Toyota LC FJ40 - bicie przedniego koła..

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

yanas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Toyota LC FJ40 - bicie przedniego koła..

Post autor: yanas » pn sie 30, 2010 10:28 am

Witam,

Mam nieco nietypową prośbę o poradę do Was.

W zeszym roku śmigałem po Argentynie pożyczonym LC FJ40, w tym roku planuje ciąg dalszy tego "projektu" pod postacią kolejnych 5-6k km po Patagonii i Ziemi Ognistej. W związku z długą trasą chciał bym oddać wóz do przeglądu tam na miejscu i przy okzaji zlecić kilka napraw. Przede wszystkim martwi mnie problem bicia przedniego lewego koła, odczuwalny najbardziej przy prędkościach 50 - 80km/h. Auto wpada w takie mocne drgania, mocno "rylają się" także lewarki zmiany biegów i napędu. Wyglądajac przez okno widać,że koło ewidentnie "bije". W zeszłym roku z braku czasu nie naprawiałem tego ( zaczęło sie to dopiero pod koniec wyjazdu), sprawdziłem tylko mocowanie koła (śruby) i były ok..
Macie jakiś pomysł co może być przyczyną tegoż? Nie wiem na jakiego mechanika tam trafie na miejscu, wolał bym coś wiedzieć i móc ewentualnie zasugerować w warsztacie..
Może macie też jakieś inne pomysły dot. przeglądu wozu? Wiem,że musze nasmarować podwozie (smar wciskany specjalnymi otworami w przednim zawieszeniu). Czy w tym silniku (2F, tzn. 4.2l 135km benzyna) olej bależy zmieniać już przy 8k km?

Z góry dziękuje za pomoc!

Pozdrawiam
Yanas

Awatar użytkownika
DamnIt!

Re: Toyota LC FJ40 - bicie przedniego koła..

Post autor: DamnIt! » pn sie 30, 2010 11:25 am

Ale co dokładnie widać? Całe koło podczas jazdy rzuca się na boki czy też może felga kręci się ok - za to sama opona wygląda nierówno? Niedawno "wybuliło" mi oponę - stara była już i ze 2 razy klejona - i miałem podobnie jak ty. Podnieś autko na podnośniku - skręć koła i obracaj i oglądaj.

A tak poza tym to Ci zazdroszcze :oops:
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
Maqlinka

Post autor: Maqlinka » pn sie 30, 2010 11:32 am

yanas pisze:...
Może macie też jakieś inne pomysły ...
Yanas
Może to być spowodowane luzami zawieszenia ...... sprawdź całe zawieszenie - wszystkie tuleje (nie zapomnij o tych w ramie), strzemiona i amortyzatory. Sprawdź luzy na zwrotnicy.
Life's Too Short For A Full Time Job

yanas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yanas » pn sie 30, 2010 12:13 pm

DamnIt! pisze:Ale co dokładnie widać? Całe koło podczas jazdy rzuca się na boki czy też może felga kręci się ok - za to sama opona wygląda nierówno? Niedawno "wybuliło" mi oponę - stara była już i ze 2 razy klejona - i miałem podobnie jak ty. Podnieś autko na podnośniku - skręć koła i obracaj i oglądaj.
Podczas jazdy koło ma takie drgania w osi lewo-prawo, troche przypominało mi to sytuacje niedokręconych śrub i "luźnego" koła przez to. Sama opona jest ok, nie miała uszkodzeń/wybrzuszeń itp. Ale słuszna uwaga, być może wnikliwiej należy przyjzeć się samej oponie na podnośniku, tak jak sugerujesz.
Ostatnio zmieniony pn sie 30, 2010 5:50 pm przez yanas, łącznie zmieniany 1 raz.

yanas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yanas » pn sie 30, 2010 12:16 pm

Maqlinka pisze:
yanas pisze:...
Może macie też jakieś inne pomysły ...
Yanas
Może to być spowodowane luzami zawieszenia ...... sprawdź całe zawieszenie - wszystkie tuleje (nie zapomnij o tych w ramie), strzemiona i amortyzatory. Sprawdź luzy na zwrotnicy.
Zwrócę na to uwagę mechaniorowi.. Czy luzy w tym aucie wymagają jedynie dokręcenia, czy to jest kwestia "wyrobienia się" jakiś elementów (sporo jazdy na "tarce" i generalnie drogach nieutwardzonych,ale zero bardzo trudnego terenu przeprawowego) ?

Przepraszam za zadawanie takich prostych pytań, ale po prostu nie znam się na mechanice takich aut..

Awatar użytkownika
Maqlinka

Post autor: Maqlinka » pn sie 30, 2010 12:47 pm

Jeśli będą to luzy na łożyskach piasty .... można je skasować ... jeśli na łożyskach zwrotnicy należy wymienić na nowe, tuleje w wieszakach resorów wymienić na nowe (jeśli zużyte) tuleje metalowe w ramie mogą być zużyte (trzeba wybić na gorąco i wymienić na nowe), sprawdzić czy stopki mocujące resory nie mają wyrobionych otworów, strzemiona dokręcić odpowiednim momentem. Generalnie jak mechanik kumaty to będzie wiedział co obejrzeć.
Life's Too Short For A Full Time Job

yanas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yanas » pn sie 30, 2010 1:16 pm

Super, o takie informacje mi chodziło właśnie. Wielkie dzięki! Teraz tylko musze to jakoś przełożyć na hiszpański i wyłuszczyć w warsztacie, jeśli mechanik nie będzie pewien tego, co ma w aucie sprawdzić.

Kylon

Post autor: Kylon » pn sie 30, 2010 8:34 pm

Poczytaj na www.tlc.org.pl
Jest tam cały dział poświęcony J4 i kilku posiadaczy takich aut.
Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”