Reduktor i skrzynia LJ 70

LandCruiser, 4Runner, Hilux, Rav4

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
cybul
Kontaktowanie:

Reduktor i skrzynia LJ 70

Post autor: cybul » wt sty 18, 2011 10:30 am

Witam
Mam w rajdówce skrzynie z reduktorem od Lj 70 (zestaw alu z przerobionym na wajchę podciśnieniowym włączaniem 4x4). Przęłożenia są za długie do mojej specyfikacji. Zastanawiam się czy są różne wersje przełożeń w tych zestawach i jak po roku prod ew. po silniku to poznać?.
Wydaje mi się że mój zestaw jest z 2.4 td z 89r. ale też nie wiem jak to sprawdzić.
Wszystkie rady i podpowiedzi mile widziane
Pozdrawiam Cybul
Profesjonalne przygotowanie aut do motorsportu i turystyki.
https://www.facebook.com/CYBUL.eu

rokfor32

Re: Reduktor i skrzynia LJ 70

Post autor: rokfor32 » wt sty 18, 2011 8:16 pm

Możesz się nie bawić w rozpoznawanie - wszystkie reduktory tego typu mają identyczne przełożenia redukcyjne. Jedyne różnice są w pierwszym i drugim biegu między skrzynkami dla benzyniaków i diesli (oba te biegi w benzyniakach sa znacznie dłuższe).

Są dostępne wolniejsze przełożenia reduktora (4,7 - przy oryginale 2,28), ale nie do tego typu reduktora.

A jakie masz przełożenia w mostach?
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
cybul
Kontaktowanie:

Post autor: cybul » wt sty 18, 2011 9:12 pm

Dzięki Rokfor
No to mnie pocieszyłeś. Co prawda znalazłem w Australii tryby do zmiany szosowych biegów ale było to dawno i o ile dobrze pamietam ok. 2000$. Miałem nadzieje że coś wykombinuję z dostępnych u nas, np. od innego silnika, rocznika itp. Ale jak by było łatwo to nie był by to offroad. W mostach mam chyba 5.79, lub 5. 21 jesli ci zależy to w sobotę mogę co dokładnie powiedzieć bo mam u rodziców drugi komplet na zapas. tych do zredukowanych to i racja jest trochę za wodą ale moje doświadczenia są takie że zawsze przy wysyłce coś pomylą.
Dzięki Pozdrawiam Cybul
Ps Jeśli możesz daj do siebie nr tel. na prv.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » wt sty 18, 2011 10:34 pm

Mój telefon obecnie zaczyna się od kierunkowego 00 354 ... - czyli Isla, i tak będzie do maja :wink: .

Skoro masz wolne przełożenia mostów, a biegi szosowe za szybkie - to co masz tam za silnik i koła?

ps. Też ten problem rozważałem pod kątem budowy terenówki, ale uniwersalnej bardzo, i do cravlingu, i zdolnej do zabawy w coss country. I wyszło mi, że trza zespolić w szereg dwie skrzynie - wtedy da się dobrać odpowiednie przełożenie do konkretnego zastosowania - bo faktycznie przy szutrach reduktor jest za wolny, a szosowe za szybkie, za to do rockcrawlingu zwykły reduktor jest o wiele za szybki.

Wadą rozwiązania jest powiększony ciężar, no i spory przyrost obciążenia dla tylnej skrzyni i reduktora, dlatemu cały pojazd musi być możliwie lekki, coby nie rozwalać za często napędu. Ja zresztą przewiduję zastosowanie na tył osi od J6, właśnie z tego powodu.

Kylon

Post autor: Kylon » śr sty 19, 2011 7:20 am

Ha. A ja mam dwa reduktory od LJ70 z różnymi przełożeniami :o. Teraz ich nie odgrzebię ale zmieniłem ostatnio skrzynię i auto zupełnie mi inaczej jeździ. Z resztą nawet fizycznie licząc zęby wychodziły dwa różne. Bawiąc się katalogiem australijskim to wychodzą nawet trzy wartości :o
Kylon
PS. Nie zaglądam do mojego PW. Wystarczy mi e-mail.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr sty 19, 2011 8:41 am

No popatrz. Ciekawe. A są jakoś rozróżnialne od zewnątrz?

Ten typ reduktora był stosowany w modelach J6 i J7 (J4 ma bardzo podobny, ale jednak w szczegółach inny), na sporej przestrzeni czasu i wiele rynków - więc może i coś tam w bebechach pozmieniano. Trza będzie się przyglądnąć.

Awatar użytkownika
cybul
Kontaktowanie:

Post autor: cybul » śr sty 19, 2011 1:07 pm

http://www.marks4wd.com/vehicle-informa ... -info.html
Poszukałem i z tego co Master Kylon prawi wynika że mogą być różnice ale i tak na 4-tym biegu szosowym jest prawie identycznie.. A motor mam 2.0 16v waga ok 1300. Koła 35"
Pozdrawiam Cybul

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr sty 19, 2011 8:08 pm

A ja nie znalazłem info o przełożeniu redukcyjnym 2,276, jakie ta stronka podaje (choć może i tak jest). I owszem, 2,295, ale alternatywnie 1,960 (lub 1,963 - sądzę, że chodzi o to samo, a różnica wynika z kopiowania zaokrąglonych danych). http://www.toyota.com.kw/English/toyota ... c_m70.html

No i między nimi różnica faktycznie jest odczuwalna - ale nie udało się tego jakoś powiązać racjonalnie z konkretnymi modelami. Wymieszane niemiłosiernie, żeby mieć pewność to trza się vin-em posłużyć (są inne numery części dla kółek reduktora).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Toyota”