seburaj pisze:Panowie, ogłaszam zdesperowany przetarg
zaliczyłem juz co najmniej dwóch "specjalistow" od automatycznych skrzyń biegów
jeden lokalny na Śląsku - ratka Mikołów (szczerze NIE polecam)
drugi niby zajebisty fachura - ASB Sentyrz Kraków, niby zajebisty serwis, bez mala 20 lat tradycji - NIE POLECAM, kawał buca i źle pojęta rutyna, a klienta traktuje jak pacana
skrzynia ma 315 tys przebiegu, generalnie chodzi fajnie - ale w sytuacji gwałtownego hamowania nie redukuje (nie wysprzęgla) i chce zdusic silnik

środkiem zapobiegawczym jest w ostatniej chwili wrzucic z pozycji D pozycje 2 (zmusic skrzynie do redukcji) lub dodac gazu (quasi kick-down) - o ile jest miejsce przed autem
mój wniosek - niedomaga którys zawór (solenoid) w sterowniku, z dedukcji wynika, ze najpewniej 3 biegu... ale musze znalezc jakiegos skrzyniarza, który z sercem i doswiadczenie sie nad tym pochyli - a nie zacznie od wymiany konwertera "a poźniej sie zobaczy, może przegląd sterownika"
macie jakies wskazania ?
Przecież już ci mowilem o O/D solenoidzie....
mialem setke z A343F, w mojej a442F tez mialem z tym problem.
Sterownik.......skrzyni w wersji benzynowej (2UZ-FE) jest częścią komputera silnika
W dieslu do 2000 roku byl osobno po tym roczniku tez go zintegrowali z ecu.
Jezeli auta nie utopiłeś, nie kombinowałes cudów przy wiązkach sterownik napewno jest ok.
Natomiast problemy solenoidów są znane w tych skrzyniach.
Jezeli chodzi o konwerter to
1.Brak przeniesienia napędu
2.Duże poślizgi
3.Mega strzał i szarpanie przy załączaniu nadbiegu.
4.Odgłosy cykania, głuchego stukania
I to są typowe najczęściej spotykane usterki konwertera.
Teraz jak jechales powyzej 90 km/h i zaczynales hamowac gasi ci silnik. Ja to widze w ten sposób:
W prawie kazdej skrzyni toyoty logika sterujaca ecu jest tak napisana by przy obciążeniu silnika okolo poniżej 48% i prędkości 90 km/h i odpowiedniej temp silnika i skrzyni ma załączyć nadbieg.
Jezeli przy ostrym wychamowywaniu z tej predkosci zaczyna dławic ci silnik to poprostu nie wypina ci się nadbieg. I teraz przyczyna moze byc następujaca:
1.Dewiacja pracy Ecu - moglbym sie wpiąc testerem i poobserwowac jakie sygnały ,,rzuca,, do skrzyni
2.Element wykonawczy - Solenoid (najbardziej prawdopodobne)
3.Sprzęgło O/D
4.Sprzęgło hydrokinetyczne
I w takiej kolejnosci nalezy postępowac z diagnostyką, zakładając ze wszystkie inne elementy ukladu przeniesienia napedu są ok.
Jedz do toyoty, niech sie wepną ITII i zczytają błedy z układu ECT. Najpierw, Ew przejedz sie z diagnostą autem wywołaj usterke a on niech porobi freeze fram`y wystepowania problemu. (inaczej fotki wszystkich parametrów pracy skrzyni w momencie usterki)
I po malu zaczniesz izolowac problem elektryczny od problemu mechanicznego.
Wg. mnie najpierw powinienes podjechac na diagnostyke.... ale nie jakimś gów....nem z allegro tylko skanerem Toyoty
IT II. On powie ci bardzo wiele rzeczy...., wszystko zalezy tylko od osoby ktora bedzie ,,skanowac,,.
Druga sprawa to przeanalizujesz konstrukcje ,,szafki zaworowej,, A442F to zobaczysz ze przerzucając bieg na 2, zamykasz dopływ oleju wlasnie do O/D solenoid..........