Zimówki do terenówki ???

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

dzikus1200
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Zimówki do terenówki ???

Post autor: dzikus1200 » czw lip 22, 2010 3:22 pm

Zastanawiam się nad jedną sprawą , czy do terenówki np. Toyota Hilux trzeba zakładać zimowe opony jeżeli na przykład jeździmy na AT-ekach :roll: :roll: :roll: ???

Awatar użytkownika
sbb

Re: Zimówki do terenówki ???

Post autor: sbb » czw lip 22, 2010 3:32 pm

jeżeli na przykład jeździmy na AT-ekach, a przyjdzie zima, to do terenówki np. Toyota Hilux trzeba zakładać zimowe opony
:)21
tak swoją drogą, zważywszy na to co jest za oknem, to cholernie zapobiegawczy jesteś :wink:
Land Rover Discovery 300tdi 96 r - zielony :)

Awatar użytkownika
alban

Post autor: alban » czw lip 22, 2010 6:28 pm

Zależy chyba od tego gdzie i jak chce kolega jeździć...
Jak po autostradach i na co dzień to oczywiście że tak.
Jak dla fanu i po kopnym śniegu to ja całą zimę opyciłem na MT.
Więc mało danych żeby konkretną odpowiedź dać.
FON 666 131 133

Awatar użytkownika
Patry

Post autor: Patry » czw lip 22, 2010 7:02 pm

ja cała zimę opyciłem na AT, łącznie z wyjazdem na sylwestra w góry

fajnie było :)17
Land Cruel J73 V8, HJ61 intercooler, HDJ100, FZJ80 superchargered, Corsa 1.2i :)21

Awatar użytkownika
kulkagsx1200

Post autor: kulkagsx1200 » czw lip 22, 2010 7:32 pm

wranglerem latam caly rok na Bfgood... MT i jest ciekawie w zimie :)17
grandem na Bfgood...AT i jest spokojnie :)2 aczkolwieg trza pamietac ze to ATki są :wink:
zmieniac nie zamierzam :)2
jeepniety ;)
Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos ;)

muuusk

Post autor: muuusk » czw lip 22, 2010 9:13 pm

ja do patrola dziwnie opony kupowałem
najpierw zimowe Michelin Alpine - naprawdę fajnie to jeździ - przy 4 napędach po drogach rewelacja, bierze wszystko poza naprawdę dużym kopnym śniegiem...
a potem Goodyear MTR
i wyszło mi że zimówki nie bardzo potrzebne są :)21
przy oczywistych ograniczeniach (według mnie bardziej mokro a zwłaszcza mokre pasy na jezdniach) MT dają radę przez całą zimę :D
co do ateka nie wypowiadam się

Awatar użytkownika
alban

Post autor: alban » czw lip 22, 2010 9:37 pm

Miałem kiedyś MTR w jednym aucie a teraz w innym mam...
Poza tym że znikają szybciej na czarnym to robią też lekko słabiej w terenie, ale są bardziej uniwersalne czyli w zimie robią lepiej.
BF MT które miałem ostatniej zimy były twarde jak kamień ale z wyobraźnią dało się jeździć, bo poza tym że auto ma 4x4 opony najzajebiastrze na świecie można mieć, ale nic nas nie uchroni przed brakiem wyobraźni na drodze.
Reasumując moje zdanie jest takie że na każdych oponach da się tylko trzeba brać poprawkę na właściwości opony.
Bo gdybyśmy chcieli mieć idealne opony na każdą sytuację to trzeba by mieć minimum 5 kompletów.
Pozdro.
FON 666 131 133

dzikus1200
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dzikus1200 » pt lip 23, 2010 8:00 am

Dzięki za opinie, z tego co mówicie wnioskuję, że jak opony typu AT lub MT dają radę w zimę , oczywiście zawsze trzeba brać poprawkę na to , że to opona terenowa. Rozumie, że bieżnik robi swoje i nie ma tragedii takiej jak jeżdżąc np. osobówką w zimę na letnich.
Pozdrawiam

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt lip 23, 2010 8:53 am

Tragedia jest dokładnie taka sama ... :)21 To, że opona M/T ma oznaczenie M + S (czyli błoto i śnieg) nie oznacza, że jest to opona na LÓD.

Emtek z racji budowy bieżnika radzi sobie z kopnym i głębokim śniegiem, ale na lodzie jest śliski jak diabli.

W Isla nacina sie emteki, żeby można było w miarę bezpiecznie jeździć na nich zimą, można też używać kolców (i się używa, bo jakoś nikt nie robi opon klasy Super Swamper 38" i wyżej w wersji zimowej ... :)21 )

W Polsce zakolcowanie odpada, więc tylko mikronacięcia. I naprawdę warto :)2
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Jerz23

Post autor: Jerz23 » pt lip 23, 2010 9:23 am

Mam kolege mieszkajacego na Warmi. Jezdzi dlugim Wranglerem na oponach BFG AT. Zima obniza cisnienie w kolach o jakies 30-40% od standardowego. Uwaza, ze zimowki do jedzenia po warminskich drozkach i traktach lesnych nie sa konieczne i AT w zupelnosci wystarcza...

Ja niestety niemam zadnych doswiadczen z zimowymi oponami w terenowce przy niskich temperaturach. :(

moge wam powiedzec jak zimowe micheliny spisuja sie na asfalcie przy tem. powietrza ponad 40 C` :)21
HZJ80 (97) --> FZJ100 (98) --> FZJ100 (06) -->FZJ76 (08)

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pt lip 23, 2010 10:41 am

opona oponie nierówna

zupełnie inaczej na lodzie zachowuje się stary BFG MT i np. Toyo M/T, który jako jeden z niewielu emteków ma lamelki charakteryzujące opony zimowe
jeszcze większe różnice potrafią być w przypadku ateków - np. BFG AT a np. Pirelli Scorpion A/T, którego przy pewnej dozie dobrej woli można uznać za prawie zimówkę (czego nie da się powiedzieć o BFG AT, który jeździ na poziomie Toyo M/T w zimie)
do tego ważne jeszcze masa auta, sprawność hamulcy, rozmiar opon, itd...
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

rokfor32

Post autor: rokfor32 » pt lip 23, 2010 8:33 pm

Zapomniałem o obniżaniu ciśnienia - a ważna to sprawa, a ludziska albo zapominają, albo im się nie chce, albo po prostu nie wiedzą.

Obniżenie ciśnienia na zimę (ale takie konkretne, żeby opona już wyraźnie zaczęła się uginać i rozkładać na większej powierzchni) powiększa trakcję tak, że się wierzyć nie chce.

Ja mam obecnie BFG A/T w 4Runnerze, tym co w Isla. Teraz, w lecie, jeżdżę na 32 psi, celem oszczędności na paliwie (bo tym autem do roboty obracam, jakieś 35 kilosków dziennie). Na takim ciśnieniu w zimie nie da się po prostu jechać na tej oponie. I nie tylko hamowanie, auto po prostu się prowadzi jak pijana dziwka. Jak się robi naprawdę ślisko, jakiś lodzik czy ubity śnieg, to opuszczam do 10 psi. Tyle samo, co na szutry. Opona się już wyraźnie rozkłada, a przyczepność rośnie nieporównywalnie.

Awatar użytkownika
Remo

Kontaktowanie:

Post autor: Remo » sob lip 24, 2010 1:33 am

Ja mam proste przełożenie. Nie daję się zimie, jak nasi drogowcy, i na zimę mam zimówki. I jeszcze łańcuchy. Ale pewnie jakiś dziwny jestem. Może lans mniejszy, za to mniej potu na d..pie.
TLC HJ60-żadnego OR nie uprawiam, do domu tylko dojeżdżam.

Piesek Leszek. - siaaaad!

Awatar użytkownika
gÓral świętokrzyski
Kontaktowanie:

Post autor: gÓral świętokrzyski » sob lip 24, 2010 8:07 am

dzikus1200 pisze:Dzięki za opinie, z tego co mówicie wnioskuję, że jak opony typu AT lub MT dają radę w zimę , oczywiście zawsze trzeba brać poprawkę na to , że to opona terenowa. Rozumie, że bieżnik robi swoje i nie ma tragedii takiej jak jeżdżąc np. osobówką w zimę na letnich.
Pozdrawiam

Na MTkacha wg mnie jest gorzej na jednym napędzie niż osobówką na letnich. Mówie o warunkach drogowych. Hamowanie gwałtowne (np awaryjne) to taniec na lodzie.
Deszcz zacina nas po pysku Uaz przelazł po bagnisku

www.korbol.prv.pl

Awatar użytkownika
QBS

Post autor: QBS » wt sie 31, 2010 7:19 pm

Całą zimę przejeździłem krótkim Y60 na 33" BFG MT KM2 - da się jeździć, jeśli będziemy pamiętać, że to MT. Trzeba też pamiętać, że auto 4x4 zachowuje się na śniegu nieco inaczej niż plaskacz. W skali 0-10 oceniłbym na 6.
Z kolei w strasznych warunkach jechałem z Poznania do Karpacza (od samego Poznania droga była biała) D22 ojca na 31" BFG AT - w moim odczuciu zachowywała się bardzo poprawnie. Na prawdę nieźle trzymała się drogi - aczkolwiek tak jak mówię - droga była pokryta śniegiem a nie lodem (choć może czasami się zdarzał).
W skali 0-10 oceniłbym na mocne 7 i spokojnie używałbym jej jako opony całosezonowej bez większych stresów.

Oczywiście jeśli ktoś większość czasu spędza na czarnym i robi po kilka tys. km miesięcznie to wiadomo, że lepiej sprawdzi się zimówka.
XJ >Y60->Ranger->KJ->P3

Awatar użytkownika
matex

Post autor: matex » śr wrz 01, 2010 11:22 am

Po 3 sezonach na BFG AT śmiem twierdzić że to opona genialna :)2 . Dla moich potrzeb, robi i w zimie i na czarnym i w lekkim terenie. Tylko , jak koledzy wspominali, trzeba brać poprawkę związana z warunkami, masą auta czy ciśnieniem. I jeszcze w uzupełnieniu dodałbym dwie rzeczy:
1. AT ma "śnieżynkę" czyli spokojnie można się wybierać do krajów z obowiązkowymi zimówkami.
2. W przypadku Hiluxa pomyślałbym o jakimś dodatkowym sezonowym obciążeniu tyłu.
Tora, Tora, Toyota LC LJ70, JESZCZE jest
God save the Disco 300, JUŻ jest

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » śr wrz 01, 2010 1:50 pm

Już 5 lat zmieniam na zimę opony całoroczne (różne, były pirelli STR, Goodyeary All Weather, Grabbery AT2) na zimówki i porównanie mam tylko dla okresu przejściowego - takiej pogody 2-7 stopni i mokro - i niestety, zimówki, których używałem w takich warunkach (Cooper MS i Goodyear Wrangler UG) są słabe, jakieś takie bardziej śliskie. Dlatego w tym roku czekam z wymianą Grabberów AT2 do prawdziwej zimy (jeśli przyjdzie) - opowiem... Grabbery mają śnieżynkę i zadowalające właściwości na mokrym. Na śniegu to i na tych zimówkach przy 4x4 i wyłączonej kontroli trakcji każde dodanie gazu wymagało kontry, a przy właczonym ESP dusiło silnik.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
WojtekSz

Kontaktowanie:

Post autor: WojtekSz » śr wrz 08, 2010 6:05 am

rokfor32 pisze: W Isla nacina sie emteki, żeby można było w miarę bezpiecznie jeździć na nich zimą,
hej Rokfor, czy mógłbys przybliżyć co oznacza nacinanie i jak to sie robi - moze jakies zdjęcia?
Wojtek

my, ludzie północy, mamy w sobie coś z wikingów
KZJ70 +MM12000
www.treadlightly.pl

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » śr wrz 08, 2010 3:35 pm

WojtekSz pisze:
rokfor32 pisze: W Isla nacina sie emteki, żeby można było w miarę bezpiecznie jeździć na nich zimą,
hej Rokfor, czy mógłbys przybliżyć co oznacza nacinanie i jak to sie robi - moze jakies zdjęcia?

robi się lamelki na oponie
o ile pamiętam to masz emteki Toyo, więc takie lamelki już posiadasz :)
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » śr wrz 08, 2010 8:34 pm

Jednak fajnie byłoby coś bliżej-niby proste-zrób sobie lamelki-ale nie chciałbym zepsuć nożem dobrego kompletu opon. Nie stać mnie na radosną twórczość :wink:
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem

maczeta
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: maczeta » śr wrz 08, 2010 9:04 pm

- i W ZIMIE MOŻNA JEŻDZIĆ NA "ŁYSYCH LETNICH OPONACH " I NA M/T . :D
- :)2 ALE JAK MOŻNA MIEĆ ZIMOWE - NAWET REGENEROWANE - TO TYLKO ZIMOWE !!
- LUDZIE :)16 CZY NIE ZNACIE TERENOWYCH AUT NA M/T W ZIMIE W ROWACH ? !!
Runner był chyba projektowany
jako najlepsze auto na zimę !

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr wrz 08, 2010 11:55 pm

To znajdź mądralo zimówkę w rozmiarze 33/12,5" lub większą, bo moje auto na takich właśnie kółkach się toczy. Już nie mówiąc o tym, że po lodowcu właśnie zimą się jeździ, i opona oprócz dobrej trakcji w głębokim śniegu (głęboki to znaczy "bez dna") musi też bez problemu pracować na ciśnieniu rzędu 0,15 - 0,20 bara. Ale do lodowca trza jakoś dojechać.

W Isla problem opon M/T zimą właściwie nie istnieje - bo można stosować kolce. A zapewniam, że żadna wycudowana zimówka nie trzyma jak 2 setki spiekowych pinesek ... :)21 W Polsce kolców nie można, temu piszę o tym nacinaniu, bo efekt jest naprawdę wyraźny, a stosowanie tego patentu to nie jest to jakieś sporadyczne zjawisko, tylko z 90% samochodów przystosowanych do jazdy po lodowcach na takich oponach jeździ (nacinane i/lub zakolcowane).

W Polsce terenówki stały się popularne dopiero kilka latek temu, a i zimy jakoś łagodnawe były i ze śniegiem nie trza było walczyć za bardzo. W Isla aut 4x4 używa się od zawsze, a śnieg w górach długo leży. To i się ludziska nauczyli różne patenty stosować. Kilkanaście latek temu tu też było jajo z dostępnością dużych opon, więc się używało co wpadło w ręce, bez marudzenia że lamelek nie mają ... :)21

Mówiąc inaczej - w tej kwestii (jazda zimą na M/T) warto podpatrzeć kogoś, kto ma w temacie o niebo większe doświadczenie. I nie mam na myśli siebie ... :)21

Fotki wstawię, ino muszę normalny aparat do roboty zabrać, bo z komórczaka zdjęcia słabo oddają zjawisko ... :wink:

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » czw wrz 09, 2010 12:33 am

Ja tam całą zimę przejeździłem na BFG MT właściwie cały czas na samym tyle i jakoś żyję.
Ale u nas to nie problem bo nawet jak śnieg spadnie to nic nie porusza się szybciej niż 50-60km/h na ośnieżonej drodze. Poza tym płasko tutaj jest i nie ma stresa o to że nie podjadę pod górkę lub nie wyhamuję z górki. Przy 2,5t patrolu obniżenie ciśnienia do 1,5bar w BFG MT 33x12,5 daje już dość zadowalające rezultaty przy hamowaniu.
Do tego jeździłem z zaszperowanym tyłem i nawet na rondach nie zauważyłem jakiejś specjalnej tendencji do samoistnej jazdy bokiem. Po zapięciu napędu na 4 skręca się znacznie trudniej z racji braku międzyosiowego dyfra - znaczy się występuje silne parcie do jazdy na wprost zamiast skręcania.
Warunkiem bezpiecznej jazdy w zimie są w 100% sprawne hamulce i trochę wyobraźni, i o tym należy pamiętać.
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » czw wrz 09, 2010 8:59 am

maczeta pisze:- i
- LUDZIE :)16 CZY NIE ZNACIE TERENOWYCH AUT NA M/T W ZIMIE W ROWACH ? !!
Też popieram i stosuję zimówki, ale w rowach to mi się raczej kojarzą wypasione suvy na zimówkach, których właściciele uważają, że mają patent na nieśmiertelność. Stały napęd na 4 plus elektroniczne pomagajki dają pewność siebie supermena. Jak kilkanaście lat temu jeździłem bez zimówek (osobowym), to pamiętem, że trudno było wpaść w dobry poślizg, bo trudno było się rozpędzić :D
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

CZOBI
Kontaktowanie:

Post autor: CZOBI » czw wrz 09, 2010 11:28 am

jezdzic da sie na wszystkim, ale na zime zimowka jak jest szmal i chec. Bridgestone Blizzak, przezajebista opona.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”