LJ70 skrzynia biegów
Moderator: Mroczny
- wojtek_Kam
-
- Kontaktowanie:
LJ70 skrzynia biegów
Witam!
Jak skrzynia biegów przy reduktorze w pozycji N terkocze na biegach 3 4 5 gdy silnik chodzi na wolnych obrotach (przy wyższych ustaje) to oznacza nieuchronnie zbliżający się remont skrzyni, czy tak ma być??
Sory za nowy wątek,wiem ze napewno było ale znależć nie mogę.
Pozdrawiam.
Jak skrzynia biegów przy reduktorze w pozycji N terkocze na biegach 3 4 5 gdy silnik chodzi na wolnych obrotach (przy wyższych ustaje) to oznacza nieuchronnie zbliżający się remont skrzyni, czy tak ma być??
Sory za nowy wątek,wiem ze napewno było ale znależć nie mogę.
Pozdrawiam.
Re: LJ70 skrzynia biegów
ma być cicho. jak terkocze to oznacza, że trzeba łożyska zmieniać
Z tym ze raczej nie w skrzyni a w reduktorze 

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
- wojtek_Kam
-
- Kontaktowanie:
dzięki za odpowiedzi, chyba czeka mnie wizyta w warsztacie na dziagnoze i wywysanie portfela 

a nie przypadkiem wałek główny w reduktorze strzela focha? ,Krzyśiu do tablicy.. 

tel660675798
No jak nie walek...jak walek 

ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
- Damian
-
- Kontaktowanie:
wałek nadupca
przypadłość większości LJ...ciekawe, że z takim nadupcającym potrafi jeździć i jeździć i jeździć...do czasu
remontować się średnio opłaca wg mnie, koszt wałka to początek dopiero...
przypadłość większości LJ...ciekawe, że z takim nadupcającym potrafi jeździć i jeździć i jeździć...do czasu

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- wojtek_Kam
-
- Kontaktowanie:
A jaki jest przybliżony koszt remontu?Damian pisze:wałek nadupca
Kupno używki zamiast remontu mnie nie przekonuje bo zero gwarancji że używka jest w choć trochę lepszym stanie

- wojtek_Kam
-
- Kontaktowanie:
I co nikt się nie oriętuje nawet w przybliżeniu jakie koszt naprawy?? 

a czy masz taki warsztat, który da Ci gwarancję na naprawę (na części, robotę i efekt)?
kosz prawdopodobnie przekracza cenę uzywki jakies 4 razy
kosz prawdopodobnie przekracza cenę uzywki jakies 4 razy
Po namysle, ja podszedlbym do tego tak.
Jezeli planujesz dalekie wyprawy= remontuj i nie baw sie w uzywki.
Jezeli tylko polska i upalanie wokol komina= nie wnikaj w dzwieki, jezdzij jezdzij jezdzij. Moze byc tak, ze nie padnie przez nastepne 100k.
Jezeli planujesz dalekie wyprawy= remontuj i nie baw sie w uzywki.
Jezeli tylko polska i upalanie wokol komina= nie wnikaj w dzwieki, jezdzij jezdzij jezdzij. Moze byc tak, ze nie padnie przez nastepne 100k.
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
- wojtek_Kam
-
- Kontaktowanie:
Z tak zwanych wypraw to tylko Ukraina więc niby nie daleko ale zawsze to duży kłopot jak coś tam padnie.
Chyba nazbieram funduszy i się szarpnę na naprawę zimową porą zamieniając wakacyjny plan Kozackich na dwa upalania w Polsce.
Chyba nazbieram funduszy i się szarpnę na naprawę zimową porą zamieniając wakacyjny plan Kozackich na dwa upalania w Polsce.
Witam
Przerabialem temat - zarowno kupilem uzywke jak i naprawialem. Tak samo sie stresowalem halasami jak teraz Ty. Po tych doswiadczeniach dzis juz bym sobie odpuscil. Dziwne dzwieki sa nawet po wymianie wszystkiego w reduktorze a zakup uzywanej skrzyni to wymiana "siekierki na kijek"
Najtanszym i najlogiczniejszym rozwiazaniem jest zapomniec o temacie skrzyni i przyzwyczaic sie do mysli ze w tym aucie tak ma byc. Autem jezdze na codzien, pracuję i robie dalekie wypady w niecywilizowane rejony swiata.
Moja rada - olej sprawe. Wymieniaj olej i tyle
Przerabialem temat - zarowno kupilem uzywke jak i naprawialem. Tak samo sie stresowalem halasami jak teraz Ty. Po tych doswiadczeniach dzis juz bym sobie odpuscil. Dziwne dzwieki sa nawet po wymianie wszystkiego w reduktorze a zakup uzywanej skrzyni to wymiana "siekierki na kijek"
Najtanszym i najlogiczniejszym rozwiazaniem jest zapomniec o temacie skrzyni i przyzwyczaic sie do mysli ze w tym aucie tak ma byc. Autem jezdze na codzien, pracuję i robie dalekie wypady w niecywilizowane rejony swiata.
Moja rada - olej sprawe. Wymieniaj olej i tyle
TLC LJ 70
http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/125/8354.html
taki dodatek pomógł wyciszyć tylny most w polonezie trucku, może wyciszy tez skrzynie biegów

taki dodatek pomógł wyciszyć tylny most w polonezie trucku, może wyciszy tez skrzynie biegów

LJ 70
- wojtek_Kam
-
- Kontaktowanie:
W końcu staneło na tym ze zamówiłem w firmie na w zestaw do regeneracji reduktora powinien niedługo dotrzeć wymienie i zobaczymy co się będzie działo. Na pewno podziele się opinią.
- Bezrzecze4x4
-
- Kontaktowanie:
wojtek_Kam pisze:W końcu staneło na tym ze zamówiłem w firmie na w zestaw do regeneracji reduktora powinien niedługo dotrzeć wymienie i zobaczymy co się będzie działo. Na pewno podziele się opinią.
a ile to to

Toj Toj LJ70 - sprzedany
VW Golf plaskaty
JCB 3CX
VW Golf plaskaty
JCB 3CX

- Damian
-
- Kontaktowanie:
nie ma czegoś takiego jak "zestaw do regeneracji reduktora", chyba że o samym wałku mowa
reduktor się rozbiera i wymienia to co zużyte, czyli zwykle wałek + łożyska
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- wojtek_Kam
-
- Kontaktowanie:
Jak by tego nie nazywać to ma w sobie wszystkie łożyska uszczelniacze i wałek.Damian pisze:nie ma czegoś takiego jak "zestaw do regeneracji reduktora", chyba że o samym wałku mowa
Cena powinna oscylować wokół 1200zł zależnie od kursu kangórowego dolca.
- Bezrzecze4x4
-
- Kontaktowanie:
ja bym wolal kupic uzywke w praktycznie podobnej ceniewojtek_Kam pisze:Jak by tego nie nazywać to ma w sobie wszystkie łożyska uszczelniacze i wałek.Damian pisze:nie ma czegoś takiego jak "zestaw do regeneracji reduktora", chyba że o samym wałku mowa
Cena powinna oscylować wokół 1200zł zależnie od kursu kangórowego dolca.

Toj Toj LJ70 - sprzedany
VW Golf plaskaty
JCB 3CX
VW Golf plaskaty
JCB 3CX

a ja robiłem skrzynie sam...padł mi uszczelniacz między skrzynią a reduktorem. przy okazji przyszedł czas na wymiane poniektórych łożysk ceny są kosmiczne...ja naprawe podliczyłem na 3000zł. bez robocizny... bo jak wspomniałęm sam robiłem. Ale moja rada jest taka.. do czasu kiedy nie rozbierzesz (jeżeli już chcesz się za to brać) to nie będziesz wiedział co zrobić...najlepiej wsio do ręki wziąć pomacać i wiadomo co jest grane!!! pozdrawiam ZE SZCZECINA
- sebastian2357
U mnie jest to samo na razie jezdze ale na dalszy wyjazd troche bym sie bał. W sklepie wyprawa4x4 zestaw naprawczy kosztuje 990 zeta(pisza ze jest w nim wszytsko co potrzebne) to jest jeszcze do przezycia, ciekawe ile wyszlaby robocizna, bo sam nie jestem zbyt doswiadczony i bym sie tego nie podjal.Wiesz ktos moze ile to roboty lub ile za taka robote moga sobie policzyc?
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
mi to zajęło 2 tygodnie dłubania wieczorami i czekanie na części...a robocizna moze być kosmiczna... więc łap za klucze i pobaw się:) w końcu nie jest to tak bardzo skomplikowane... a do odważnych świat należy!