HZJ - LJ
Moderator: Mroczny
HZJ - LJ
Witam . Mam takie pytanko . Motał ktos silnik od hzj 4,2 Diesel do Lj 2,4 TD. ?
Tam gdzie kończy sie asfalt zaczyna sie droga .... ! 4x4
- Damian
-
- Kontaktowanie:
motał
Ciepły
Patry z forum
i kilku innych
da się, ale komora silnikowa LJ/KZJ nie jest przygotowana na szóstkę w rzędzie i problem jest m.in. z chłodnicą, która się nie mieści
skrzynia oczywiście jest inna, mosty w HZJ też są heavy duty, ale te z LJ po 90 roku dadzą radę jak nie założysz 100% blokad i 35 simexów
silnik jest bardzo ciężki, auto w lagrze przodem nurkuje...
Ciepły
Patry z forum
i kilku innych
da się, ale komora silnikowa LJ/KZJ nie jest przygotowana na szóstkę w rzędzie i problem jest m.in. z chłodnicą, która się nie mieści
skrzynia oczywiście jest inna, mosty w HZJ też są heavy duty, ale te z LJ po 90 roku dadzą radę jak nie założysz 100% blokad i 35 simexów
silnik jest bardzo ciężki, auto w lagrze przodem nurkuje...
Ostatnio zmieniony czw gru 25, 2008 7:53 pm przez Damian, łącznie zmieniany 1 raz.
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- Damian
-
- Kontaktowanie:
nie motał (chyba)
HZJ po 99 roku wychodził ze springami z przodu
generalnie da się i nie widzę filozofii, sam teoretyzowałem sobie nawet hipotetycznie - można dołożyć mocne, kute wahacze z LJ i zrobić mocowania w mostach...filozofia podobna jak np. przy przeróbce samuraja na sprężyny
teoretycznie
HZJ po 99 roku wychodził ze springami z przodu
generalnie da się i nie widzę filozofii, sam teoretyzowałem sobie nawet hipotetycznie - można dołożyć mocne, kute wahacze z LJ i zrobić mocowania w mostach...filozofia podobna jak np. przy przeróbce samuraja na sprężyny
teoretycznie

LR
LR
- Damian
-
- Kontaktowanie:
a u Ciebie to bez większego pierdzenia można założyć 3BZbowid pisze:Cosik mi się wydaje, że rama jest solidniejsza, skrzynia inna i dużo więcej szczegółów które by mnie zniechęciły... ale popatrzę się

LR
LR
Oby, bo nie chciałbym Ci psuć świątecznego nastroju na przykład tym porównaniem wałków wejściowych skrzyni biegów:Zbowid pisze:NO właśnie, że nie trzeba bo już sprawdzałemno chyba, że w praniu są jakieś różnice alte po wstępnych przymiarkach wszystko pasuje

lub też różnicami w obudowie sprzęgła pomiędzy 3B a VMem:

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Uspokój się zaczepiam Cię
Wiem to już wszystko tylko się droczę z Damianem, że niby jest inaczej 
Ale nie zamierzam zmieniać silnika mój jest fajny i działa bez zastrzeżeń - zresztą zapytaj Lesia o VM
A swoją drogą to dzięki za obrazowe przedstawienie faktów

Ale nie zamierzam zmieniać silnika mój jest fajny i działa bez zastrzeżeń - zresztą zapytaj Lesia o VM

A swoją drogą to dzięki za obrazowe przedstawienie faktów

Zbowid

-
-
Nie ma problema, jak się cały zespół napędowy przeszczepi, czyli silnik 2H lub 1HZ, ze skrzynką typu H.
Ta skrzynia występuje w HJ60 i również HDJ80, można więc zapodać sobie 4x4 full time
Ale to jak się komuś kasa przelewa, bo te części do osiemdziesiątki nietanie.
Ta skrzynia występuje w HJ60 i również HDJ80, można więc zapodać sobie 4x4 full time

Ale to jak się komuś kasa przelewa, bo te części do osiemdziesiątki nietanie.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
Re: HZJ - LJ
a jak sobie poradzą mosty od lj do hzj.? i jakiej wielkosci opony mozna załozyc do tych mostów przy silniku 4,2 wraz ze skrzynia? mial takie cos ktos ?.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
-
Najprawdopodobniej tylny będzie do pierwszego mocniejszego strzału sprzęgłem ...
Przedni pożyje nieco dłużej.
Niestety, ale zespół napędowy od ciężarówki wymaga również dyfra od ciężarówki

Niestety, ale zespół napędowy od ciężarówki wymaga również dyfra od ciężarówki

Albo kup sobie parcha - Super Patrol Super 

Zbowid

super patrola super to juz mamZbowid pisze:Albo kup sobie parcha - Super Patrol Super

-
-
Mosty 9,5 cala (czyli mosty HD, takie jak w HZJ z tyłu i w J60 na obu osiach) wytrzymują bez pierdnięcia koła 44" i silnik 400 Nm i lepiej.
Jedyne, co się czasem zdarza, to ścinanie śrub mocujących półoś do piasty. (W wersji HD występują półosie wpełni odciążone, są one sprzęgane z piastą identycznie jak półosie przednie - za pomocą sześciu szpilek M8 na zewnątrz koła)
Jedyne, co się czasem zdarza, to ścinanie śrub mocujących półoś do piasty. (W wersji HD występują półosie wpełni odciążone, są one sprzęgane z piastą identycznie jak półosie przednie - za pomocą sześciu szpilek M8 na zewnątrz koła)
W standardzie jeżdżą na 37" i wyżej. Ja znam tylko jednego gościa który urwał - ale on urywa wszystko
Remont mostu HD jest dosyć kosztowny - łożyska

Remont mostu HD jest dosyć kosztowny - łożyska

Zbowid