silnika nie ma
gdzie szukać przyczyny nie odpalania>
czy można to podpiąć jakoś na krótko
czy moze mi ktoś prosto objaśnić co jest potrzebne aby diesel zapalił?
w benzynie to wiem - powietrze. benzyna i iskra na świecy
a co w dieslu? powietrze paliwo i?
objaw prosty paliwo na wtryskach jest, przekaźnik od grzania świec pyka
napięcia między listwą świec a blokiem silnika nie ma
gdzie szukać przyczyny nie odpalania>
czy można to podpiąć jakoś na krótko
czy moze mi ktoś prosto objaśnić co jest potrzebne aby diesel zapalił?
w benzynie to wiem - powietrze. benzyna i iskra na świecy
a co w dieslu? powietrze paliwo i?
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
nie do końca...świece w tym silniku są na 12V a w niektórych modelach był jeszcze dodatkowo taki "bajer", że po zapaleniu jeszcze przez jakiś czas sterownik podawał napięcie o połowę niższe (6 V) - coś jak dogrzewanie w trakcie pierwszych sekund pracy silnika...
W razie "W": Konrad, sterownik od świec masz w środku auta, pod klapką obok nóg pasażera - na ściance pod schowkiem.
W dolocie świec nie ma.
W razie "W": Konrad, sterownik od świec masz w środku auta, pod klapką obok nóg pasażera - na ściance pod schowkiem.
W dolocie świec nie ma.
coś będzie....
Świece występowały na 12 i na 6 V.Maniek pisze:nie do końca...
W dolocie świec nie ma.
Świece w dolocie miałem w poprzedniej toyce 2,4. W bloku (gdzieś poniżej kolektora dolotowego) był jeszcze czujnik "odpowiadający" za dogrzewanie (podawane było 6V na świece 12) do momentu aż silnik nie uzyskał 40 stopni.
LC bj 73 -1985 (babcia)
To cos w dolocie... to nie jest zadna swieca tylko zwykly rezystor do dogrzewania silnika (after glow) obniża napięcie na swiecach zarowych a przy okazji tego sie sam nagrzewa.... więc chłodzi go powietrze dolotowe w kolektorze....Wojteeek pisze:Świece występowały na 12 i na 6 V.Maniek pisze:nie do końca...
W dolocie świec nie ma.
Świece w dolocie miałem w poprzedniej toyce 2,4. W bloku (gdzieś poniżej kolektora dolotowego) był jeszcze czujnik "odpowiadający" za dogrzewanie (podawane było 6V na świece 12) do momentu aż silnik nie uzyskał 40 stopni.
Ciepło wytwarzane przez ten rezystor w zaden sposob nie jest tyle znaczne aby konkretnie podgrzać kolektor..... ani powietrze dolotowe
zapal kiedys samochód na placku jeszcze gorszy efekt niz na samostarcie:/Nikos pisze:Tego samostartu to ostrożnie.... zaj.. detonacje wywołuje.... a pamietaj ze masz forkomory które mogą popękaćkpeugeot pisze:użyłem samostartu - i zapalił
teraz musze tylko sprawdzić świece żarowe - jak to zrobić
jaki moduł odpowiada za podgrzewanie?
i czy napięcie ma być 12V czy np 15V
dobrze gadaNikos pisze:....
To cos w dolocie... to nie jest zadna swieca tylko zwykly rezystor do dolotowe

tylko gwoli ścisłości, świece żarowe są też w pewnym stopniu rezystorami, nawet tak są zaznaczane na schematach
http://img246.imageshack.us/my.php?imag ... temcx4.jpg
to jest schemat do silników 2L i 2LT

LJ 70
Nikos pisze:Wojteeek pisze:Maniek pisze:nie do końca...
Ciepło wytwarzane przez ten rezystor w zaden sposob nie jest tyle znaczne aby konkretnie podgrzać kolektor..... ani powietrze dolotowe
nie wiem jaki prąd na to coś idzie,ale przy okazji kontroli świec żarowych wykręciłem to cudo,wygląda jak świeca żarowa tylko 4 razy grubsza,jak podłączyłem do niej 12 volt to bardzo szybko sie nagrzewa i bardzo wolno stygnie,jest wkręcona na środku ssącego i wydaje mi się że jest w stanie podgrzać powietrze w ssącym oczywiście jak do niej dochodzi 12 volt a nie mniejsze ale to tylko takie moje dumanie..
tel660675798
ja sądzę że jak skośni z toyoty ją tam wsadzili to jest potrzebna,w osobowych tojkach w silnikach 2-c,2-ct też są montowane a miałem obie i każda paliła na dotyk nawet poniżej -30Wojteeek pisze:Sam widziałeś jak działa, jaką temperaturę wytwarza - w mroźne dni wyraźnie ułatwia rozruch i początkową prace silnikaprofesorr pisze:... to tylko takie moje dumanie..![]()
Kto nie wierzy, niech ją odepnie i po nocy -20 C odpali auto.
tel660675798
-
-
E - tam. miałem już do czynienia z silnikami, które bez żadnych dodatków w postaci świec żarowych czy płomieniowych paliły na dotyk przy -15. Ale wszystko to był wtrysk bezpośredni.
Niestety toyoty, szczególnie ze starszych lat to nie dotyczy. Wszystkie to silniki z boczną komorą wstępną, świeca żarowa jest im niezbędna. Dopiero najnowsze silniki d4d mają bezpośredni wtrysk paliwa na tłok, ale i tak mają świece żarowe.
Ten rezystor, o którym była mowa służy do obniżenia napięcia na świecach w czasie dogrzewania silnika zanim osiągnie on te 40 st., a w kolektorze jest dlatego, że wymaga chłodzenia, żeby się nie spalił. A tam zawsze jest przepływ powietrza.
Niestety toyoty, szczególnie ze starszych lat to nie dotyczy. Wszystkie to silniki z boczną komorą wstępną, świeca żarowa jest im niezbędna. Dopiero najnowsze silniki d4d mają bezpośredni wtrysk paliwa na tłok, ale i tak mają świece żarowe.
Ten rezystor, o którym była mowa służy do obniżenia napięcia na świecach w czasie dogrzewania silnika zanim osiągnie on te 40 st., a w kolektorze jest dlatego, że wymaga chłodzenia, żeby się nie spalił. A tam zawsze jest przepływ powietrza.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
\profesorr pisze:Nikos pisze:Wojteeek pisze:
nie wiem jaki prąd na to coś idzie,ale przy okazji kontroli świec żarowych wykręciłem to cudo,wygląda jak świeca żarowa tylko 4 razy grubsza,jak podłączyłem do niej 12 volt to bardzo szybko sie nagrzewa i bardzo wolno stygnie,jest wkręcona na środku ssącego i wydaje mi się że jest w stanie podgrzać powietrze w ssącym oczywiście jak do niej dochodzi 12 volt a nie mniejsze ale to tylko takie moje dumanie..
To wepnij sobie go w uklad grzania swiec zarowych czyli wtedy gdy bedzie obniżał napięcie i zobacz jak się wtedy nagrzeje.