Jakie opony w toyotach ...

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

rokfor32

Jakie opony w toyotach ...

Post autor: rokfor32 » ndz mar 01, 2009 3:36 pm

No i zebrało mi się na zrobienie paru testów, oto wyniki:

Przymiarka robiona dla 4runnera rocznik '90, z IFS, z poszerzeniami nadkoli na ok. 4 cm.

Wersja pierwsza - opona 30/9,5" na feldze 15/8,5 z ET +4 (ET obliczeniowe, bo nie znalazłem tłoczonego na feldze)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wersja druga - opona 33/12,5 na feldze 15/10" z ET -45

Obrazek

Tak leży ta opona na starszym 4R ze sztywnym mostem.

Obrazek

Tu widać, dlaczego felga musi mieć tak duże ujemne ET. Na focie jest końcówka drążka kierownicy w wersji ze sztywną przednią osią.

Obrazek

I jak się okazuje, IFS zostawia znacznie więcej miejsca dla końcówki drążka, niż sztywny most. Na zdjęciu końcówka drążka kierownicy w wersji IFS

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać, nawet spory lift niczego nie zmieni. Jedynie flex i wyciąć, co przeszkadza ... :wink:

Wersja trzecia - opona 32/11,5" na feldze 15/8" z ET -13

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak to wygląda bez poszerzeń nadkoli.

Wychodzi, że taka opona na 7" feldze będzie pasić idealnie. Znaczy dla felgi, która zachowa dystans między wewnętrzną krawędzią a płaszczyzną montażu w okolicach 90 mm (czyli felga standardowa).

Zrobię jeszcze próbę, jak się sprawa będzie przedstawiać po założeniu opony 33" na ta pierwszą, głęboką felgę. (duże prawdopodobieństwo, że koło minie wtedy tylną część nadkola)

ps. Pojęcia nie mam, od czego ta pierwsza felga jest. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z aż tak głębokim osadzeniem.
Ostatnio zmieniony wt lis 01, 2011 8:45 pm przez rokfor32, łącznie zmieniany 5 razy.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

avan1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Jakie opony w toyotach ...

Post autor: avan1 » pn mar 02, 2009 9:29 pm

rokfor dobra robota, masz racje 32 to chyba optymlny rozmiar do 4r bez liftu no chyba ze słabe 33 np kl71 pewnie by sie zmiesciło.
4R 3.0V6

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn mar 02, 2009 11:48 pm

To już było słabe 32", bo prawie łyse ... :wink:

Jedynie węższa felga, albo taka jak w pierwszym układzie (dająca głębokie osadzenie).

Jeżeli założy się, że w grę wchodzą jedynie felgi o zbliżonej głębokości osadzenia (te zdjęcia z taśmą), to wychodzi mniej więcej taka zależność, że krawędź zewnętrzna (tej samej) opony przesuwa się o różnicę w wartości ET między tymi felgami.

Czyli jeżeli standardowa felga 7" ma ET w okolicach +12, to opona 32/11,5 będzie wystawać mniej na zewnątrz o 25 mm od tej samej opony na feldze 8" z ET -13.

Zamotane to nieco, jak znajdę chwilkę czasu to zmajstruje jakiś kalkulator przeliczający.

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » wt mar 03, 2009 9:28 am

Felgi z ET-45 były montowane w Nissanach. Trzeba zwrócić tylko uwagę na jedno - falega od Nissana może nie pasować bez dystansów bo ociera o obudowę klocków...przynajmniej tak mam w wersji HD.
Zbowid

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt kwie 10, 2009 10:53 am

Kolejny układ - tym razem opona 33/12,5" na feldze 8,5" z ET +4

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać, mieści się bez ceregieli.

Awatar użytkownika
walus

Post autor: walus » ndz sie 16, 2009 5:43 pm

Mieścić się mieści tylko co przy max wykrzyżach lub zjazdach ?? :)9
Jakoś nie chcę mi się wierzyć że to autko z ostatnich foto zjeżdża z czarnego :wink:

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn sie 17, 2009 9:15 am

A to niby czemu, bo nie ma mega grila, liftu przynajmniej 4 cali i wyciągarki? :wink:

W isla nie są potrzebne, największe dzikie zwierzaki w interiorze to ... owce :wink: ,lift budy i tak nie powiększy prześwitu, a windy i tak nie ma tu o co zapinać ... :)21

Z wykrzyżami nie ma kłopotu, ani z przodu, ani z tyłu. Przyciera jedynie delikatnie przy pełnym skręcie o drążek stabilizatora (wewnętrznym rantem bieżnika), ale olałem sprawę. Można co prawda podregulować ograniczniki skrętu, ale sie mi nie chce. Po prostu nie kręcę kierą na max.

Kąty rampowe w tym aucie nie są zbyt duże, szczególnie tylny, ale ja nie potrzebuję większych. To nie jest wóz do extremalnego rockcrawlingu, tylko dalekobieżny wycieczkowóz w terem o dowolnej nawierzchni. Dlatemu upchnięte są maksymalnie duże i szerokie koła, coby było możliwe również jechanie po bardzo miękkim, jak sypki piach czy śnieg.

Awatar użytkownika
walus

Post autor: walus » pn sie 17, 2009 3:46 pm

Hehe nie chodziło mi o właściwości terenowe tegoż pojazdu tylko o bardzo mały odstęp pomiędzy oponą a błotnikiem :wink:
Podczas zjeżdżania z góry wahacz cofa się i w tedy może być kolizja bieżnik/błotnik :wink:
Jak byś mógł, pokaż mi zdjęcia gdy to autko robi wykrzyż :wink:
Pozdrawiam :D

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn sie 17, 2009 11:07 pm

No więc fotek ciąg dalszy - kwestia krzyżowania w 4Runnerze.

Na początek fota z profilu:

Obrazek

To auto jest bez żadnego liftu, na oponach 33". Jak widać ma ono całkiem spory prześwit w serii.

Obrazek

Tak wygląda w zasadzie maksymalny wykrzyż.

Okazuje się, że przednie drążki są znacznie sztywniejsze niż sprężyny tylne. Próbowałem auto na różne sposoby ustawiać, ale zawsze efekt był taki sam - znaczy przód prawie płasko, natomiast tył z jednej strony na odbijaku, z drugiej na rozciągniętym amortyzatorze.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Co do ilości miejsca w nadkolach - z przodu jak widać jest go aż nadto, natomiast z tyłu - luz jest. Niewielki, ale jest. Koło nie ociera również o ramę, choć tam faktycznie jest na styk - luz jest ok. pół centymetra.

Awatar użytkownika
KAMES 76
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: KAMES 76 » sob wrz 05, 2009 9:31 am

no ale w pracy zawiechy moze, a raczej napewno bedzie obcierało :)16
jestem na etapie modernizacji zabawek -tylko kieszen boli

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz wrz 06, 2009 12:06 pm

Ten minimalny luz jest przy maksymalnie skośnie ustawionym tylnym moście. Jak auto stoi na równym, to dystans między oponą a ramą jest ok. 4 cm. Jak pisałem, włóczę się trochę tym autem po terenie, ze skałkami włącznie, więc zawias ma gdzie pracować. A śladów ocierania kół o ramę czy wnętrza błotników nie stwierdziłem, zatem przyjmuję, że pasi wszystko (na styk, ale pasi) :)21

Smyku4x4
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Smyku4x4 » śr kwie 13, 2011 9:46 pm

A jak wygląd sprawa wytrzymałości układu napędowego w 4runner? Zrobiłem w 4r lift +2'' ale podniosła się o 10 cm i aż korci żeby założyć 33/12,5. Jak to się ma do wytrzymałości? 4r z silnikiem 3.0 td będzie to jechać czy już powie dziękuję?

Awatar użytkownika
talu

Post autor: talu » czw kwie 14, 2011 8:03 am

Bardzo wspomagający post :) ot, ze chciało się bawić w przekładanie - ale test dobry :)2
4R

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt maja 13, 2011 9:47 pm

Smyku4x4 pisze:A jak wygląd sprawa wytrzymałości układu napędowego w 4runner? Zrobiłem w 4r lift +2'' ale podniosła się o 10 cm i aż korci żeby założyć 33/12,5. Jak to się ma do wytrzymałości? 4r z silnikiem 3.0 td będzie to jechać czy już powie dziękuję?
Mój stoi na 33" - jak widać na fotach. I bywam nim w naprawdę ciężkich warunkach terenowych. Większe napęd też zniesie, choć zależy sporo od stylu jazdy, i rodzaju opon. Przedni dyfer nie jest zbyt pancerny, i przekładnia lubi stracić ząbki jak się ją ostro potraktuje. Nawet na małych kołach ... :wink:

W Isla max co się zakłada do tego auta to 38/15,5". Oczywiście po uprzedniej zmianie przełożeń głównych, coby dalej korzystać ze wszystkich biegów ... :wink:

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn paź 31, 2011 7:54 pm

pomocy mi trzeba

chciałem poszerzyć tujotę (j95, 01') bo głupio wygląda i mrozi krew na trawersie

Zwiedziony kłamliwym info od Damiana :)21 kupiłem seryjne felgi z parcha y61

Niestety - nie zadałem sobie trudu poczytania o ET czy innych pierdach typu średnica otworów centrujących i nabyłem felgi niepasujące.

I teraz najważniejsze - jakie felgi mam sobie nabyć (nowe, używane - bez różnicy) aby poszerzyć wóz ale nie zabić łożysk i zawiasu. Opona to 32 bfg at

bronię się przed dystansami ale jak nie będzie wyjścia...

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn paź 31, 2011 10:16 pm

Te od nissana (stalówki) mają opinie jednych z bardziej pancernych. W Isla często służyły jako baza do robienia szerokich feli (rzędu 14 i wiecej cali). Wsadź je na tokarkę i powiększ otwór centrujący do takiego jak w toyach, i będzie grało.

W Isla J9 często jeździły na nieseryjnych felach. Najczęściej na najbardziej popularnych, czyli takich co mają back space ok. 90 mm. Jak nie masz poszerzeń, to wejdzie najwyżej 7" z takim odsadzeniem. Przy fabrycznych poszerzeniach wchodzi 8,5", szersze, 10" wymagają poszerzenia o ok. 8 cm.

Do 32/11,5 powinna być fela 8,5". Więc jeżeli znajdziesz taką o odsadzeniu jak fabryczne do J9 (czyli ok. 12 cm), to akurat poszerzy Ci auto o te 3 cm na stronę, i będzie się jeszcze jakoś mieścić w błotnikach. Taka fela to ET w okolicach zera.

ps. Nie wiem co za dekiel wymyślił, żeby europejskim standardzie opisu felg używać wartości ET (przesunięcie płaszczyzny montażu względem połowy felgi), Jest cholernie niepraktyczny, i, szczególnie przy zastosowaniu OR, powoduje mnóstwo niejasności. Wolę posługiwać się wartością BS (głębokość osadzenia), jak w amerykańskim standardzie. Od razu wiadomo z czym ma się do czynienia ... :wink:

ps. Te od nissana to masz 15 czy 16"? do J9 można zapodać 15, ale trza modyfikować hamulce, bo jest trochę za ciasno.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn paź 31, 2011 10:23 pm

od nissana mają 16"

i otwór centralny za duzy :wink:

i teraz - mówisz, ze jakie et mam mieć? Zawias mam 2", opony 32

ja wydumałem, ze kupię felgi 7" i et -10

ile to bardziej odsadzone w stosunku do oryginały będzie?

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pn paź 31, 2011 11:28 pm

Otwór centralny nie może być za duży, bo by przeciął otwory na szpilki ... :)21
Oryginalnie w toyach fabryczne fele (alusy i stalówki), mają ten otwór dopasowany do piasty, ale dopiero od modelu J9 wzwyż. Aftermarketowe fele do toyot, podobnie jak oryginały do starszych modeli siedzą tylko na szpilkach - otwór środkowy jest większy o ok. 2 mm na piaście przedniej, a na tylnej do 2 cm.

Fela, co ją sobie wykombinowałeś będzie mieć BS ok. 90 - czyli mniej o 3 cm niż fabryczna i o tyle samo wysunie się koło na zewnątrz (bo fabryczne też są 7").

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt lis 01, 2011 7:18 am

ale jest też o cal szersza czyli sumarycznie poszerzę wóz o 1 cm

powiedz co sądzisz o tych z et - 10

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt lis 01, 2011 9:01 am

To miałeś sześcio calowe w oryginale? W Isla były przy J9 najmniejsze 7". Węższe spotykałem tylko w hilach.

Generalnie - zmierz sobie w swoich BS. Wtedy będziesz wiedział wszystko, bo może się okazać że nie są one aż tak głębokie jak myślałem. 7" oryginały mają BS ok. 12 cm, ale 6" nie jestem pewien.

Jak będziesz znał wartość BS w swoich, to resztę łatwo porównasz - jeżeli dobierzesz nową felę z takim samym BS, to każdy cal szerokości idzie na zewnątrz. Jeżeli BS będzie inne, to albo doda albo odejmie sie od tej wartości.

BS wylicza się ze wzoru: (X/2) + ET +10mm

Gdzie X jest nominalną szerokością felgi liczoną w mm

Czyli, dla feli 7" z ET -10

BS= ((7*25,4)/2) + (-10) +10 = 88,9

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » wt lis 01, 2011 9:48 am

Pamiętajcie jeszcze o specjalnym uformowaniu felg Toya... Patrolowe ocierają o zaciski hamulca - trzeba dokładać dystans...
Zbowid

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt lis 01, 2011 11:37 am

Przy aftermarketacch też tak bywa. Niby niewiele, bo wystarcza dystans 4 - 5 mm, ale jednak. Przy stalówkach nie jest to problem, bo szpilki są wystarczająco długie. przy alusach wymagających dystansowania trza sprawdzić, czy aby nie są też do wymiany szpilki na dłuższe.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt lis 01, 2011 12:00 pm

mam teraz te felgi - opona jest 1 cm od wahacza
Obrazek

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt lis 01, 2011 3:23 pm

I jesteś pewien że to 6"? Wg. EPC ten kształt był przy 7", ja te je pamiętam jako 7".

Awatar użytkownika
KamiL200

Post autor: KamiL200 » wt lis 01, 2011 4:33 pm

Alusy z J9 7x16,a 6x16 miały wąskie stalówki :)21
Patrol LS1 "Czarna Mamba"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”