HDJ klima - jak ją dołożyć ?
Moderator: Mroczny
HDJ klima - jak ją dołożyć ?
Witam. Czy ktoś może dokładał klimę do auta , w którym fabrycznie jej nie było? Myślę o roczniku ok 1990-1991. Czy może ma ktoś doświadczenia jak dołożyć klimę , może jako w ogóle osobny układ , może z innego modelu. Dostanie samej klimy na części z orginalnego auta jest chyba trudne. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes
Patrol Comfort TB42
-
-
Re: HDJ klima - jak ją dołożyć ?
Sprawa jest niezbyt prosta. Najlepiej mieć oryginalny parownik (ta część w kabinie), wstawia się go po prostu w miejsce plastikowego łącznika między wiatrakiem a skrzynką nagrzewnicy. Natomiast reszta, czyli sprężarka, chłodnica i reszta szpeju mogą być w zasadzie dowolne, ale przystosowane do tego samego rodzaju gazu co parownik.
Nie znam aż tak dokładnie modelu HDJ80, natomiast w podobnym rocznikowo 4R modół sterujący był wyseparowany z ECU i umieszczony właśnie na parowniku. Dobrze jest też mieć kawałek wiązki elektrycznej spinającej ustrojstwo do kupy (wyłącznik wiatraka, przycisk klimy, wentylator i wspomniany moduł sterujący). W stosunku do zwykłej wiązki na kostce wyjściowej są dwa dodatkowe piny - do elektrosprzęgła sprężarki i do czujnika ciśnienia gazu.
Nie znam aż tak dokładnie modelu HDJ80, natomiast w podobnym rocznikowo 4R modół sterujący był wyseparowany z ECU i umieszczony właśnie na parowniku. Dobrze jest też mieć kawałek wiązki elektrycznej spinającej ustrojstwo do kupy (wyłącznik wiatraka, przycisk klimy, wentylator i wspomniany moduł sterujący). W stosunku do zwykłej wiązki na kostce wyjściowej są dwa dodatkowe piny - do elektrosprzęgła sprężarki i do czujnika ciśnienia gazu.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
CZESC JA DOKLADALEM KLIME I DZIALA
!!! DOKLADALEM DO 100 HDJ
!MIALEM 80 IMAM WSZYSTKIE SCHEMATY DO 80 ELEKTRYCZNE I ROWNIEZ DO KLIMY NA SPRZEDAZ I MOGE CI POMOC<POZDRAWIAM

Teewnekulec pisze:CZESC JA DOKLADALEM KLIME I DZIALA!!! DOKLADALEM DO 100 HDJ
!MIALEM 80 IMAM WSZYSTKIE SCHEMATY DO 80 ELEKTRYCZNE I ROWNIEZ DO KLIMY NA SPRZEDAZ I MOGE CI POMOC<POZDRAWIAM

Ryja drze i hienujemały80 pisze:Teewnekulec pisze:CZESC JA DOKLADALEM KLIME I DZIALA!!! DOKLADALEM DO 100 HDJ
no ok
ale czego ryja drzesz

LC GRJ120
http://www.tlc.org.pl
http://www.tlc.org.pl
Ja tez mam schematy elektryczne i klimy do HDJ80, HZJ80, FJ80, FZJ80 i nietylko bo do seri 70 i 100 tez mam...... .
I moge ci je dać za darmo.... ew przesłać mailem albo plytke DVD w kopercie
Nikos pisze:Ja tez mam schematy elektryczne i klimy do HDJ80, HZJ80, FJ80, FZJ80 i nietylko bo do seri 70 i 100 tez mam...... .
W takim razie poproszę na maila.
Jeśli dalej jesteś chętny, to prześlę maila na PW.
Z góry dzięki
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42
Patrol Comfort TB42
przeslij mi maila na pw
i swoj adres
i swoj adres
A moze takie plany do hilka 96 ma ktos moze?
Trudna sprawa przeprowadzic taka mala akcje?
Czy w Warszawie lub okolicach jest jakis magik od klimy
Trudna sprawa przeprowadzic taka mala akcje?
Czy w Warszawie lub okolicach jest jakis magik od klimy
Nikos pisze:Ja tez mam schematy elektryczne i klimy do HDJ80, HZJ80, FJ80, FZJ80 i nietylko bo do seri 70 i 100 tez mam...... .

i git
a krzykaczowi dorobkiewiczowi już podziękujemy