5L-E + turbo w prado J12
Moderator: Mroczny
5L-E + turbo w prado J12
Witam,
prosze o opinie odnośnie takiego silnika (niezawodność przebiegi) oraz jak robi w prado 2003 J12
3.0 5L-E + turbo kit w prado 2003 J12
Pozdrawiam
Tomek
prosze o opinie odnośnie takiego silnika (niezawodność przebiegi) oraz jak robi w prado 2003 J12
3.0 5L-E + turbo kit w prado 2003 J12
Pozdrawiam
Tomek
jimny 1.3 turbo simex 30'' 2x8274
jimny 1.6 turbo booger 33'' 2x8274
GR Y60 simex 35''
GR Y60 simex 35''
-
-
Re: 5L-E + turbo w prado J12
Ten silnik nie występował w specyfikacji europejskiej - można więc założyć, że auto raczej mocno odchudzone. Silniki linii L dosyć dobrze znoszą uturbienie, ale pamiętać należy, że odbywa się to bez odprężania silnika, więc jego obciążenia i cieplne, i mechaniczne są większe niż w takim samym fabrycznie turbodoładowanym. Więc i łatwiej o pęknięcia w głowicy.
Mówiąc inaczej - do spokojnej jazdy się nada, ale np. jako holownik ciężkich przyczep niekoniecznie.
Mówiąc inaczej - do spokojnej jazdy się nada, ale np. jako holownik ciężkich przyczep niekoniecznie.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
- Damian
-
- Kontaktowanie:
silnik jest z klasycznej i sprawdzonej serii L silników Toyoty, przeznaczonej na rynki gdzie występują trudne warunki eksploatacji
auta uturbione jeżdżą, informacji szukaj na forach australijskich - ten silnik jest uturbiany również w hiluxie
fajne auto na wyprawy, z niezawodnym silnikiem i prostym układem napędowym - dołączany przód, a nie stałe 4x4 + torseny sreny
to ta wyszpejona biała 120 z gibraltaru?
auta uturbione jeżdżą, informacji szukaj na forach australijskich - ten silnik jest uturbiany również w hiluxie
fajne auto na wyprawy, z niezawodnym silnikiem i prostym układem napędowym - dołączany przód, a nie stałe 4x4 + torseny sreny
to ta wyszpejona biała 120 z gibraltaru?

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
tak z giblartaru ale cena dość wysoka a auto daleko brak możliwości obejrzenia - rozmawiałem z człowiekiem wszystko raczej OK tylko pewnie jak sie zdecyduje bedzie już za późno 

jimny 1.3 turbo simex 30'' 2x8274
GR Y60 simex 35''
GR Y60 simex 35''
-
-
Damian - o wrażliwości silników serii L (wolnossących) poddanych uturbianiu piszę właśnie w oparciu o doświadczenia z hilami.
W Isla czasem tak ludziska robią, bo ze względu na większy stopień sprężania tak przerobiony 2L(+)T jest jest mocniejszy niż oryginalny 2L-T.
Tak się jeździ do zwybuchowania głowicy, o co na lodowcach wcale nie tak trudno, potem zakłada się normalną, odprężoną ...
Tyle, że do 2L-T głowica odprężona to nie problem. Do 5L już tak.
Dlatemu pisałem, że nie do ciężkiej roboty. Choć oczywiście "ciężkość" użytkowania auta to rzecz względna ...
W Isla czasem tak ludziska robią, bo ze względu na większy stopień sprężania tak przerobiony 2L(+)T jest jest mocniejszy niż oryginalny 2L-T.
Tak się jeździ do zwybuchowania głowicy, o co na lodowcach wcale nie tak trudno, potem zakłada się normalną, odprężoną ...

Dlatemu pisałem, że nie do ciężkiej roboty. Choć oczywiście "ciężkość" użytkowania auta to rzecz względna ...

- Damian
-
- Kontaktowanie:
ta tujota z gibraltaru jest prawie nowa, ma 80 tys. km, raczej był to demo i funcar niż wół do pracy w terenie
jeśli mam teoretyzować, to wydaje mi się że uturbienie i eksploatacja wyprawowa nie zaszkodzą temu tujotu
wg mnie, biorąc pod uwagę stan, przebieg, model i wpakowane wyposażenie, auto jest warte ceny
gołą da się kupić za połowę tej kwoty, ale znajdź...w Polsce jest kilka, z Dubaju, czasem wypływają, ale rzadkość
wydaje mi się, że da się zbić cenę tej Safari, bo trzeba amatora na nią
jeśli mam teoretyzować, to wydaje mi się że uturbienie i eksploatacja wyprawowa nie zaszkodzą temu tujotu
wg mnie, biorąc pod uwagę stan, przebieg, model i wpakowane wyposażenie, auto jest warte ceny
gołą da się kupić za połowę tej kwoty, ale znajdź...w Polsce jest kilka, z Dubaju, czasem wypływają, ale rzadkość
wydaje mi się, że da się zbić cenę tej Safari, bo trzeba amatora na nią
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
-
-
Do wyprawowego traktowania też myślę że się nada. Zresztą - w razie obaw o przegrzewanie zawsze można obniżyć ciśnienie doładowania.
Wbrew pozorom nawet niskie doładowanie (do 5 PSI) nie jest rozwiązaniem bezsensownym, szczególnie w autach wyprawowych, którym zdarza siię bywać w wyższych górkach. Wolnossące diesle bardzo mocno odczuwają tam spadek ciśnienia atmosferycznego.
Wbrew pozorom nawet niskie doładowanie (do 5 PSI) nie jest rozwiązaniem bezsensownym, szczególnie w autach wyprawowych, którym zdarza siię bywać w wyższych górkach. Wolnossące diesle bardzo mocno odczuwają tam spadek ciśnienia atmosferycznego.
Oj Damianek....rokfor32 pisze:Damian - o wrażliwości silników serii L (wolnossących) poddanych uturbianiu piszę właśnie w oparciu o doświadczenia z hilami.
Tak się jeździ do zwybuchowania głowicy, o co na lodowcach wcale nie tak trudno, potem zakłada się normalną, odprężoną ...Tyle, że do 2L-T głowica odprężona to nie problem. Do 5L już tak.
Jak długo zyje a juz troche róznych ,,L,, widziałem i 2L. 3L 5L i nie widzialem ,,odprężonej,, głowicy
Tłoki widziałem rózne......z róznym kształtem, wyfrezowaniem na denku

Ale z głowicami to sie pomyliles.......

-
-
To nie Damiana tekst ...
Ja natomiast widziałem otwarte i 2L i 2L-T. Tłoki wyglądały identycznie, a wiem że mają te silniki różne stopnie sprężania ...
Dlatego wywnioszczyłem o głowicach, acz zapewne różnica polega jedynie na budowie komory wirowej (która w zasadzie jest wymienna).
EPC natomiast przewiduje różne numery części dla tych silników - zarówno tłoków jak i głowic.
Tak czy siak - przy 2L silnik może być odprężony (pod turbo) lub nie. Przy 3L i 5L takiego wyboru nie ma.

Ja natomiast widziałem otwarte i 2L i 2L-T. Tłoki wyglądały identycznie, a wiem że mają te silniki różne stopnie sprężania ...

Dlatego wywnioszczyłem o głowicach, acz zapewne różnica polega jedynie na budowie komory wirowej (która w zasadzie jest wymienna).
EPC natomiast przewiduje różne numery części dla tych silników - zarówno tłoków jak i głowic.
Tak czy siak - przy 2L silnik może być odprężony (pod turbo) lub nie. Przy 3L i 5L takiego wyboru nie ma.
Po tym jak ostatnio popsułem sobie silnik "za kiblem"- wtajemniczeni wiedzą gdzie
Mowa tu o silniku 2L (rok 96), gdzie dwie korby uległy lekkiemu wygięciu
Po własnoręcznym rozebraniu i uzdrowieniu stwierdzam po porównaniu z silnikiem 2LT -II jak nie pokręciłem z 4runera, (bodajże 92 rok), co nastepuje z własnej autopsji:
Różnice pomierzone suwmiarką:
-średnica łożyskowania korb z wałem + 2 mm na kożyść silnika turbo, czyli mocniejsze
-średnica swożnia tłoka, też grubszy ale nie pamiętam ile
-odległość osi sworznia od górnej płaszczyzny tłoka też inna jakieś 2 mm, czyli tu jest ukryty inny stopień sprężania silnika turbinowego
- korby nie są zamienne ni chu.... na skutek powiedzmy niekompetencji handlaży częściami mam teraz kilka korb do silnika turbo, rozpoznaję je teraz z 3 mertów, zupę sobie z nich ugotuję ( korby też mają odlewane cechy oznaczenie -typ)
-czyli tłoki też nie są zamienne, a wyglądają tak samo
-głowica to nie wiem, bo silnika turbinowego to mam tylko duł, ale uszczelka głowicy to zupełnie co innego, nie dość że silnik 2L ma mniej otworów kanałów , to jeszcze są przesunięte miedzy sobą o jakieś połowę otworu, tego nie da się załozyć! I tu też żal mam co do niektórych źródeł, które to hurtem podają że jedna uszczelka do dwóch silników
- czyli na logike głowica do silnika turbo jest całkiem inna, choć z wierzchu wyglada tak samo

Różnice pomierzone suwmiarką:
-średnica łożyskowania korb z wałem + 2 mm na kożyść silnika turbo, czyli mocniejsze
-średnica swożnia tłoka, też grubszy ale nie pamiętam ile
-odległość osi sworznia od górnej płaszczyzny tłoka też inna jakieś 2 mm, czyli tu jest ukryty inny stopień sprężania silnika turbinowego
- korby nie są zamienne ni chu.... na skutek powiedzmy niekompetencji handlaży częściami mam teraz kilka korb do silnika turbo, rozpoznaję je teraz z 3 mertów, zupę sobie z nich ugotuję ( korby też mają odlewane cechy oznaczenie -typ)
-czyli tłoki też nie są zamienne, a wyglądają tak samo
-głowica to nie wiem, bo silnika turbinowego to mam tylko duł, ale uszczelka głowicy to zupełnie co innego, nie dość że silnik 2L ma mniej otworów kanałów , to jeszcze są przesunięte miedzy sobą o jakieś połowę otworu, tego nie da się załozyć! I tu też żal mam co do niektórych źródeł, które to hurtem podają że jedna uszczelka do dwóch silników
- czyli na logike głowica do silnika turbo jest całkiem inna, choć z wierzchu wyglada tak samo
Subaryna leśnik, i piździk dzielny w teren. Poszukiwanie sztywnych mostów...
Powiem ci tak.
Złożyłem 2L-tII jeden z wielu zlozonych przezemnie
1.cały dół 2LT-II
2.Uszczelka glowicy oryginal i glowica od 2LII nowa.
Jezdzi - zrobiło juz ponad 80 tyś km i nic poza drobnym zapoceniem oleju z pokrywyu zaworow ktory usunąłem.
Wszystko pasowalo bez zadnych nawet najmniejszych problemów.
Co do tłoków się zgadzam.
Potem złożyłem
3L+TII (silnik był z Dyny)
1.Dół 3L
2.Głowica 2LT-II (remanufactured z allegro z gwarancja)
3.Pompa wtryskowa 2LT-II - po przeregulowaniu
4.Turbo CT20 od 2L-TII
5.Miska olejowa+ cała reszta osprzetu (chłodnica oleju, z mocowaniem filtra od 2L-TII)
i Jezdzilo bardzo bardz bardzo fajnie alczkolwiek przy wysokich obrotach siadał boost (wydajność spreżarki 2LT-II troche za mała) - zastosowalismy potem strone zimna od ct20 celicy
i z intercoolerem 4runner z 1KZ-Te nie był w stanie mi uciec. Proby tez były.
Tak wiec z zamiennoscą bywa różnie
Złożyłem 2L-tII jeden z wielu zlozonych przezemnie
1.cały dół 2LT-II
2.Uszczelka glowicy oryginal i glowica od 2LII nowa.
Jezdzi - zrobiło juz ponad 80 tyś km i nic poza drobnym zapoceniem oleju z pokrywyu zaworow ktory usunąłem.
Wszystko pasowalo bez zadnych nawet najmniejszych problemów.
Co do tłoków się zgadzam.
Potem złożyłem
3L+TII (silnik był z Dyny)
1.Dół 3L
2.Głowica 2LT-II (remanufactured z allegro z gwarancja)
3.Pompa wtryskowa 2LT-II - po przeregulowaniu
4.Turbo CT20 od 2L-TII
5.Miska olejowa+ cała reszta osprzetu (chłodnica oleju, z mocowaniem filtra od 2L-TII)
i Jezdzilo bardzo bardz bardzo fajnie alczkolwiek przy wysokich obrotach siadał boost (wydajność spreżarki 2LT-II troche za mała) - zastosowalismy potem strone zimna od ct20 celicy
i z intercoolerem 4runner z 1KZ-Te nie był w stanie mi uciec. Proby tez były.
Tak wiec z zamiennoscą bywa różnie