Amortyzatory do BJ
Moderator: Mroczny
- sebastian2357
Amortyzatory do BJ
Powoli zbliża się czas na wymianę zawieszenia. Jeżeli chodzi o resory zamierzam kupić firmowe bo innej możliwości za bardzo nie ma. Ale cena nowych markowych amorów typu OME jest dużo za duża (ponad 400 zł za jeden). Czy jest możliwość podpasowania amorów z jakiegoś auta ciężarowego? Lift jaki planuje to 2" max. Chciałbym żeby amorki były wymiarowo dobre, nie wymagające żadnych przeróbek. Czy ktoś coś takiego przerabiał?
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Re: Amortyzatory do BJ
Ja próbowałem Koni... mimo jakości, kiepsko wspólpracowały z resorami - taczka... Próbowałem Monroe... autko "szalało" po drodze i pływało niemiłosiernie
Wróciłem do OME... i wszystko było OK. Przy okazji przypominam, że jeżeli się nie mylę, to do resorów, zalecane są amorki olejowe... gazowe mają inną charakterystykę.
Nie wiem jak Lovells i Dobinson...

Wróciłem do OME... i wszystko było OK. Przy okazji przypominam, że jeżeli się nie mylę, to do resorów, zalecane są amorki olejowe... gazowe mają inną charakterystykę.
Nie wiem jak Lovells i Dobinson...
Zbowid

- sebastian2357
Teraz mam jakies japońskie zamienniki, zawiecha jest twarda jak beton, ale to przez klepane resory z dołożonymi piórami. Licze że się polepszy jak kupie resorki OME, ale co do amorów chcę jakieś dopasować. Powiadasz że olejowe do resorów są dobre? A nie wiesz czy nie podejdą z jakiegoś Autosana albo innego auta ciężarowego? Wiem że to trochę wieś, ale proszę bez kometarzy typu " sprzedaj Toykę, kup matiza" 

TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Problem leży w ch-styce tego zawieszenia. Producent pasuje jedno do drugiego i wtedy to chodzi.
Jak masz twarde zawieszenie przez dołożenie pióra, to te pióro zdejmij. Na tym te plus coś tam polega.
Osobiście nie polecałbym OME do Toyoty, ale to subiektywne odczucie po przejebaniu trochę km po padołach przy plus coś tam przy adekwatnym obciążeniu.
TJM lub Dobinsons.
Jak masz twarde zawieszenie przez dołożenie pióra, to te pióro zdejmij. Na tym te plus coś tam polega.
Osobiście nie polecałbym OME do Toyoty, ale to subiektywne odczucie po przejebaniu trochę km po padołach przy plus coś tam przy adekwatnym obciążeniu.
TJM lub Dobinsons.
Się te boćki nalatają... Elwood
W zasadzie to włożysz prawie każdy amor o określonym skoku, mocowaniu i przeznaczonym do auta o podobnej masie... TRylko jak fikniesz koziołka na zwykłym zakręcie to pretensje miej do siebie....
Zbowid

- sebastian2357
No cóż tak jak myślałem jedyną radą jest kup firmówki za worek kasy..jak ktoś wkłada v8 i mosty od patrola to nikt jakos nie pisze fikaniu koziołków na najbliższym zakręcie. Nie chdzi o to że chcę zaoszczędzić. Chodzi o to że chcę kupić nowe zawieszenie nie kupując fimowych amortyzatorów tylko zamienniki. Gdybym chciał zaoszczedzic jezdziłbym na starym..
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Amorki DobinsonaZbowid pisze:Nie wiem jak Lovells i Dobinson...

Pracują z zawiasem IronMan + 2"
LC bj 73 -1985 (babcia)
Nie wiem czy BJ też jest na resorach? Niedawno w HZJ 73 wymieniłem zawias.
Amorki na tył pasują oryginalne tylne od Patrola Y61,
przód pasują oryginalne tylne od HDJ 80. Wszystkie dają lift +2"
Kupiłem olejowe KYB za 700zł 4 szt.
Resory założyłem OME + 2" medium, jak dla mnie to za worek kasy.
Całość pracuje nienagannie.
Amorki na tył pasują oryginalne tylne od Patrola Y61,
przód pasują oryginalne tylne od HDJ 80. Wszystkie dają lift +2"
Kupiłem olejowe KYB za 700zł 4 szt.
Resory założyłem OME + 2" medium, jak dla mnie to za worek kasy.
Całość pracuje nienagannie.
Adziu, nie to żebym się czepiał. ale amorki nie dają liftu... chyba, że pompowane, a wymienione przez Ciebie raczej nieAdziu pisze:... Wszystkie dają lift +2"
...

Zbowid

łojtam łojtam, chodzi Mu o to że kupił resory +2 cale i amory długością dopasował do tego zawiasu

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Rzecz jasna. Źle się wyraziłem.
- sebastian2357
Czyli rozumiem że amory tylne od HDJ80 i Y61 podpasują bez żadnych przeróbek mocowań? Jeszcze pytanko, czemu polecacie olejowe, oryginalnie OME do resorów są gazowe i z tego co widzę ciężko nawet dostać olejowe.
Sebastian
Sebastian
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była