przekładani kierownicza hilux regulacja
Moderator: Mroczny
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
przekładani kierownicza hilux regulacja
hej
mam duży luz na przekładni jak go się reguluje?
są dwie śruby duża od stronu koła i mała od strony silnika przypuszczam że reguluje się ta małą
mam ją wkręcać? żeby zmniejszyć luz?
mam duży luz na przekładni jak go się reguluje?
są dwie śruby duża od stronu koła i mała od strony silnika przypuszczam że reguluje się ta małą
mam ją wkręcać? żeby zmniejszyć luz?
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
Re: przekładani kierownicza hilux regulacja
nie wiem jak w hilu,ale w lj masz śrubę na śrubokręt kontrowaną nakrętką,śruba znajduje się w dekielku w centrum pomiędzy 4 śrubami,luz zmniejszasz wykręcając to srubę na śrubokręt
tel660675798
-
-
Są dwa miejsca do regulacji.
Najpierw kasuje się luz na ślimaku (tym sprzęgnietym z drążkiem od kierownicy), w tym cely trzeba poluzować dużą nakrętkę na klucz hakowy, a luz kasować wewnętrzną, na taki klucz, jak do odkręcania ściernic w szlifierkach kątowych.
Jak tam będzie ok. to regulujesz drugi punkt, czyli to od strony silnika. Luzujesz kontrnakrętkę, i luz kasujesz śrubokrętem.
Nie dokręcaj tego zbyt mocno, bo zniszczysz powierzchnię zębów w przekładni. Tylko tyle, żeby nie dało się wyczuć luzu, ale żeby się wszystko lekko kręciło.
Ten pierwszy punkt reguluje luz na łożyskach ślimaka, ten drugi zazębienie przekładni.
Najpierw kasuje się luz na ślimaku (tym sprzęgnietym z drążkiem od kierownicy), w tym cely trzeba poluzować dużą nakrętkę na klucz hakowy, a luz kasować wewnętrzną, na taki klucz, jak do odkręcania ściernic w szlifierkach kątowych.
Jak tam będzie ok. to regulujesz drugi punkt, czyli to od strony silnika. Luzujesz kontrnakrętkę, i luz kasujesz śrubokrętem.
Nie dokręcaj tego zbyt mocno, bo zniszczysz powierzchnię zębów w przekładni. Tylko tyle, żeby nie dało się wyczuć luzu, ale żeby się wszystko lekko kręciło.
Ten pierwszy punkt reguluje luz na łożyskach ślimaka, ten drugi zazębienie przekładni.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
- Manjek
- jestem tu nowy...
Czy w 4runner 3,0V6 tak samo się kasuje luzy?
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
dzięki rokfor 

TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
w IFS jest inna przekładnia, kasuje sie tak jak napisał @profesorrManjek pisze:Czy w 4runner 3,0V6 tak samo się kasuje luzy?
same starocie
- Manjek
- jestem tu nowy...
dziękiMiras M pisze:w IFS jest inna przekładnia, kasuje sie tak jak napisał @profesorrManjek pisze:Czy w 4runner 3,0V6 tak samo się kasuje luzy?