Gałaka
Moderator: Mroczny
Gałaka
Witam koledzy jestem Dumnym posiadaczem KZJ 70 3.0. I moje pytanie do Was czy ktoś z was stosował w drążkach kierowniczych gałkiz Polskiego Żuka?? Słyszałem o takim rozwiązaniu bo jest ponoć o wiele bardziej trwałe niż oryginalne? proszę o Pomoc.
Re: Gałaka
Czego to z bidy nie wymyślą

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
nie z zuka a z ursusa
Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem, a szaleństwem
Jeep
Chevy Suburban
Jeep
Chevy Suburban
- Damian
-
- Kontaktowanie:
o ja pierodle
wały od zuka też podchodzą
a amory od lublina

oryginalne toyotowskie gałki może drogie, ale wytrzymają dłużej niż reszta auta pod Twoją wątpliwą opieką

a amory od lublina

oryginalne toyotowskie gałki może drogie, ale wytrzymają dłużej niż reszta auta pod Twoją wątpliwą opieką
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Damian pisze:o ja pierodle![]()
![]()
a amory od lublina

Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]

marcinys pisze:Witam koledzy jestem Dumnym posiadaczem KZJ 70 3.0. I moje pytanie do Was czy ktoś z was stosował w drążkach kierowniczych gałkiz Polskiego Żuka?? Słyszałem o takim rozwiązaniu bo jest ponoć o wiele bardziej trwałe niż oryginalne? proszę o Pomoc.
Moze dobrze by bylo, abys podal VIN swojego auta na forum... Tak aby ktos kupujac twoje auto w przyszlosci nie wdepna w przyslowiowa kupe

HZJ80 (97) --> FZJ100 (98) --> FZJ100 (06) -->FZJ76 (08)
Jerz23 pisze:marcinys pisze:Witam koledzy jestem Dumnym posiadaczem KZJ 70 3.0. I moje pytanie do Was czy ktoś z was stosował w drążkach kierowniczych gałkiz Polskiego Żuka?? Słyszałem o takim rozwiązaniu bo jest ponoć o wiele bardziej trwałe niż oryginalne? proszę o Pomoc.
Moze dobrze by bylo, abys podal VIN swojego auta na forum... Tak aby ktos kupujac twoje auto w przyszlosci nie wdepna w przyslowiowa kupe![]()
Dlaczego Kupę? Przecież wszystkie wady auta będą poprawione i nawet napis usunę że to Toyota, i pomaluję na czarno to będzie szybciej jejździć a bez napisu Toyota auta lepiej się sprawują w terenie:D:D:D
Napisz sobie ŻUKmarcinys pisze:...bez napisu Toyota auta lepiej się sprawują w terenie:D:D:D

Lala KDJ120, Wolf GD300, 469B, U1234 oraz Rolka150 i...Renata
[/color]

komplet na przedni drazek z firmy 555 kosztuje po rabacie ok 70-80pln, jakosc bardzo dobra wiec nie szukaj oszczednosci tam gdzie od jakosci elementu zalezy zycie i zdrowie twoje i innych uczestnikow ruchu
LC GRJ120
http://www.tlc.org.pl
http://www.tlc.org.pl
MaxLux pisze:komplet na przedni drazek z firmy 555 kosztuje po rabacie ok 70-80pln, jakosc bardzo dobra wiec nie szukaj oszczednosci tam gdzie od jakosci elementu zalezy zycie i zdrowie twoje i innych uczestnikow ruchu
Żarty żartami

-
-
Nie popadajcie w paranoję. Końcówka drążka kierowniczego, jeżeli jest podobna gabarytowo, i gwint i stożek pasuje idealnie - to co za różnica, czy od "żuka" czy z "555"? i tak wszystko klepane w Chinach, wg. identycznego schematu i tych samych materiałów. Choć może akurat te z żuka są rodzimej produkcji.
Akurat w tym przypadku za trwałość jest odpowiedzialny nie materiał użyty na wykonanie końcówki (stal, wkładki w tworzyw sztucznych, smar - te detale są tak zwymiarowane, że mają bardzo wysoki współczynnik bezpieczeństwa), ale ... jakość zastosowanej gumy na osłonę tegoż elementu. I tu tak na prawdę jest kosmiczna różnica między oryginałami, a chińskimi podróbkami. Mniej więcej dziesięcoikrotna, jak chodzi o czas użytkowania.
Ogromna większość tych detali wykonana w kraju środka ma ten właśnie problem. Z gumą znaczy. Nie wiem, czy składniki uszlachetniające są aż tak kosztowne, czy po prostu to olewają, ale sparzyłem się na tym wiele razy. Znaczy sam element (np. przegub półosi czy sworzeń zwrotnicy) zupełnie przyzwoity, ale guma osłaniająca siada po najdalej roku, co (niezauważone) załatwia zupełnie zdrowy przegub w tydzień.
Dla porównania - to co Toyota zakłada fabrycznie (osłony gumowe znaczy) wytrzymują przeciętnie po 10 - 15 lat.
Akurat w tym przypadku za trwałość jest odpowiedzialny nie materiał użyty na wykonanie końcówki (stal, wkładki w tworzyw sztucznych, smar - te detale są tak zwymiarowane, że mają bardzo wysoki współczynnik bezpieczeństwa), ale ... jakość zastosowanej gumy na osłonę tegoż elementu. I tu tak na prawdę jest kosmiczna różnica między oryginałami, a chińskimi podróbkami. Mniej więcej dziesięcoikrotna, jak chodzi o czas użytkowania.
Ogromna większość tych detali wykonana w kraju środka ma ten właśnie problem. Z gumą znaczy. Nie wiem, czy składniki uszlachetniające są aż tak kosztowne, czy po prostu to olewają, ale sparzyłem się na tym wiele razy. Znaczy sam element (np. przegub półosi czy sworzeń zwrotnicy) zupełnie przyzwoity, ale guma osłaniająca siada po najdalej roku, co (niezauważone) załatwia zupełnie zdrowy przegub w tydzień.
Dla porównania - to co Toyota zakłada fabrycznie (osłony gumowe znaczy) wytrzymują przeciętnie po 10 - 15 lat.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
I to mowi ten ktory dojechal samochod do stanu trupaDamian pisze:o ja pierodle![]()
![]()
a amory od lublina

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
Qbartx pisze:I to mowi ten ktory dojechal samochod do stanu trupaDamian pisze:o ja pierodle![]()
![]()
a amory od lublina
Bo nie zastosował gałek z żuka