co myślicie o tej Toyocie ??

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Jarem

Kontaktowanie:

co myślicie o tej Toyocie ??

Post autor: Jarem » sob wrz 04, 2010 4:01 pm

Znalazłem na giełdzie4x4 tą o to toyotę co o niej sądzicie?
http://www.rajdy4x4.pl/index.php/ida/3/ ... &pSt=1&p=2 :roll:
low range 4x4 team na prawym
-= GAZIOR =- - robi się

Awatar użytkownika
seburaj

Re: co myślicie o tej Toyocie ??

Post autor: seburaj » sob wrz 04, 2010 4:36 pm

ano sądzimy to - ktoś wyprodukował szpetnego obrzyna :)3
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
Jarem

Kontaktowanie:

Post autor: Jarem » sob wrz 04, 2010 9:35 pm

dziękuję za opinię :roll:
-= GAZIOR =- - robi się

rokfor32

Post autor: rokfor32 » sob wrz 04, 2010 10:17 pm

Auto przygotowane sticte pod przeprawy. W zasadzie już nie auto, a buggy. Jeżeli szukasz czegoś w tym stylu to zawsze to lepiej jak zmota na rasowych podzespołach tojki, niż motana z jakichś wulcwagenów ... :)21

edit: Ja tam zawsze uważałem, że można zrobić auto do ciężkiego terenu które wygląda ładnie. To nie wygląda.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » sob wrz 04, 2010 10:49 pm

Widziałem brzydsze, co nie znaczy że to jest ładne.
:)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
Jarem

Kontaktowanie:

Post autor: Jarem » ndz wrz 05, 2010 8:05 am

Szukam auta do strikte do przeprawy - wygląd nie jest problemem - szlifierka kątowa i spawarka zrobią swoje :)21
Zastanawia mnie ile wytrzymają oryginalne mosty i silnik...
Chcę zapodać koła w rozmiarze 33 / 14.5 / 15" lub 16 "
Docelowo pewnie silnik będzie 3.0 i mosty może od BJ-a
-= GAZIOR =- - robi się

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz wrz 05, 2010 10:49 am

Sie jakieś mity natworzyły wokół kwestii większe koła - mosty ... :wink:

W moim RJ70 są zupełnie standardowe zawieszenia, a auto od zawsze jeździ na kołach 33/12,5". Nie jest to auto przeprawowe, ale nie jest to też bulwarówka. Szutry, skałki, śnieg. Ogólnie interior islandzki przez prawie 20 lat i ponad 200 tysi km.

Mostom i całemu systemowi napędowemu nic nie jest.

Jest po prostu parę rzeczy, które są bardziej wrażliwe niż reszta, i przy cięższym zastosowaniu zastępuje się je wzmocnionymi wersjami.

W przypadku Toyoty takimi punktami są przeguby przednie (acz osobiście spotkałem się z wybuchnięciem tegoż tylko raz, w modelu HJ61, a okoliczności wskazywały że kierownik miał o wiele za duże ciśnienie :wink: ), drugi punkt to tulejka dystansowa łożysk wałka ataku w mostach. Standardowo jest tam wersja zagniatana przy dokręcaniu łożysk, i przy solidnych obciążeniach potrafi się ona dognieść jeszcze bardziej, co skutkuje pojawieniem się luzów w łożyskach i w konsekwencji uszkodzeniem przekładni. Wymienia się to na tulejkę stałą, a regulację luzu robi kalibrowanymi podkładkami. W ten sposób przygotowuje sie toyotowskie mosty do zastosowań w rockcrawligu. Wtedy problemy z przekładnią główną znikają. Do cięższych zastosowań wymienia się też przedni kosz satelitów na wersję czterosatelitową.

Trza jeszcze pamiętać o jednej istotnej rzeczy - wytrzymałość przekładni, a dokładniej pojedynczych ząbków na wyłamanie, jest powiązana z przełożeniem przekładni. Chodzi o parametr tzw. ilości zębów w jednoczesnym zazębieniu. Jego wartość jest wyższa dla przełożeń o mniejszej wartości. Inaczej mówiąc, najmniej wytrzymałe są przełożenia o najwyższej wartości (5,71).

Awatar użytkownika
pinc6x6

Post autor: pinc6x6 » ndz wrz 05, 2010 1:11 pm

w jeżdżeniu przeprawowym występują dużo większe obciążenia niż podczas jeżdżenia po islandzkim interiorze !!

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz wrz 05, 2010 2:31 pm

Śmiem twierdzić że niekoniecznie ... :)21

Znam przypadek, gdzie po wymianie silnika na 12H-T (w LJ70) koniecznym stało sie wymienienie również całej tylnej osi na full float. Na standardowej wersji klientowi odlatywały tylne koła (ukręcało półośkę tuż przy łożysku), a przecie ten silnik nie jest jeszcze jakoś specjalnie mocny. No ale kółka 38" dają nieporównanie większą przyczepność, i znacznie więcej momentu obrotowego idzie w mechanizmy (z powodu braku poślizgu kół).

Śnieg, wbrew pozorom, też wcale nie jest łatwym terenem. Miałem już wiele razy sytuację, gdzie parametry silnika 3,0 benzyna to za mało żeby normalnie jechać (dla auta o masie poniżej 2 ton). I wiele też razy sytuację, gdzie wskazówka obrotomierza działała jak wskaźnik sejsmografu - przy większej prędkości pod górkę auto zaczyna podskakiwać, i tracić przyczepność. To daje gwałtowne zmiany prędkości obrotowej kół, i silnie obciąża napęd.
W przeprawach się tak nie jeździ, co innego rajdy szybkościowe :wink:

Awatar użytkownika
Jarem

Kontaktowanie:

Post autor: Jarem » ndz wrz 05, 2010 4:15 pm

Mnie szybkościówki nie interesują ba nawet puchar Polski odpada - tylko przeprawy.
A co trzeba zrobić aby mosty toyoty lj70 wytrzymały 33" bogger ?
Czy silnik 2.4 D podoła takiemu wyzwaniu ?
-= GAZIOR =- - robi się

rokfor32

Post autor: rokfor32 » ndz wrz 05, 2010 7:43 pm

Echh ... A co to oznacza "wytrzyma"?

Nikt nie jest w stanie zagwarantować, że dwudziestoletnie żelazo o nieznanej wcześniejszej historii się nie rozsypie. No chyba że zafundujesz sobie badania prześwietleniowe na okoliczność mikropęknięć i mikrostruktury stali ... :)21

Prawidłowo poskładany ten most (z apgrejdem tulejki o której wcześniej wspominałem i bez wad w materiale) wytrzyma dowolne opony w zestawieniu z silnikiem 2L-T. Ten silnik jest zbyt cherlawy, żeby cokolwiek tam zepsuć ... :)21

ps. Ta sama wielkość przekładni głównej jest stosowana również w modelu J12 - przy silniku 1KD-FTE wychodzi prawie 200 HP i prawie 500 Nm momentu. To ponad dwukrotnie więcej niż w starym LJ, i jakoś nie słychać o rozpadających sie mostach w J12.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn wrz 06, 2010 11:30 am

Jarem pisze:Mnie szybkościówki nie interesują ba nawet puchar Polski odpada - tylko przeprawy.
A co trzeba zrobić aby mosty toyoty lj70 wytrzymały 33" bogger ?
Czy silnik 2.4 D podoła takiemu wyzwaniu ?
silnik 2,4TD 2LTII (po 90 roku, 90KM, 215Nm) podoła takim oponom, jeśli jest sprawny w pełni
rewelacji jednak nie będzie, 33x12,50 bardzo przyjemnie się kręci dopiero z 3,0TD
silnik 2LT, czyli sprzed 90 roku, będzie za słaby do tak szerokiej opony

ja bym do takiego auta wpakował wąskie simexy

mosty wytrzymają, a co trzeba zrobić? zadbać o nie, bo jak będziesz miał mosty z luzami to je rozdupcys
tak jak rokfor pisze - pierwsze lecą przeguby, u mnie po 2 latach jazdy na 33x12,50 oryginalny przegub zaczął stukać
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”