Znalazłem ciekawy zestaw do toyoty (niestety do 12v): http://www.airpowersystems.com/safari/t ... ooler.html
Pytanie polega na tym czy:
a) wystarczy go zamontować (czy trzeba wprowadzać zmiany w ilości paliwa i ciśnieniu doładowania)?
b) czy ktoś może ma taki i jest w stanie wypowiedzieć się jak to w praktyce zdaje egzamin?
c) jaka alternatywa dla hdj 80 4,2 TD 24V?
Pozdrawiam
Marcin
INTERCOOLER HDJ 80 - ciekawy zestaw.
Moderator: Mroczny
INTERCOOLER HDJ 80 - ciekawy zestaw.
Tylko Land Cruiser
Re: INTERCOOLER HDJ 80 - ciekawy zestaw.
a) to oczywiste, że trzeba wyregulować ciśnienie doładowania i dawkę paliwa- moc nie biedze się z samego powietrza. Do tego przydałyby się jeszcze zegar ciśnienia doładowania, Wskaźnik temperatury spalin(EGT) i manual boost controler do regulacji doładowania. Na pewno warto założyć intercooler nawet nie koniecznie taki jak w tym linku co podałeś, zdecydowanie wydłuża życie silnika i samochód mniej puchnie w upalne dni.
Serdeczne dzięki za fachowe podpowiedzi. Czy jesteś w stanie podać mi namiary na konkretne podzespoły nadające się do mojej toyoty? Mam jeszcze „problem” z wywaleniem EGR-ów, bo boję się, że samo zaślepienie nie wystarczy (masa kabli i wężyków, które czymś sterują chyba
). Nie chcę robić z auta niewiadomo czego, ale mogłaby trochę lepiej brać od dołu i nie wdychać własnych smrodów. Może znasz kogoś kto wyśle fotki przerobionego 4,2 TD 24V?

Tylko Land Cruiser
niestety nie wiem i nie widziałem ale szukaj np na outerlimits4x4.com , australijczycy lubią się bawić w takie rzeczy.
-
-
mam taki interculer w swojej toyocieHDJ 80 Z 1996 roku , jest duzo mocniejsza od wersji bez interculera , ale zauwazylem ze troche wiecej kopci przy obciązeniu ale moc jest okrutna