Stalo sie i przedwczoraj zakupilem sobie Toyote Land Cruiser LJ73 2.4TD '88
Jestem juz po 2 wyprawach i w zwiazku z tym mam kilka pytan

1. Juz wiem ze opony to podstawa, jakie najlepiej wybrac do w miare spokojnej jazdy ale zeby nie zaskoczyly mnie jak te szosowe ktore mam (proba podjazdu stromego po pisaku skonczyla sie w polowie, droga pochylona na lewo 15stopni z blotem spowodowala ze wyladowalem 2m od drogi w bok).
2. Istnieje jakas firma oferujaca snorkele, rury na progi oraz bagazniki i stelaze dachowe do Toyek ? Dach mam wysoki od szyby leci juz po ukosie w gore i do konca jest wysoki, nie widzialem drugiej takiej.
3. Cos mocna napierdziela z tylu po prawej przy kole jak mam twarde dziury. Z lewej zas dzwoni na dziurach. Chcialbym sprawdzic co to jest coby mi kolo gdzies nie odpadlo, mozecie polecic jakis zaufany warsztat 4x4 w okolicach Szczecina? Co prawda prowadze swoj ale Elektromechanie a to moje pierwsza terenowka i wolalbym aby robil to ktos kto ma pojecie.
4. Jaka linke kupic na odciagi? Wczesniej myslalem ze to tylko fajnie wyglada ale dzisiaj rano mialem dosc jak przeciskajac sie przez las galeze zabieraly mi wycieraczki.
5. Pytanie proste aczkolwiek nie do konca znam jeszcze zasade dzialania napedow. Jak zalacze 4x4 a nie przekrece sprzegielek na lock to przod i tak nie dziala ? No i drugie czy obligatoryjnie po wylaczeniu 4x4 ale jezdzie dalej w terenie musze dawac sprzegielka na free jesli wiem ze za pare km i tak wlacze 4x4?
Pozdrawiam i licze na wyrozumialosc