Wiskoza i wiatrak.
Moderator: Mroczny
Wiskoza i wiatrak.
Mam zdobyczna wiskoze i wiatrak, nie wiem czy to 4.0 czy 4.2 a moze 2.4. Ponoć jest od 4.2 ale nie mam pewnosci. Wiskoza orginalna aisin, wymiary wiatrak zew ok 42 cm 7 skrzydel, grubosc 4.5 cm (sam wiatrak), wiskoza i wiatrak grubosc ok 8 cm , 4 szpilki, rozstaw szpilek 44 mm, szeroksc wiskozy ok 15 cm. Zdjecie jest gieldzie. Moze ktos ma pomysl do jakiego land crusera. Dzieki za info.
był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...
-
-
Re: Wiskoza i wiatrak.
A co za różnica z czego? W toyotach dwa zasadznicze typy tego sprzęgła, które nie są współzamienne (tak na łatwo). A to dlatego, że różnią się średnica trzpienia centrującego. Starsze modele, i silniki 2,4 miały mniejszą tą średnicę (i w ramach tego były jeszcze różnice w długości wałka sprzęgła i średnicy otworków pod szpilki - ale to problem niewielki), te z większym otworkiem to silniki 1KZ. 1HZ, 1HD, i common raile.
To na fotce to jest z silnika 2,4 (wiskoza jest mała), ale który dokładnie silnik - trza zerknąć na trzpień wiska. Jak otworki pod szpilki 8 mm - diesel, jak 6mm - benzyna. Trzpień w dieslu jest też dłuższy niż w benzynie - i to spro. W benzynie jakieś 3 - 4 cm, w dieslu 5 - 6 cm (dane orientacyjne z pamięci). W dieslu jak dobrze pamietam ten trzpień jest malowany na czerwono.
To na fotce to jest z silnika 2,4 (wiskoza jest mała), ale który dokładnie silnik - trza zerknąć na trzpień wiska. Jak otworki pod szpilki 8 mm - diesel, jak 6mm - benzyna. Trzpień w dieslu jest też dłuższy niż w benzynie - i to spro. W benzynie jakieś 3 - 4 cm, w dieslu 5 - 6 cm (dane orientacyjne z pamięci). W dieslu jak dobrze pamietam ten trzpień jest malowany na czerwono.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
Re: Wiskoza i wiatrak.
Dzieki za kopalnie wiedzy, toyote poznaje, siedzialem troche czasu w nissanie czas na zmiane, szpilka 8 mm, wychodzi ze to diesel
koloru nie widac... ciemny. Pozdrawiam 

był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...